enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:57 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Boeing’in Starliner mekiğindeki iki NASA astronotu neden dünyaya dönemiyor?

Boeing’in Starliner mekiğindeki iki NASA astronotu neden dünyaya dönemiyor?
28 Haziran 2024
9
A+
A-

Boeing’in Starliner mekiğinin Dünya’ya dönüşü defalarca kez ertelendi. Peki, uzayda kalan iki NASA astronotı neden Dünya’ya dönemiyor?

Deneyimli Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotlarıEuronews png | PNGWing Butch Wilmore ve Suni Williams’ı taşıyan Boeing’in Starliner mekiğinin Dünya’ya dönüşü geçtiğimiz günlerde bir kez daha ertelendi.

5 Haziran’da başlayan test görevinin bir hafta içinde bitmesi ve astronotların 14 Haziran’da geri dönmeleri planlanmıştı ancak Boeing ve NASA sorunları çözmek için uğraşırken dönüş tarihi 22 Haziran olarak belirlendi. Daha sonra dönüş tarihi tekrar tekrar ertelendi.

NASA ve Boeing’in yolda ortaya çıkan teknik arızaları giderme çaabaları sürerken, astranotlar yaklaşık üç haftadır Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) bekliyor.

Bu hafta Boeing’den yapılan açıklamada, Starliner kapsülünün sorunlarının dönüş yolculuğu için endişe verici olmadığı belirtilerek, “astronotların mahsur kalmadığı” ifade edildi.

Boeing’in Starliner’ı, sınırlı yakıt nedeniyle ISS’de toplam 45 gün kalabiliyor. Süre aşıldığı taktirde NASA’nın ne planladığı henüz bilinmiyor.

Peki, Starliner dönüş yolculuğu neden sürekli erteleniyor?

Uçuş sırasında manevra yapmak için kullanılan kapsülün itici sistemlerindeki sorunları analiz etmek için NASA’nın daha fazla zamana ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.

NASA’nın ticari mürettebat programı yöneticisi Steve Stich geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında, “Tüm verileri gözden geçirmek için biraz daha zaman gerekiyor ve hizmet modülü yörüngede olduğu sürece mümkün olduğunca çok şey öğreniyoruz,” dedi.

Uzay yürüyüşü

NASA’dan yapılan açıklamada, astranotların Dünya’ya dönüşünün uzay yürüyüşleriyle çakışmasının istenmediği de belirtildi. Bu hafta gerçekleştirilmesi planlanan uzay yürüyüşü, astronotun yörüngedeyken uzay giysisinden su sızdırması nedeniyle iptal edildi. Önümüzdeki Salı günü yapılacak uzay yürüyüşünün ise daha önce planlandığı gibi gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Mekiğin 28 itici cihazından beşi, uzay istasyonuna yaklaştığı sırada devre dışı kaldı. NASA, bir itici dışında hepsinin yeniden başlatıldığını ve daha sonra yapılan bir test ateşlemesinde çalıştığını açıkladı.

Yetkililer, bağlantı sırasındaki itici faaliyetlerden kaynaklanan ısının bazı iticilerin devre dışı kalmasına neden olduğunu düşünüyor.

Boeing ise bir hatalı iticinin kapatıldığını ve dönüş yolculuğu için herhangi bir sorun teşkil etmediğini bildirdi.

Starliner 5 Haziran’da küçük bir helyum gazı sızıntısına rağmen fırlatılmıştı ancak uzay istasyonuna ulaştığında dört sızıntı daha yaşandı.

Helyum, itici sistemlere yönelik yakıt basıncını sağlamak için kullanılıyor.

Boeing’den yapılan açıklamada, sızıntıların stabil olduğu ve endişelenilecek bir durum olmadığı ifade edildi.

Stich de Boeing’i destekleyecek nitelikte ifadeler kullanarak, “Şu ana kadar, Starliner’ın Butch ve Suni’yi evlerine götüremeyeceği bir senaryo öngörmüyoruz,” dedi.

Sonraki adım ne?

NASA ve Boeing, uzay istasyonunda 24 Haziran ve 2 Temmuz’da düzenlenmesi planlanan iki uzay yürüyüşünün ardından mekiğin dönüş tarihinin yeniden değerlendirileceğini açıkladı.

Boeing’e göre, Starliner ihtiyaç halinde uzay istasyonunda 45 gün veya daha uzun süre kalabilir. Bu süre zarfında, bir sonraki uçuştan önce mevcut sorunların çözümü için itici sistemler ve helyum sızıntılarına yönelik analizler devam ediyor.

Wilmore ve Williams, mekikteki sistemleri kontrol etme görevlerinin yanı sıra uzay istasyonundaki işler ve araştırmalar için de katkıda bulunuyor.

NASA, tecrübeli astranotların istasyondan aceleyle ayrılmasını gerektiren bir durum olmadığını belirterek, uzay istasyonunda onlara yetecek kadar malzeme olduğu konusunda güvence verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.