ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:52 İsrail’in yeni hedefi: Batı Şeria
09:27 Nizip Ticaret Odası (NTO), KOSGEB Kapasite Geliştirme Destek Programı
09:04 Çocuklara empati kazandırmak, onların daha mutlu olmalarını sağlıyor
07:42 Siyasete Nereden Bakmalıyız?
07:35 Suriye’de YPG/PKK Denklemi ve Yeni Paradikma!
22:19 Yangın faciasında yaralanan 51 kişiden 39’u taburcu edildi
21:52 Irak’ın kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
21:41 Cumhurbaşkanı Erdoğan Bolu’da Gültekin ailesinin cenazesine katıldı
21:26 Kartalkaya’daki yangın faciasında Belediye Başkan Yardımcısı ve İtfaiye Müdür Vekili gözaltında
21:02 Kartalkaya’da 79 kişinin göz göre göre can vermesine neden olan suistimaller zinciri ortaya çıkan belgelerle gün yüzüne çıktı
07:12 Afrika Boynuzu’nda Tarihi Anlaşmanın Mimarı Türkiye
20:26 Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, TRT Haber’de soruları yanıtladı
19:43 Bakan Tunç: Yangın ile ilgili otelin sahibi de dahil 4 kişi gözaltına alındı
19:30 Bolu’da otel yangını: Can kaybı 66’ya yükseldi, 51 yaralı var
13:56 Trump 2.0’da Dış Politika Öncelikleri
12:34 Hamas ve İsrail Arasında İmzalanan Ateşkes Anlaşması
11:31 TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı Tipioğlu BRT’ye konuk oldu
10:35 Kocaeli Kartepe’de Seramik Kursu’na büyük ilgi 
10:25 Psikolog İrem Uyar, “Mutluluk geçici bir duygu olarak görülüyor”
07:27 Avrasya İncelemeleri Merkezi’nin (AVİM) 2025 yılına bakışı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Ülkemizin önüne önemli bir fırsat penceresi daha açılmıştır’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Ülkemizin önüne önemli bir fırsat penceresi daha açılmıştır’
11 Ocak 2025
6
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘terör’ sorununa kalıcı çözüm bulma arayışlarından vazgeçmediklerini vurguladı.

UHA / İnternational News Agency

EuroNews’ten Gazeteci* Anıl Can TUNCER’in haberine göre, Euronews TürkçeCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumartesi günü Diyarbakır’da yaptığı açıklamada ”Terör belasını bitirmek için ülkemizin önüne yeni bir fırsat penceresi açılmıştır,” dedi.

İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) lideri, partisinin Diyarbakır il kongresinde son dönemde gerçekleşen ‘çabanın’ tek bir amacı olduğunu belirtti: ”Terör örgütünün kendisini feshetmesi, silahların bırakılması, bölücü örgütün baskısı dolayısıyla Türkiye partisi olamayan partiye bu yönde kendini geliştirme fırsatı verilmesi. Yarım asırlık bölücü terör parantezinin kapatılmasıdır. Bu sadece büyük ve güçlü Türkiye’nin önündeki en büyük engellerden birinin önünden çıkarılmasıdır.”

”Suriye’de 8 Aralık’ta yaşanan devrimle birlikte örgütün bölgesel hedefleri kursaklarında kaldı. Sırtını kime yaslarsa yaslasın, artık hiçbir terör örgütü Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin karşısında herhangi bir şansı olmadığını biliyor,” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan meseleye kalıcı çözüm bulma arayışlarından vazgeçmediklerini söyledi.

Bölgede yaşanan değişiklikler sonrasında ”Terör belasını ilanihaye bitirmek için ülkemizin önüne yeni ve önemli bir fırsat penceresi daha açılmıştır,” diyen Erdoğan bunun heba edilmesini doğru bulmadıklarını anlattı.

Erdoğan, ”Ülkemizin kuzey ve güneyi cayır cayır yanarken bu ateşi ülkemize sıçratma planı olanların oyununu bozmaya karalıyız,” dedi.

İmralı’yla temaslar

Halkların Demokrasi ve Özgürlük Partisi (DEM Parti) heyeti, 28 Aralık’ta Kürdistan İşçi Partisi (PKK) lideri Abdullah Öcalan ile İmralı’da görüşmüştü. Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’den oluşan DEM Parti heyetine Ahmet Türk de eklendi ve siyasi partilerle görüşmeler yapıldı.

Bu görüşmelerin yapılması çağrısını MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yapmıştı.

Bahçeli’nin Öcalan ve İmralı görüşmesi çağrıları

Bahçeli 1 Ekim 2024’te yapılan TBMM’nin açılışındaki DEM Parti sıralarıyla tokalaşmasından bu yana Abdullah Öcalan hakkında birçok kez çağrı yaptı.

15 Ekim’deki grup toplantısında Bahçeli, Öcalan’ın Türkiye’ye getirildiği sırada “Türkiye’ye dönünce hizmet edeceğim,” sözlerini hatırlatarak PKK liderinden örgüt militanlarına silah bırakıp, teslim olması yönünde talimat vermesini, “Terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin,” sözleriyle istedi.

Bu konuşmasından tam bir hafta sonra Bahçeli, yeniden bir Öcalan çağrısı yaparak PKK liderinin tecridinin kaldırılmasını ve akabinde Meclis’te konuşma yapmasını talep etti.

“Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM’de DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın.”

Bunun ardından DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, 23 Ekim Çarşamba günü İmralı Cezaevi’nde amcası Abdullah Öcalan ile görüştü.

DEM Parti milletvekili Öcalan 24 Ekim Perşembe günü X hesabından yaptığı açıklamada, “Sayın Öcalan görüşmede genel siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak kamuoyuna şu mesajın iletilmesini istedi: ‘Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim,” ifadelerine yer verdi.

MHP lideri Bahçeli ise 26 Ekim’de Ankara’da katıldığı Ziya Gökalp Sempozyumu’nda “yeni çözüm süreci” konusunda açıklamalarda bulundu.

Buradaki konuşmasında Kürt ve Türk toplumu arasındaki ilişkiye yönelik mesajlar ileten Bahçeli, “Kürtleri sevmeyen bir Türk varsa, Türk değildir; Türkleri sevmeyen bir Kürt varsa, Kürt değildir,” sözlerini dile getirdi.

Bahçeli, Türklerle Kürtlerin “ortak düşman ve ortak tehlike karşısında bulunduklarını” belirtti.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle 28 Ekim’de bir mesaj yayınlayan MHP lideri, “Türkiye Cumhuriyeti’nin bir kürt sorunu yoktur, asla da olmayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin etnik veya mezhebi bir ağırlığı ve açmazı da yoktur,” sözlerine yer verdi.

En son olarak da Bahçeli, 26 Kasım’daki grup konuşmasında, “İmralı ile DEM grubu arasında yüz yüze temasın gecikmesinin yapılmasını bekliyor,  çağrımızı kararlılıkla tekrarlıyoruz,” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 22 Aralık Pazar günü, ‘İmralı’ çıkışının arkasında durarak, “İmralı ile sağlanacak görüşmeler sonucunda terörün bittiği, terör örgütünün lağvedildiği ortak gelecek ideali, insan ve millet sevgisi çerçevesinde açıklanmalıdır,” sözlerini dile getirdi.

Türkiye’de çözüm süreci

Çözüm süreci, Türkiye’de 2013-2015 yılları arasında Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile Türk devleti arasında başlayan müzakereleri ifade ediyor. Bu süreç, Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmek amacıyla başlatılmıştı.

Sürecin temel unsurları arasında, silah bırakma, demokratik reformlar ve Kürt kimliğine yönelik hakların genişletilmesi yer almaktaydı. PKK lideri Abdullah Öcalan, bu müzakerelerde kilit bir figür olarak rol almıştı. Ancak 2015’te çatışmaların yeniden başlamasıyla çözüm süreci fiilen sona ermişti. Bu dönem, Türkiye’deki siyasi dinamiklerde önemli değişimlere neden olmuştu.

28 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve pek çok başka devlet tarafından terör örgütü kabul ediliyor.

PKK militanları, 40 yıla yakındır sürdürdükleri saldırılarda, resmi rakamlara göre 15.000’e yakın kişiyi öldürdü.

PKK lideri Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından beri, Marmara Denizi’ndeki İmralı Cezaevi’nde bulunuyor.

Anıl Tuncer - yazarın son içerikleri ve değerlendirme ...

Gazeteci* Anıl Can TUNCER

***

Yazar hakkında

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan Anıl Can Tuncer, çeşitli dergilerde ve haber portallarında, editör olarak görev aldı. Tuncer, bir süre RS FM’de yayınlanan Eksen programının editörlüğünü de üstlendi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.