enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:54 Türkiye dünya tarihinde hibrit yörünge motoru uzayda ateşleyen ilk ülke oldu
00:53 ABD’nin Kıbrıs Planı…
00:51 Monaco-Galatasaray maçı TRT 1’den naklen yayınlanacak
00:48 Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta da yoğun mesaisine devam edecek. Bütçe paratonu başlıyor…
00:48 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-4 – CHP Yönetimi’ne geçmişten kalan biricik miras: Atatürk Maskesi
00:38 ABD–Venezuela Gerilimi: Bölgesel Güç Mücadelesi ve Latin Amerika’nın Kırılgan Dengesi 
00:37 İstanbul’un Kaybolan Geleceği…
00:37 Konferans | Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa I SETA Ankara | 10 Aralık 2025
00:23 Hedefe Yaklaştıkça Artacak Risklere Dikkat…
00:19 Sarayın şekercisi Körfez’e açılıyor
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuelalı mevkidaşı Maduro ile görüştü
00:04 Alanyaspor-Antalyaspor derbisi
00:01 TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi sona erdi…
20:41 2023-2028 Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile yol haritası hazırlandı
12:05 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
07:00 Bakan Fidan, 23. Doha Forumu kapsamında, basına açıklamalarda da bulundu…
00:57 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-3 – Küresel sermayeye güvenceler
00:56 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
00:30 Türk tarımında son yılların en dikkat çeken ve en çok kazandıran ürünlerinden biri gilaburu…
00:30 Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye 2022’de  enerjiye 96,97 milyar dolar fatura ödedi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye 2022’de  enerjiye 96,97 milyar dolar fatura ödedi
29 Nisan 2024
24
A+
A-

 TRT Haber’de soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz , Türkiye’nin 2022’de  enerjiye 96,97 milyar dolar fatura ödediğini açıkladı.

UHA / İnternational News Agency

Cevdet Yılmaz: Deprem Bölgesine 1 Trilyon Liradan Fazla Kaynak Aktardık - Memurlar.Net

Gabar petrolünün cari açığa katkısı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Geçen yıl biraz enerji fiyatlarının normale yaklaşması ile 70 milyar dolarlar seviyesine düştü. Ama yine çok büyük bir fatura” olduğunu söyledi.

Yımaz şunları söyledi:

Dolayısıyla cari açığımızda en temel kalem bakın sadece enerjiyi çıksanız cari fazla verecek Türkiye. Geçen yılı 45 milyar dolar cari açıkla kapattık. 70 milyar civarında da enerji faturamız oldu. Dolayısıyla enerji bizim için çok kritik, hem arz güvenliği açısından hem cari açığı düşürüp makro dengelerimizi çok daha sağlıklı hale getirmek bakımından.

Bu yönüyle bir taraftan yenilenebilir enerji, bir taraftan nükleer enerji ama diğer taraftan da doğalgaz gibi, petrol gibi ülke içinde yeni kaynaklar keşfetmeye yönünde yoğun bir çalışma içindeyiz.

Karadeniz’deki doğalgaz dışında Gabar’daki petrolde bizim için gerçekten büyük bir müjde oldu.

Çok sevindirici bir durum oldu. Enerji az güvenliğimize ve cari açığımıza katkısı var. Cari açıkta son dönemdeki iyileşmenin önemli kalemlerinden biri de zaten enerjideki bu gerileme.

Bu yıl örneğin orta vadeli programda 3.1 olacak demiştik cari açığın milli geliri oranı 2024 yılı için muhtemelen bu 2.5 hatta onun bile altında gerçekleşecek.

Yani cari açıkta daha iyi durumdayız. Bu da Türkiye’nin dövize ihtiyacını azaltıyor ve bu anlamda finansal istikrarımıza katkıda bulunuyor. Bütün bunlar nasıl gerçekleşti bu bölgemizde onu da hatırlamamızda fayda var. Terörle mücadelemizin burada faydasını görüyoruz. Terör nedeniyle yıllardır kullanılamamış bir takım kaynaklar potansiyeller terörün marjinalize olması ile birlikte kullanılabilir hale geldi. Sondajlar yapıldı, araştırmalar yapıldı.

Doğu ve Güneydoğu’nun Ben önümüzdeki dönem Türkiye ortalamasının üstünde büyüyeceğine yürekten inanıyorum.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.