enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:23 Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut: “Kocaeli ihracatta gurur kaynağımız”
00:22 Türkiye, Mısır ve Katar’dan Gazze açıklaması
00:16 Araştırma: Dişlerinizin durumu erken ölüm riskinin habercisi olabilir
00:16 Upcycle İstanbul’un İlham Verici Topluluk Buluşmaları “Salon’dayız” Etkinlikleriyle Başlıyor
00:07 Özel haber: Avrupa Parlamentosu Başkanı Metsola’dan ‘miadını doldurmuş’ İran rejimine karşı harekete geçme çağrısı
00:06 Diyanet İşleri Başkanlığı fitre miktarını belirledi
18:00 İran’daki protestolar: ABD veya İsrail’le çatışma ihtimali ne kadar yakın?
10:25 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:57 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
00:55 İhracat verileri, Aralık 2025 ve geçen yılın tamamına ilişkin faaliyet illere göre ihracat veriler açıklandı…
00:49 Ocak ayının ikinci yarısında sıcaklıklar kademeli olarak artacak
00:48 “Gazze Mahkemesi”nin 26 Ekim 2025’te İstanbul’da açıkladığı Nihai Karar, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.
00:40 Kritik altyapı hizmetlerinin dayanıklılığı: 2025’te su ve atık su sistemlerinin güvenliği
00:33 Bakan Tunç, Rojin Kabaiş’in ailesi ile görüştü
00:29 Avrupa Birliği Savunma Fonu Kapsamında Türkiye’nin Konumu ve Engellemeler
00:26 Korku Filmi Zir-i Cin 4: Nesep Bağı 23 Ocak’ta Vizyonda
00:25 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),Ticaret satış hacmi, perakende satış hacmini açıkladı…
00:16 Gazze Gölgesinde Üçlü İttifak: İsrail-Yunanistan Hattı ve Doğu Akdeniz’de Yeni Güç Arayışı
00:15 Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Tıp ve Kültür-Sanat Sempozyumu”na katıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İmamoğlu: Şam Valiliği, TBB’nin Suriye ziyaretini ‘Erdoğan sonrasına ertelendi’ diyerek iptal etti

İmamoğlu: Şam Valiliği, TBB’nin Suriye ziyaretini ‘Erdoğan sonrasına ertelendi’ diyerek iptal etti
11 Ocak 2025
44
A+
A-

İmamoğlu ”Bu çok vahim bir durumdur. Bu iptali doğru bulmuyorum. Cumhurbaşkanı ziyaretinden önce bu görüşmenin yapılmasının nesi doğru değil?” diye sordu.

UHA / İnternational News Agency

EuroNews’ten Gazeteci* Anıl Can TUNCER’in haberine göre, Euronews Türkçeİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Suriye’deki yeni yönetimin Türkiye Belediyeler Birliği’nin (TBB) Şam’a yapacağı ziyareti önce kabul ettiğini ancak saatler sonra iptal ettiğini bildirdi.

Aynı zamanda TBB’nin de başkanı olan İmamoğlu, 27 Aralık’ta Suriye’ye bir TBB heyeti gönderme kararı aldıklarını açıkladı. Heyetin ilk aşamada Şam’a yapması öngörülen ziyaretinde Türkiye’deki geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin gönüllü geriye dönüş ihtiyaçlarının karşılanması için çalışma yapacağı belirtilmişti. İmamoğlu bu ziyaretin Dışişleri Bakanlığı ile koordinasyon halinde gerçekleştirileceğini söylemişti.

İmamoğlu, ziyaret talebinin Şam Valiliği tarafından önce kabul edildiğini ancak altı saat sonra ”Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinin sonrasına ertelendi” denilerek iptal edildiğini söyledi.

İmamoğlu ”Bu çok vahim bir durumdur. Bu iptali doğru bulmuyorum. Cumhurbaşkanı ziyaretinden önce bu görüşmenin yapılmasının nesi doğru değil?” diye sordu.

İBB Başkanı şöyle devam etti: ”Teyitli bir randevunun altı saat sonra iptali için kimler devreye girdi, kimler müdahale etti? Bu soruları soruyorum ama cevabını bildiğim bir soruyu sorduğumu da düşünüyorum. Aynı zamanda toplumunda özellikle bu işle ilgilenen herkesin bunun cevabını bildiğini ve devreye girenlerin kim olduğunu herkesin bildiğini biliyorum.”

Suriye’de Beşar Esad’ın devrilmesi sonrası ilk ziyaret Milli İstihbarat Başkanı (MİT) İbrahim Kalın tarafından gerçekleştirilmişti. Daha sonra Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Şam’a giderek geçici yönetimin lideri Ahmed Hüseyin eş-Şara ile görüştü.

Ne olmuştu?

Suriye’de 13 yıldır devam eden iç savaş, HTŞ ve diğer muhalif grupların son 12 günlük operasyonunun ardından Esad ailesinin 54, Baas Partisi’nin 61 yıllık iktidarının bitişiyle sonuçlandı.

Ülkenin kuzeybatısında, İdlib’de konumlanmış ve yaklaşık 4 milyonluk bir nüfusu idare ettiği belirtilen HTŞ tarafı, 27 Kasım Çarşamba günü sabahı Türkiye’nin de desteklediği Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) yardımıyla, Şam’daki Suriye hükümetine ve ordusuna karşı “Saldırganlığı Caydırma – Rad’ul Udvan” operasyonunu başlattı.

Hızla ilerleyen muhalifler 28 Kasım’da Halep’i Şam’a bağlayan otoyolu kesti, aynı gün 46. Alay Üssü’nü ve en az 8 köyü ele geçirdi.

29-30 Kasım tarihlerinde ülkenin en büyük ikinci kenti Halep, muhaliflerin elindeydi. Bu gelişme sonrası Rus ve Suriyeli savaş uçakları, 2016’dan bu yana ilk kez, 2024’te muhaliflerin ele geçirdiği düşünülen mevzileri bombaladı.

HTŞ’nin kontrolündeki muhalif gruplar 4 Aralık’ta Hama, 7 Aralık’ta Humus ve 8 Aralık’ta Esad’ın ülkeyi yönettiği Şam’ı ele geçirdi.

Bu gelişmelerden sonra Esad, Rusya’nın “insani gerekçelerle” tanıdığı sığınma hakkı kapsamında ailesiyle beraber Moskova’ya uçtu.

HTŞ lideri Colani veya gerçek adıyla Ahmed Hüseyin el-Şara ise aynı gün Suriye devlet televizyonunda Esad’ı devirdiklerini açıkladı.

ABD, Kanada, İngiltere ve Türkiye, HTŞ’yi “terör örgütü” olarak tanıyor. Ancak ülkeler bir bir HTŞ ile ilişki kurmaya başladı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de HTŞ’nin artık ‘fiilen’ terör örgütü olmadığını söyledi.

Anıl Tuncer - yazarın son içerikleri ve değerlendirme yazıları - Sputnik  Türkiye

Gazeteci* Anıl Can TUNCER

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.