enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BM ve Geleceği Kurtarmak

BM ve Geleceği Kurtarmak
26 Eylül 2024
16
A+
A-

BM toplantıları için New Yok’tayız. Erdoğan’ın programı yoğun. Türkevi’nde birçok devlet başkanı ile görüşmesinin yanı sıra, ekonomi dünyasının, düşünce kuruluşlarının temsilcileri ve önde gelenleriyle de görüşmeleri vardı.

Nebi MİŞ (@nebimis) / X

Doç. Dr. Nebi MİŞ, SETA Genel Koordinatörü

Pazar günkü programında, daha önceki yıllarda olduğu gibi, SETA‘nın organize Cumhurbaşkanı Erdoğan BM konuşması başladı mı, saat kaçta? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu konuşması! - Son Dakika Haberlerettiği toplantıda düşünce kuruluşlarının önde gelen temsilcileri ile bir araya geldi.

Genel Kurul’a hitabı salı günü gerçekleşti. Erdoğan’ın BM kürsüsünde verdiği mesajlar her yıl olduğu gibi önemliydi. 79 yıllık BM tarihinde Erdoğan, Salı günü 14’üncü kez kürsüde konuştu. Bunun bir lider ve BM açısından istisnai bir durum olduğu belirtmek gerekir.

Birleşmiş Milletler, “Geleceğin Zirvesi” temasıyla toplandı. Bugün ve gelecekte daha iyi bir yaşam için yeni bir mutabakat arayışı gündemdeydi. BM’nin yapısının değiştirilmesi, Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul’un daha etkin bir yapıya dönüştürülmesi için yeni reformlar tartışıldı.

BM’nin kendi yapı ve işleyişle ilgili gündeminde reform başlığının olması önemliydi. Ders kitaplarında ve resmî metinlerde “küresel düzeyde en etkili kurumlardan biri” olarak tanımlansa da yerine getirdiği fonksiyon açısından en çok tartışılan kurumdur.

BM kurulduğu günden bu yana beş daimî üyenin çıkarlarına hizmet etmiştir. Bu ülkelerin faydasına olmayan hiçbir karar, BM Güvenlik Konseyi’nden geçirilememiştir. Yıkımlar, savaşlar, felaketler ve en genel anlamda insanlığın geleceği ilgili her türlü kararda eğer bu ülkelerden biri “hayır” demişse, dünya bu durumu sadece seyretmiştir.

Bunun en somut göstergelerinden biri, içinde yaşadığımız günlerde İsrail’in korunmaya devam edilmesi. Soykırım yapmasına, insanlık tarihinin savaş suçu saydığı bütün filleri işlemesine rağmen, bu vahşetle ilgili sonuç alıcı bir karara BM imza atamıyor.

BM’nin daimi üyeleri arasında 1,7 milyar nüfusa sahip müslüman ülkelerin temsilcisi yok. Aynı zamanda Güney Amerika ve Afrika’nın da temsilci bulunmuyor. Bu adaletsizlik başta olmak üzere, BM’nin yapısı ile bugüne kadar farklı reform tartışmaları yapılsa da henüz sonuç alınamadı.

Son yıllarda, Erdoğan ve Türkiye’nin öncülük ettiği BM’de reform çağrısı bir farkındalık oluşturmaya başladı. Erdoğan, reform çağrısını ilk kez 2009 yılında yaptı. 2014 toplantısından itibaren “dünya beşten büyüktür” diyerek, “daha adil bir dünyanın mümkün” olabileceğini söyledi.

ResimDünyadaki haksızlığa uğrayan milletlerin haklarını BM kürsüsünde tek tek savundu. Bugüne kadar BM’nin geleceği üzerine en somut reform önerileri yine Erdoğan tarafından dile getirildi. Genel Kurul’a yasa yapma yetkisi verilmesi ve Güvenlik Konseyi’ni de icracı bir yapıya kavuşturma önerisi öne çıkan iki önemli husus.

Türkiye tarafından yıllardır dillendirilen reform önerileri dünyada başka ülkeler tarafından da yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Bu konuda bir farkındalık oluştu. Bu günden yarına bir anda gerçekleşmeyecek olsa da, reformun giderek daha çok tartışılması farklı somut önerilere de imkân verecektir.

BM, “geleceği kurtarmak” için mutabakat arıyor. İmtiyazlı ülkeler, sadece kendi çıkarlarını önceleyen bir sistemde ısrar ederlerse, hiç kimse güvende olmayacaktır. İsrail soykırım yaparken, hala açıktan desteklenmeye devam edilmesi zaten adil işlemeyen uluslararası kurum ve normları giderek daha da anlamsızlaştırıyor. Kurallı bir dünya düzeni bir gün herkese lazım olacak. Belki yeni büyük bir felaketten sonra…

Cumhurbaşkanımız Erdoğan, SETA tarafından organize edilen yuvarlak masa toplantısında ABD’li düşünce kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.