enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çocuklar koronavirüs aşısı olmalı mı?

Çocuklar koronavirüs aşısı olmalı mı?
5 Haziran 2021
563
A+
A-

UHA HABER / Almanya Daimi Aşı Komisyonu çocuk ve gençler için genel bir aşı tavsiyesinde bulunmadı. Uzmanlar tam olarak bilinmeyen olası aşı risklerine dikkat çekiyor. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (Afp, dpa/ MK,HT)’ye dayandırdığı habere göre, AB İlaç Ajansı (EMA) geçen hafta 12-15 yaş için Biontech/Pfizer aşısını onayladı. Bu, birçok aile için iyi bir haber anlamına gelse de, aksini düşünen uzmanlar da var. Çocuklar aşı olmalı mı tartışması alevlendi.

Aşıların etkinlik ve güvenliği

Yapılan araştırmalar Biontech/Pfizer ve Moderna aşılarının gençler üzerindeki etkinlik ve riskleri açısından olumlu sonuçlar ortaya koydu: EMA, 2200 çocuk ve genç üzerinde yapılan araştırmalarda Biontech aşısının 12 ila 15 yaşındakiler tarafından iyi tolere edildiğini, yan etkilerinin yaşlı insanlarla kıyaslanabilecek düzeyde olduğunu açıkladı. Moderna’nın 3700 genç denek üzerinde yaptığı aşıdan da benzer sonuçlar geldi. ABD’li şirket, bu ay aşının 12-15  yaş arasındakilere kullanılabilmesi için onay başvurusunda bulunmayı planlıyor.

Öte yandan Avrupa ve ABD’li sağlık yetkilileri son dönemde korona aşısı sonrasında gözlenen miyokardit vakalarını araştırıyor. Ancak aşı olmuş gençlerin bazılarında gözlenen bu durumla aşılar arasında henüz somut bir bağlantı kurulabilmiş değil.

Enfeksiyon sonrası risk düşük

Gençler arasında Covid-19’dan ölme riskiyse görece düşük. AB sağlık otoritesi ECDC şimdiye kadar toplam 1,1 milyon enfekte 10 ila 19 yaşındakiler arasında, 98 ölüm vakasının kayda geçtiğini bildirdi. Hastanede tedavi gerektiren ciddi bir hastalık riski ise yüzde 0,9 seviyesinde.

Ancak Fransız aşı komitesinden enfeksiyon uzmanı Odile Launay, Covid-19’un uzun vadeli sonuçlarının şimdiye kadar çok az araştırıldığına ve özellikle küçük yaştaki çocuklar üzerindeki etkisini kestirmenin zorluğuna dikkat çekti. Launay bunun yanı sıra lösemi veya bağışıklık sisteminde sorun olan çocukların ağır Covid-19 formları geliştirebileceği uyarısında bulundu.

Koronavirüsle enfekte olmuş bazı çocuklardaysa, bağışıklık sisteminin belirgin bir savunma reaksiyonu olarak görülen; Pediatrik İnflamatuar Çoklu Sistem Sendromu (Pims) geliştiği saptandı. Ancak uzmanlara göre bu risk de son derece düşük.

Ayrıca enfeksiyon uzmanı Odile Launay’a göre aşılanmayla birlikte normal yaşama daha çabuk dönmenin “dolaylı faydaları” da hesaba katılmalı.

Aşılamanın risk-fayda oranı, genç insanlarda yetişkin nüfusa göre çok belirgin değil. Bu nedenle Almanya Daimi Aşı Komisyonu (Stiko), çocuk ve gençler için kapsamlı bir aşı kampanyasına ilişkin çekincelerini defalarca dile getirdi, genel bir aşı tavsiyesinde bulunmadı. Stiko, bu bağlamda henüz tam olarak bilinmeyen olası aşı risklerine dikkat çekti.

Sürü bağışıklığı sorunu

Çocuklar da yetişkinler gibi enfekte olup iyileşebilir, virüsü başkalarına bulaştırabilirler. Aşılanmaları ya da bulaş yoluyla bağışıklık kazanmaları pandemiyi kontrol altına almaya yardımcı olur.

Farklı tahminlere göre, sürü bağışıklığının sağlanması için toplam nüfusun yaklaşık yüzde 70 ila 80’inin aşılanması gerekiyor. Bu da -çocuklar olmadan- ayrıca aşı karşıtları da hesaba katıldığında- yetişkinlerin yaklaşık yüzde 90’ının aşılanmış olması gerektiği anlamına geliyor. Yani uzamanlara göre ulaşılması son derece zor bir hedef.

Aşı takvimi

Kanada ve ABD halihazırda çocuk ve gençleri aşılamaya başladı. İsrail’de ve Almanya ise aşılama gelecek hafta başlayacak. Fransa da 15 Haziran’dan itibaren 12-18 yaşındakileri aşılamak istiyor. İspanya hükümeti de yeni eğitim öğretim yılı öncesi 12-17 yaş grubunu aşılayacağını duyurdu.

Ancak bazı uzmanlara göre ise çocuk ve gençlere göre daha fazla risk altında olan yetişkinlerin aşı önceliği olmalı.

London School of Hygiene and Tropical Medicine’den pediatrik bulaşıcı hastalıklar uzmanı Beate Kampmann, daha yoksul ülkelerdeki yüksek risk grupları aşılanmadıkça gençleri aşılamanın bir anlamı olmadığını belirtti. Kampmann, AFP’ye verdiği demeçte, “Aşılar, birçok insanın ciddi şekilde hastalandığı ya da Covid-19’dan öldüğü ülkelere bırakılırsa daha fazla acının önüne geçmiş oluruz” dedi.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 05 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.