enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:16 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:41 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
06:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
00:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
00:52 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
00:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
00:38 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
00:38 Yıllık izinlerini memleketlerinde geçiren gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönüş yolculuğu başladı
00:26 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi yapılacak…
00:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
00:12 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
10:08 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
10:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
09:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
09:14 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Barış Harekâtı olması nedeniyle bizim için önemli bir yıl dönümüdür”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Barış Harekâtı olması nedeniyle bizim için önemli bir yıl dönümüdür”
20 Temmuz 2024
17
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıl dönümünde BBC radyosu haber programına konuk oldu.

Gazeteci* Veysel KAVRAYAN’ın haberine göre, James Copnall’ın sunduğu ve canlı yayınlanan programda Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yılını kutladığını belirterek, “Barış Harekâtı olması nedeniyle bizim için önemli bir yıl dönümüdür. ‘Barış’ kelimesinin altını çizmek istiyorum. Rum-Yunan güçleri tarafından halkımızın katledildiği bir dönemde Türkiye, yok olmanın eşiğine gelen Kıbrıs Türklerini korumak üzere garantör güç olarak müdahalede bulunmuştur. Bu tarihte bilinen bir gerçektir” .

Kıbrıs Türk halkına yönelik ada çapındaki saldırıların, Rum tarafının “Kıbrıs’ı Yunanistan ile birleştirme (ENOSİS)” arzusunun bir parçası olarak yapıldığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, bunun o dönemde Başpiskopos Makarios tarafından da açıkça ifade edildiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Tatar, özden gelen eşit haklara sahip olan Kıbrıs Türk halkının, kurucuları arasında yer aldığı Kıbrıs Cumhuriyeti’nden silah zoruyla sürüldüklerini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanlığı - Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 50. yıl dönümünde BBC'ye konuştu:

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkı ile Kıbrıs Rum halkının 1960 yılında kurulan ortaklık cumhuriyetinin Rumlar tarafından yıkılmasının ardından Türkiye’nin Kıbrıs Türklerini korumak için garantör güç olarak hareket etmek durumunda kaldığını, Yunan Cuntası’nın darbe yaptığını ve 15 Temmuz 1974’te Kıbrıs Helen Cumhuriyeti’nin ilan edildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin Kıbrıs Barış Harekâtı’nın adadaki zulmü ve kan dökülmesini durdurduğunu kaydetti.

“Türkiye, Kıbrıslı Türkleri korumak için geldi” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in, Türkiye, sadece Kıbrıslı Türklere değil, Kıbrıslı Rumlara da, tüm adaya barış getirmek için müdahale ettiğini belirtti.

Kıbrıs Türk halkının bu günü hem KKTC’de hem de dünyanın farklı yerlerinde coşkuyla kutladığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olduğu konusunda dünyaya önemli bir mesaj verilmekte olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı, Kıbrıslı Türklerin bir Devlete sahip olma hakkı ve kendi kaderini tayin etme hakkı da dahil olmak üzere, Kıbrıs’ta doğuştan gelen tarihi hakları olduğu mesajını dünyaya iletmekte olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “İngilizler, Kıbrıs’ta iki Egemen Üs Bölgesine sahip olduklarından, bizlerin Kıbrıslı Türkler olarak 60 yılı aşkın süredir bir devlet olarak kendimizi yönettiğimizi çok iyi biliyorlar. KKTC’nin hukuki ve ahlaki temeli vardır ve vardır” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının BM ve uluslararası toplum tarafından desteklenen birçok planı reddettiğin anımsatarak, Kıbrıs Türk tarafının yarım asırdan fazla süredir çözüm için yoğun çaba harcadığını ancak uluslararası alanda tanınan ve AB üyesi olan Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Adası’nın yönetimini ve kaynaklarını paylaşmaktaki isteksizliği nedeniyle çözüme ulaşılamadığına dikkat çekti.

Annan Planı Nedir? - Kıbrıs'ın Bilgi Bankası

Cumhurbaşkanı Tatar ayrıca, Annan Planı döneminde İngiltere Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Jack Straw’un, Kıbrıslı Rumların bir çözümden önce AB’ye katılımına izin verilmesinin “büyük hata” olduğu yönündeki değerlendirmelerinin yer aldığı açıklamalara da atıfta bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.