enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:55 MHP Genel Başkanı Bahçeli: 15 Temmuz’da hainlerin başı ezildi
09:25 Marmara’da köpek balıkları ve vatozlar yeni yaşam alanları arıyor!
09:24 Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan “En Uzun Gece” destanının ilk temsili, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek.
09:09 Terörsüz Türkiye sürecinin en önemli aşamalarından birisi olan Meclis’te kurulacak komisyonu
09:07 İçişleri Bakanlığı, 15 Temmuz’da “Atatürk fotoğrafları yasaklandı” iddiasını yalanladı
08:59 Diyanet İşleri Başkanlığı, 15 Temmuz’u etkinliklerle anacak
08:49 FETÖ’nün hain darbe girişiminde neler yaşandı?
00:45 KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, New York 5+1 Gayrıresmi Zirvesine katılmak için bugün New York’a gidiyor
00:40 Rezaletin de böyledi! Yurt dışından gelenlere dijital zulmü: Whatsapp bile kullandırılmıyor!
00:29 FETÖ’nün hain darbe girişiminin üzerinden 9 yıl geçti
00:20 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Necmi Bulut, Haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi
00:08 Kartepe Belediye Başkanı Av. M. Mustafa Kocaman’dan Demokrasi ve Milli Birlik Vurgusu
09:57 İstanbul ve Moğolistan Devlet üniversiteleri iş birliğinde yürütülen “Atlılar Kültürü” başlıklı arkeoloji kazı projesinin bu yılki ayağında çalışmalara başlandı.
08:57 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Ailesi, ‘Yaz Buluşması’ için Ankara’da bir araya geldi
06:54 Dünya Avrupa’nın ortasındaki soykırıma sessiz kaldı: Srebrenitsa
00:53 Cumhurbaşkanı Edoğan, “Pek çok tuzağa, oyuna, senaryoya, sinsi saldırıya maruz kaldık”
00:46 Ankara 2026 Türk Dünyası Turizm Başkenti seçildi
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü
00:33 Emine Erdoğan: Kadınların emeğiyle şekillenen güçlü yarınlara olan inançla, birlik ve başarı dileklerimle
00:22 ÖSYM Başkanlığınca ilk kez uygulanan Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı’nın ikinci ve son oturumu olan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi tamamlandı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Deprem bölgesindeki atıl tarım arazileri fide ve tohum desteğiyle üretime kazandırılıyor

Deprem bölgesindeki atıl tarım arazileri fide ve tohum desteğiyle üretime kazandırılıyor
9 Şubat 2024
28
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği 11 ilde kullanılmayan tarım arazilerinin etkinleştirilmesi için geçen yıl yaklaşık 127 milyon 413 bin lira ödenek sağladı.

UHA / İnternational News Agency

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında; üreticilere fide ve tohum desteği sağlanarak işlenmeyen veya nadasa bırakılan araziler ile işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar bitkisel üretime kazandırılıyor, tarım arazilerinin kullanımı etkinleştiriliyor.

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde, proje kapsamında verilen destekler tarımsal üretime katkı sağladı.

Bu kapsamda, Adana’da ayçiçeği, soya, kuru fasulye, nohut, turunçgil ürünleri için 14 milyon 308 bin lira, Adıyaman’da ayçiçeği, kırmızı mercimek, nohut, buğday, kavun, karpuz, domates, biber ve patlıcan için 13 milyon 76 bin lira, Diyarbakır’da karpuz, kavun, çeltik ve kırmızı mercimek için 9 milyon 194 bin lira ödenek kullanıldı.

Elazığ’da kuru fasulye, nohut, buğday, mercimek, safran için 8 milyon 987 bin lira, Gaziantep’te sorgum otu, yer fıstığı, kırmızı mercimek, sumak, domates, biber, patlıcan ve hıyar için 7 milyon 585 lira, Kilis’te arpa, kırmızı mercimek, buğday ve sebze için 9 milyon 49 bin lira, Malatya’da kuru fasulye, nohut, buğday, arpa, ayçiçeği, alıç aşılama ve sebze için 11 milyon 188 bin lira, Osmaniye’de asma fidanı, ayçiçeği, soya, zeytin ve sebze için 2 milyon 555 bin lira ve Şanlıurfa’da kırmızı mercimek için 24 milyon 18 bin lira ödenek tahsis edildi.

Depremlerin en çok etkilediği illerden Hatay’da ayçiçeği, domates, biber ve patlıcan için 3 milyon 597 bin lira ve Kahramanmaraş’ta nohut, ayçiçeği, soya, yem bezelyesi, kırmızı mercimek, domates, biber, patlıcan ve hıyar için 23 milyon 857 bin lira ödenek sağlandı.

Böylece, BÜGEM tarafından depremlerden etkilenen 11 ilde 2023’te kullanılmak üzere yaklaşık 127 milyon 413 bin lira ödenek gönderildi.

ÜRETİCİLERE CAN SUYU OLDU

Yürütülen bu projelerle afet bölgesinde yer alan illerde tarım takviminin elverdiği ölçüde, stratejik ürünlerin üretiminde sürdürülebilirlik, üreticilerin üretime devam etmesi, aile sebzeciliğiyle kırsala kayan nüfusun üretime dahil olması ve ihtiyaç duyulan girdiye erişim sağlandı. Verilen destekler üreticilere can suyu oldu.

Ayrıca tohum ve gübre bayilerinin ürün teminine yönelik tedarikçilerle koordinasyon sağlanarak deprem bölgesi üreticileri önceliklendirildi.

Bölgedeki illerde ağırlıklı olarak bulunan kayısı, zeytin, Antep fıstığı ve turunçgil bahçelerinde bahar döneminde aşı, budama, çapalama, gübreleme, ilaçlama gibi yapılması gereken uygulamalara yönelik de Bakanlık birimleriyle üretici birlikleri ve kooperatifler arasında koordinasyon sağlanarak, üretimin kesintisiz devamına yönelik gerekli tedbirler alındı.

BU YIL 200 MİLYON LİRA BÜTÇE AYRILDI

Bu yıl söz konusu illerde atıl arazilerin tarıma kazandırılması için 200 milyon lira ayrıldı. Bu bütçeyle tarla bitkileri için 503 bin dekar alanda ve sebze üretimi için 6 bin dekar alanda ekim dikim yapılarak boş veya nadasa bırakılan ya da atıl durumdaki arazilerin bitkisel üretime kazandırılması, tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi hedefleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.