enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:57 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
00:55 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:53 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:50 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:48 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:48 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:42 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:35 ABD Başkanı Trump, Ukrayna-Rusya Savaşı’yla ilgili Avrupalı liderlerle kapsamlı görüşmeler yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

CHP yönetiminin Kanal İstanbul’a karşı çıkması normal

CHP yönetiminin Kanal İstanbul’a karşı çıkması normal
11 Nisan 2021
468
A+
A-

UHA HABER / YENİ ŞAFAK Gazetesi Yazarı Ali Saydam, Darbeci Kenan Evren güdümlü Halkçı Parti Başkanı Necdet Calp’in, 1. Köprü için “Sattırmam efendim, sattırmam! diye ayak sürüse de Turgut Özal’ın, ona zaman içinde, bütün dünyada uygulanan ‘özelleştirme’ ile devletin özel sektörle rekabet eden ticari işlerden çekilmesi sürecini bir güzel bellettiğinin altını çiziyor.

Ali Saydam - Yeni ŞafakCHP yönetiminin Kanal İstanbul’a karşı çıkması normal‘ köşe yazısında Ali Saydam, “Hatırlarım, lise yıllarımızda İstanbul’a yapılacak 1. Köprü’nün inşasına şiddetle karşı çıkıp “Zap Suyu’na köprü yapalım” sloganıyla yürüyüşlere katılırdık. Sonradan bizim aklımız başımıza geldi ama yapılan köprülere, yollara, tünellere, ülke yararına olan her bir projeye mutlaka muhalefet eden CHP zihniyetinin İstemezük” tavrı da kendini arkaik bir şekilde muhafaza etti…” diyor.

 Ali Saydam, Türk Telekom’un özelleştirilmesine ayak direyen CHP’nin, onun adına itiraz faaliyetini yürüten rahmetli Mümtaz Soysal Hoca ve bürokratik oligarşinin, ülkenin milyarlarca dolar zarar etmesine neden olduklarını hatırlatıyor ve 2 Temmuz 2005 tarihli Vatan gazetesindeki Gülümhan Gülten imzalı haberden bir pasaj aktarıyor: 1994’te 30 milyar $ değer biçilen Telekom’un özelleştirilmesini durduran Prof. Soysal, son satışın iptali için yine dava açmaya hazırlanıyor.

Bilindiği üzere Türk Telekomun, bir hayli gecikilerek 2005 yılında 6,5 milyar dolara özelleştirildiğini, zararın da dudak uçuklatan seviyelere ulaştığını hatırlatan Ali Saydam, “Aynı zihniyet, bu kez Kanal İstanbul için “İstemezük” diyor… Calp ruhu, sanki Ekrem İmamoğlu’nun bedeninde “Kanal İstanbul’u yaptırmam” sloganıyla canlanıyor…”diyor.

Ali Saydam, şöyle devam ediyor

“Özleri itibarıyla sosyal faşistler olan, fakat sosyal demokrat geçinen bizimkiler, Ankara’daki Rus sefiri kadar olamadılar. Yazıklar olsun! Kanal İstanbul projesinin Türk hükümetinin meselesi ve Türkiye topraklarındaki bir ekonomi projesi olduğunu ifade eden Aleksey Yerhov, bakın ne demiş:

“Kanal İstanbul ile Montrö Sözleşmesi arasında elbette bir ilişki, karşılıklı bağlantı var; ancak bu doğrudan niteliğe sahip değil. Kanal İstanbul inşa edilirse bu, Montrö Sözleşmesi’nin yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz, Boğaz’dan geçiş konusundaki yükümlülükler için getirdiği, kıyıdaş olmayan ülkelerin Karadeniz’de bulunan savaş gemilerinin toplam tonajına ve sözleşmede yer verilen daha birçok hususa ilişkin kısıtlamaları hiçbir şekilde değiştirmez. Yeni güzergâhlardan geçecek gemilere, buralardan geçiş konusunda yeni mali gereklilikler ve koşullar getirilir.””

Sayın Cumhurbaşkanı’nın dün (07 Nisan 2021) grup toplantısında yaptığı açıklamalar ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu’nun dünyanın ve Türkiye’nin denizyolları, bu yollar üzerinde yapılan ticarete ilişkin paylaştığı bilgiler son derece somut olduğunu söyleyen Ali Saydam,  “İstanbul Boğazı, keskin dönüşleri, dip akıntıları olan, yoğun trafikli ve yönetilmesi zor bir su yolu. Bugün 14 saat olan bekleme sürelerinin ileride 36-48 saatlere varması bekleniyor. Daha geçenlerde, yılda 19 bin geminin geçtiği Süveyş Kanalı’nın birkaç gün durması, dünya ekonomisini 90,6 milyar dolar zarara uğrattı” diyor.

YENİ ŞAFAK Gazetesi Yazarı Ali Saydam, Dünyadaki ticaret hacminin yüzde 90’nının deniz yoluyla karşılandığını ve söz konusu hacmin 2030’da 35 milyar tona, 2050’de ise 95 milyar tona çıkacağının öngörüldüğünü ve bunun da deniz yollarındaki yük hacminin çok büyük ölçüde artacağına işaret ettiğinin altını çiziyor.

Öte yandan Afrika’da artan üretim ve tüketim nüfusunun etkisiyle oluşacak ‘Kuzey-Güney koridoru’ ile çok önemli bir ‘ticaret gölü’ hâline gelecek Karadeniz’deki tüm limanların da kapasitelerini artırdığını ifade eden Ali Saydam, tüm bu gelişmeler ışığında Kanal İstanbul’un, gemi geçişi için ‘ideal bir su yolu’ olarak projelendirildiğini, yüzde 100 güvenli geçişin sağlanacağını ve dünyanın en büyük projelerinden biri olduğuna dikkat çekiyor.

Ali Saydam, İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, ticari limanlar, demiryolu bağlantıları, lojistik üstleri ve Kanal İstanbul’un da tamamlanmasıyla Türkiye’nin, Lojistik Master Planı çerçevesinde İngiltere’den Çin’e uzanan orta koridorun kavşak noktası, dünyadaki en önemli ticari koridorlardan biri ve bölgenin ise Avrasya’nın merkezi hâline geleceğini, bu sayede de güçlü ve bağımsız ekonomimize katma değer sağlanacağının altını çiziyor.

Ali Saydam, İşte tüm bu nedenlerle CHP zihniyetinin Kanal İstanbul’a karşı çıkmasının son derece normal olduğunu kaydediyor.

HABER : Ataner YÜCE & Emekli TRT Muhabiri

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 11 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.