enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:54 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:39 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:32 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
09:57 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çin – ASEAN ilişkileri ‘kapsamlı stratejik ortaklık’ seviyesine yükseltildi

Çin – ASEAN ilişkileri ‘kapsamlı stratejik ortaklık’ seviyesine yükseltildi
23 Kasım 2021
484
A+
A-

PEKİN-UHA HABER / Pekin yönetimi, Güneydoğu Asya’da hegemonya arayışında olmadığını açıkladı. Çin bu açıklamayla, komşularıyla iyi ilişkiler istediği mesajını verirken ABD ile ise birçok alanda rekabeti hızlandırdı.

Bölgesinde yalnızlaşmak ve çevrelenmek istemeyen Pekin yönetimi, komşularıyla ilişkilerini iyileştirmenin arayışı içinde.

Çin’in yeni bölge politikasını Devlet Başkanı Şi Cinping açıkladı. Cinping, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ASEAN’ın çevrim içi zirvesinde konuştu. Üye devletlerle ilişkileri “kapsamlı stratejik ortaklık” seviyesine çıkarttıklarını duyurdu.

Çin’den bölge açılımı

Çin Devlet Başkanı, bölgede hegemonya arayışında olmadıklarını ifade etti. Küçük ülkelere de zorbalık yapmayacaklarını söyledi.

Çin ile ASEAN’ın 5 üye ülkesi Güney Çin Denizi’nde egemenlik çatışması yaşıyor. Denizin yüzde doksanının kendisine ait olduğunu savunan Çin’in bu iddialarını komşu ülkeler kabul etmiyor.

Hegemonya tartışmaları sürerken Çin’in hipersonik silahla Güney Çin Denizi’nde füze fırlattığı iddiası gündemde.

İddia, İngiliz Financial Times gazetesinde yer aldı. Buna göre geçtiğimiz aylarda Çin nükleer başlık taşıyabilen bir hipersonik füze denemesinde bulundu. Gazete denemelerin çok ileri bir noktaya geldiğini de yazdı.

“Çin ve Rusya’nın gerisindeyiz”

ABD Uzay Operasyonları Başkan Yardımcısı General David Thompson, hipersonik füze teknolojisinde Çin ve Rusya’nın gerisinde kaldıklarını kabul etti. Füze denemelerini tam olarak izleyebilmek için yeni uydu sistemlerine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Hipersonik füzeler, sesten en az 5 kat daha hızlı. Manevra yapabildikleri için takip ve imha edilebilmeleri de oldukça zor.

[UHA Haber Ajansı, 23 Kasım 2021]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.