enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:25 CHP’de ‘grup toplantısı’ krizi: TBMM Başkanı Kurtulmuş açıklama yaptı
19:03 CHP’de Özgür Özel ve ekibinin olağanüstü kurultay için beklediği imza sayısına ulaşıldı
17:07 Türkiye’den İsrail’in Lübnan’daki işgalini genişletmesine sert tepki
00:59 Kocaeli’de dev bir organizasyon daha: Dünyanın Gözü Kocaeli’de Olacak
00:53 İşletmelerin Ortak Sorunsalı Turnover
00:48 CANiK sporcuları Avrupa’da madalya mücadelesine çıkıyor
00:25 KİAMP Heyetinden Tiran’da Stratejik Temas: TİKA ile İş Birliği ve Gelecek Vizyonu
00:08 Karabağ Sonrası Normlar ve Egemenlik Gerilimi: ‘‘Azerbaycan–Avrupa Birliği İlişkileri’’
00:58 Yunanistan’dan ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunduğu yazılı bildiriye cevap
00:55 Türkiye genelinde, su yılı yağışları 7 aylık dönemde son 66 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
00:54 Kurban Bayramı’nda üreticilerin elinde kalan kurbanlıklar, 1-7 Haziran tarihleri arasında Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından satın alınacak
00:37 Bugün “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” dolayısıyla yeni rapor yayımlandı.
00:21 Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 108. Yıl Dönümü dolayısıyla, Mehmet Emin Resulzade’nin Mirası İstanbul’da Anıldı
00:20 Türkiye’nin elektrik kurulu gücü, nisan sonu itibarıyla 125 bin 410 megavata yükseldi.
00:17 Emlak vergisi ödemelerinde son gün pazartesi
19:49 CHP’de mahkemenin butlan kararı sonrası Kemal Kılıçdaroğlu dönemi başladı: CHP içindeki FETÖ artıklarını fark edemedim
00:36 Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel bunu yapamaz mı?
00:07 Narsizim!..
00:05 MİA: AB’nin yeni nesil ticaret stratejisi Türkiye için hem risk hem fırsat
13:43 Türkiye, Solingen faciasında hayatını kaybedenleri andı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

CHP’de Özgür Özel ve ekibinin olağanüstü kurultay için beklediği imza sayısına ulaşıldı

CHP’de Özgür Özel ve ekibinin olağanüstü kurultay için beklediği imza sayısına ulaşıldı
1 Haziran 2026
4
A+
A-

* Özgür Özel yönetiminin Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin, pazar günü yaptığı açıklama ile ‘kurultay sürecini başlattıklarını ve delegelerden imza topladıklarını’ açıklamıştı.

UHA / İnternational News Agency

ANKARA, 01 HAZİRAN 2026 – TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’n EURONEWS’e dayandırdığı haberinde, Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) mutlak butlan kararı sonrası yeni ve seçimli bir olağanüstü kurultayın toplanması için yeterli imza sayısına ulaşıldı.

Özgür Özel yönetiminin Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin, pazar günü yaptığı açıklama ile “kurultay sürecini başlattıklarını ve delegelerden imza topladıklarını” açıklamıştı.

Genel başkanlık seçiminin de yapılacağı kurultay için pazartesi günü delegeler imza vermeye başlamıştı.

Özel de sabah saatlerinde kurultaya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“İlk imza sabah saat 08:00’i birkaç dakika geçe Kayseri delegemizden geldi. İlk imza ‘Siftahı Kayseri’den bereketi Allah’tan’ notu ile geldi. Geçen kurultayda bize oy vermeyen ve bize sert muhalefet eden bir arkadaşımızdan; ‘bu haksız darbeye hep birlikte direnmek gerekir’ diyen Kayseri delegemizden geldi. Biz henüz imza vermedik. Önce örgütümüzün imzalarını toplayacağız.”

Sözcü’nün haberine göre, yeterli imza sayısına saat 16.00 itibarıyla ulaşıldığı bildirildi. İmza toplama işleminin ise devam ettiği kaydedildi.

Kurultay için toplanan imza sayısı 600’ü aştı. Özel sabah saatlerindeki konuşmasında “500’ün biraz aşılmasının” yeterli olacağını ifade etmişti.

Mutlak butlan kararıyla genel başkanlığa atanan Kemal Kılıçdaroğlu kanadı ise kurultay için yargıtay sürecinin beklenmesi ve parti kadroları üzerindeki tedbir kararının kalkması gerektiğini savunuyor.

Kılıçdaroğlu’nun pazartesi günü kendi “A takımını” belirlemesi bekleniyor.

Kurultay yapılmazsa seçimlere girme hakkı kaybolur mu?

Diğer yandan, Özel’in Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) parti sözcüsü olan İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, CHP’nin temmuz ayına kadar kurultayını toplamaması halinde, seçime girme yeterliliğini kaybedeceğini savundu.

Kılıçdaroğlu ekibi bu konuda resmi bir açıklama yapmadı ancak BBC’ye konuşan yakın kurmaylarına göre tedbirli mutlak butlan kararı nedeniyle “kurultay takvimi durduğu için böyle bir risk yok.”

BBC’nin haberine göre, Özel kanadının bu iddiasının dayanağı ise Siyasi Partiler Yasası’nın 36’ıncı maddesi.

Siyasi partilerin “seçime katılma yeterliliğini” düzenleyen maddede 2022’de yapılan değişiklikle, bazı ek yükümlülükler getirilmişti.

Söz konusu madde, siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay önce teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması koşulunu getiriyor.

Aynı maddenin üçüncü fıkrasında, “ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defa yapmayan siyasi partilerin seçime katılma yeterliliğini kaybedeceği” hükme bağlanıyor.

İstinaf mahkemesi, CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihli 38. Olağan kurultay ve sonrasındaki kurultaylarını iptal ettiği için 37’inci olağan kurultayda seçilen genel başkan ve parti yönetiminin göreve dönmesine hükmetti.

CHP’nin 37’inci Olağan Kurultayı, 25-26 Temmuz 2020’de yapılmıştı.

Siyasi Partiler Yasası siyasi partilerin büyük kurultay-kongrelerini tüzüklere göre yapmasını öngörüyor. Ancak yasaya göre bu süre 2 yıldan az, 3 yıldan fazla olamaz. Buna göre CHP için de 3 yıllık üst sınır doluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.