enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:02 TÜRKİYE’NİN İLK RESMİ VSR RAPORU YAYINLANDI
16:23 Kocaelispor’un hafızası bu müzede yaşayacak;
16:09 Binlerce Öğrenci Kocaeli Büyükşehir’le Trafik Kurallarını Öğrendi
00:07 ABD/İsrail-İran Savaşında Yapay Zekanın Üç Cephesi: Hukuk, Hakikat ve Siber Güvenlik
00:05 Türkiye’ye kruvaziyer gemilerle gelen yolcu sayısı, ocak-haziran döneminde 756 bin 455’e ulaşarak 3 katına ulaştı
00:04 Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine ilişkin Genelkurmay çatı davasında karar açıklandı
00:04 Gazeteci İlhan KARAÇAY: Yabancılara Siyasetin Kapısı 1986’da Açıldı
00:03 “On Yıl Sonra 15 Temmuz: Demokratik Dirençlilik Açısından Bir Değerlendirme
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Türkiye Raporu: Alan Öngörüleri ve Politika Önerileri” programında konuştu
00:02 COP31 Başkanı Murat Kurum, “COP31 Başkanlığı olarak üç temel ilke benimsedik: diyalog, uzlaşı, aksiyon”
00:01 İçişleri Bakanlığı ile Sıfır Atık Vakfı arasında, Sıfır Atık Hareketi’nin Ülke Genelinde Yaygınlaştırılması Amacıyla İş Birliği Protokolü İmzalandı
00:01 NATO’nun Ankara Zirvesi: Söylemden Eyleme Geçiş
00:00 İletişim Başkanı Duran: AB’nin vizyon eksikliği bir kez daha ortaya çıkmıştır
19:06 Türkiye’de Kelepçe Uygulaması
09:37 Formula Kite Gençler Avrupa Şampiyonası’nda Gümüş Madalya AKUT Spor Kulübü’nün
00:04 Dışişleri Bakanı Fidan, “(Rusya-Ukrayna) Savaşın, Karadeniz’e taşınmasını istemiyoruz”
00:04 MSB: Türk askerinin Ada’daki varlığı, yarım asrı aşkın süredir barışın, güvenliğin ve istikrarın teminatı olmaya devam ediyor
00:03 MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk’ten haftalık basın açıklaması
00:03 (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin soruşturmada, yeni delillere ulaşıldı
00:02 15 Temmuz darbe girişimi, demokrasilerde liderlik olgusunun önemini bir kez gösterdi.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Site yönetimlerinde ‘keyfi aidat’ dönemi sona eriyor

Site yönetimlerinde ‘keyfi aidat’ dönemi sona eriyor
4 Mayıs 2026
15
A+
A-

* Site yöneticilerinin tek başına aidat belirleme yetkisi kısıtlanarak artış kararı kat malikleri kuruluna bırakılıyor. İşletme projelerine genel kurul onayı şartı getirilirken, geçici artışların yeniden değerleme oranını aşmaması sağlanacak.

UHA / İnternational News Agency

ANKARA (TBMM), 04 MAYIS 2026 – TBMM Genel Kurulunda, fahiş site aidatlarına yönelik düzenlemeleri de içeren Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 11 maddesi daha kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen maddelere göre, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun, yöneticinin görevlerini düzenleyen hükmünde değişikliğe gidiliyor. Buna göre, yöneticiler, ana gayrimenkulün genel yönetim işleriyle korunma, onarım, temizlik gibi bakım işleri ve asansör ve kalorifer, sıcak ve soğuk hava işletmesi ve sigorta için yönetim planında gösterilen zamanda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde, kat maliklerinden işletme projesi onaylanıncaya kadar avansın toplanmasından sorumlu olacak.

Avans miktarına kat maliklerince onay şartı

Düzenlemeyle yöneticinin toplayacağı avans miktarına kat malikleri kurulunca onaylanma şartı getirilerek yöneticilerin keyfi aidat belirlemesinin önüne geçiliyor, aidat artırma yetkisi kat malikleri kuruluna veriliyor. Buna göre, işletme projesi kat malikleri genel kurulunda onaylanacak. Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa en geç 3 ay içinde kat malikleri kurulunda onaylanıncaya kadar yönetici gecikmeksizin geçici bir işletme projesi yapacak. Bu proje, kat maliklerine veya bağımsız bölümden fiilen yararlananlara, imzaları karşılığında veya taahhütlü mektupla bildirilecek ve en geç 3 ay içinde aynen veya değiştirilerek kabulüne yönelik genel kurulda karar alınacak.

Kanun’da yer alan “tahmini giderlerle diğer muhtemel giderleri karşılamak üzere her kat malikinin ‘ana gayrimenkulün genel giderlerine katılma‘ başlıklı hükmündeki esaslara göre vermesi gereken avans tutarı”, “her kat malikinin ilgili maddedeki esaslara göre vermesi gereken avans tutarı” şeklinde değiştiriliyor.

Mevcut işletme projesi varsa, geçici işletme projesi için öngörülen bedel, yürürlüğü devam eden işletme projesi bedelinin takvim yılı başından geçerli olmak üzere, her yıl bir önceki seneye ilişkin olarak yeniden değerleme oranından fazla olmamak kaydıyla belirlenecek ve kat malikleri kuruluna sunulacak.

Kanun’un, “yönetim planı ve değiştirilmesi” başlıklı maddesinde yapılan değişikliğe göre, yönetim planının değiştirilebilmesi için toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin temsil ettikleri bağımsız bölümlerin tamsayısının 3’te 2’sinin oyu şart olacak.

Geçici yönetimle ilgili yönetim planı hükümleri, toplu yapı alanındaki bağımsız bölüm maliklerinin 3’te 2’sinin oylarıyla değiştirilebilecek. Yönetim planlarının bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmayacak. (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.