enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:57 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
00:55 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:53 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:50 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:48 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:48 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:42 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:35 ABD Başkanı Trump, Ukrayna-Rusya Savaşı’yla ilgili Avrupalı liderlerle kapsamlı görüşmeler yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çek Cumhuriyeti 18 Rus Diplomatı Sınır Dışı Ediyor

Çek Cumhuriyeti 18 Rus Diplomatı Sınır Dışı Ediyor
19 Nisan 2021
454
A+
A-

UHA HABER / Çek Cumhuriyeti’nde 2014 yılında bir silah deposunda meydana gelen patlamayla 2018’de İngiltere’de Salisbury’de eski Rus ajanı ve kızının zehirlenmesiyle ilgili suçlanan kişilerin bağlantılarının ortaya çıktığını kaydeden Prag 18 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, kanıtlar olayı Rus askeri istihbaratı GRU’nun gerçekleştirdiği üzerine yoğunlaşıyor.

Avrupalı istihbarat servisleri GRU’nun “Unit 29155” adlı bölümünün sabotaj, hükümet devirme ve suikastle görevli olduğuna inanıyor.

2014 yılındaki patlamada 2 kişi hayatını kaybetmişti.

Rusya suçlamaları kaynaksız ve saçma olarak niteliyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Çek Cumhuriyeti’nin kararına misilleme yapacağını açıkladı. Bu açıklamadan kısa süre sonra da Moskova, Çek Cumhuriyeti’nin 20 diplomatının ülkeyi terketmesini istedi.

Çek Cumhuriyeti konuyla ilgili NATO ve Avrupa Birliği’ni bilgilendirecek. Konunun yeni haftanın ilk gününde 19 Nisan’daki Avrupa Birliği Dışişleri dışişleri bakanları toplantısında gündeme gelmesi bekleniyor.

Haberlerin ardından başkent Prag’da bir grup Rus Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi.

2014 yılındaki patlama ilk başta kaza olarak değerlendirilmişti.

Çek Cumhuriyeti’ndeki patlamayla bağlantısı olduğu belirtilen söz konusu iki kişi 2018 Mart ayında İngiltere’ye Ruslan Boshirov ve Alexander Petrov isimlerini kullanarak gitmişti.

İkisi de Salisbury’deki güvenlik kameralarından tespit edilmiş ve İngiliz yetkililer tarafından eski GRU ajanı Sergei Skripal’ın kapısına sinir gazı bırakan şüpheliler olarak açıklanmıştı.

Skripal ve kızı hastalanmış ama iyileşmişlerdi. Aynı bölgede yaşayan bir kadın Dawn Sturgess ise parfum şişesinde sinir gazının tespit edilmesinden aylar sonra yaşamını yitirmişti.

Soruşturma sonunda her iki şüphelinin isimleri Anatoly Chepiga ve Alexander Mishkin olarak açıklanmış ve GRU ajanları olduğu belirtilmişti.

Amerika’dan Çek Cumhuriyeti’ne destek

Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada Washington’un Çek Cumhuriyeti’nin yanında olduğu kaydedildi.

Bakanlık sözcüsü Ned Price yazılı açıklamasında “Müttefiklerimizin ve ortaklarımızın toprak bütünlüğüne, enerji güvenliğine ya da kritik altyapısına yönelik Rus hareketlerine karşı kesin bir şekilde hareket etmeliyiz” dedi.

[UHA Haber Ajansı, 19 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.