ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BM Genel Sekreteri Guterres’ten AB liderlerine: Gazze ve Ukrayna konusunda çifte standarttan kaçının

BM Genel Sekreteri Guterres’ten AB liderlerine: Gazze ve Ukrayna konusunda çifte standarttan kaçının
22 Mart 2024
16
A+
A-

Avrupalı liderleri Ukrayna’ya gösterdikleri tutumu Gazze için de izlemeye çağıran BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, iki savaş bölgesine yaklaşımda ‘çifte standarttan kaçınmaları’ gerektiği mesajını verdi.

UHA /  Europe İnternational News Agency

UHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (EuroNews)’e dayandırdığı haberine göre, MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİBirleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Birliği liderlerinden, yüz binlerce Filistinlinin ciddi gıda sıkıntısı çektiği ve olası kıtlık tehdidi altında olduğu koşullarda, Ukrayna’da gösterdikleri uluslararası hukuka saygıyı Gazze için de sergilemelerini istedi.

Avrupalı liderleri Ukrayna’ya gösterdikleri tutumu Gazze için de izlemeye çağıran Guterres, iki savaş bölgesine yaklaşımda ‘çifte standarttan kaçınmaları’ gerektiği mesajını verdi.

Brüksel’de düzenlenen AB Liderler Zirvesi’ne katılan Guterres, liderlerden BM Tüzüğü ve uluslararası hukukta yer alan standartlara saygı göstererek birlik içinde güçlü durmalarını istedi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile birlikte basına açıklamalarda bulunan Guterres, “Uluslararası insancıl hukukun temel ilkesi sivillerin korunmasıdır. Ukrayna’da olduğu gibi Gazze’de de çifte standart olmaksızın (sivillerin korunmasına dair) ilkelere bağlı kalmalıyız.” dedi.

Guterres, şöyle devam etti:

“Süper güçlerin birbirleriyle savaş halinde olduğu kaotik bir dünyada yaşıyoruz; herhangi bir ülke veya herhangi bir silahlı grup, hesap verebilirlik olmadığı için istediği her şeyi yapabileceğini düşünüyor. Kaotik bir dünyada yaşadığımızda ilkelere bağlı kalmak çok önemlidir.”

İsrail’in saldırılarını sürdüğü Gazze’deki sivil kayıplara da dikkati çeken Guterres, “Genel Sekreter olduğum dönemde, Gazze’de eşi benzeri görülmemiş sayıda sivil kaybına tanık olduk, bunu kınıyorum.” dedi.

‘AB, İsrail Filistin meselesinde derin bir bölünmüşlük yaşıyor’

27 ülkeli Avrupa Birliği, İsrail ve Filistin meselesine yaklaşımda uzun zamandır derin bir bölünmüşlük yaşıyor.

Analistlere göre, 7 Ekim’den itibaren başlayan savaş, Birlik içindeki bu farklılıkları gözler önüne serdi.

Öte yandan can kaybı 32 bine yaklaşırken, ateşkes çağrısında bulunan ülkelerin sayısı da artıyor.

Buna karşın, Avrupa Birliği neredeyse blok halinde Rusya’nın Ukrayna’ya karşı iki yıldır sürdürdüğü savaşı ‘varoluşsal bir tehdit’ olarak görüyor.

Kiev’e silah ve mühimmatın yanı sıra milyarlarca euroluk mali destek sağlıyor.

İrlanda Başbakanı: AB’nin Filistin’e yaklaşımı çifte standart

Bölünmüşlüğe işaret eden ve ülkesi Filistin’in en güçlü destekçileri arasında yer alan İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, “Dürüst olmak gerekirse Filistin’deki korkunç krize verilen tepki, Avrupa’nın en iyi anı değildi.” yorumunda bulundu.

Varadkar, “(Filistin’e yaklaşımımızın) Avrupa’nın Ukrayna’yı savunma çabalarını özellikle zayıflattığını düşünüyorum çünkü küresel güney olarak adlandırılan, yani dünyanın çoğunu temsil eden ülkeler, Ukrayna’ya karşı Avrupa’nın eylemlerini Filistin’e karşı alınan tutumla karşılaştırıyorlar ve bunu çifte standart olarak yorumluyorlar. Bence haklılar.” dedi.

Belçika Başbakanı: Gazze’de ot yiyerek beslenen insanlar var

Belçika Başbakanı Alexander De Croo da Gazze’de yaşananları “dramatik” olarak niteledi.

De Croo, “Bugün ot yiyerek beslenmeye çalışan insanlar görüyoruz. Kıtlığın eşiğinde olan insanlar. Avrupa’nın takip etmek yerine liderlik etmesi gerekiyor ve artık net olmamızın zamanı geldi: derhal ateşkes talep etmek, rehinelerin serbest bırakılmasını talep etmek” sözleriyle Brüksel’den acil adım atmasını istedi.

AB liderleri, insani duraksama çağrısı yapabilir

Zirve için hazırlanan taslak bildiride liderlerin, ‘eşi benzeri görülmemiş sivil can kayıpları ve kritik insani durumdan’ duydukları üzüntüyü dile getirmeleri bekleniyor. Keza Avrupa Birliği Konseyi’nin, kalıcı ateşkesin önünü açacak acil bir insani duraksama çağrısında bulunması öngörülüyor.

AB liderleri “İsrail hükümetini Refah’ta bir kara operasyonundan kaçınmaya” çağırarak “böylesi bir operasyonun yıkıcı insani sonuçları olacağı ve bundan kaçınılması gerektiğini” belirtecek.

Açıklamanın henüz taslak niteliğinde olması hasebiyle liderler zirvesi bitimine kadar tekrar değişebileceği yorumları yapılıyor.

BM Gıda Ajansı: Gazze’de kıtlık kapıda

Birleşmiş Milletler Gıda Ajansı (FAO), Gazze’nin kuzeyinde “kıtlığın eli kulağında” uyarısında bulundu.

İsrail saldırılarının 166’ıncı günü geride bıraktığı savaş, Gazze’deki 2,3 milyon Filistinlinin yüzde 80’ini evlerinden etti. BM yetkilileri nüfusun dörtte birinin açlık çektiği uyarısında bulunuyor.

Netanyahu: Refah’a operasyon yapacağız

İsrail hükümeti ise, yüz binlerce Gazzelinin savaştan kaçarak sığındığı kendin güneydeki Refah kentine kara operasyonu başlatmaya kararlı olduğunu belirtiyor.

Tel Aviv’in Gazze’nin Mısır sınırındaki en güney kenti Refah’ta başlatacağı kara harekâtına ilişkin endişeler artıyor.

Zira plan, bölgede yaşam mücadelesi veren yüz binlerce sivile zarar verme potansiyeli nedeniyle tüm dünyada alarm zillerinin çalmasına neden oluyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, ülkesinin Refah’a girmeden Hamas’a karşı “tam zafer” hedefine ulaşamayacağını dile getiriyor.

Scholz: Refah’a büyük bir saldırıdan yana değiliz

AB içerisinde İsrail’in en güçlü savunucusu konumundaki Almanya Başbakanı Olaf Scholz, pazar günü bu ülkeyi ziyaret etti.

Scholz, açıklamasında “Refah’ta büyük bir saldırıdan yana değiliz. Bunu İsrail’de ben de dile getirdim. Artık tüm rehinelerin serbest bırakılması ve ölülerin teslim edilmesi dahil daha uzun süreli bir ateşkesin mümkün olacağını umuyoruz.” dedi.

Borrell: Gazze’de yaşananlar insanlığın başarısızlığıdır

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, Avrupalı liderlerden İsrail’e, “Gazze’ye gıda girişini engellemeyi durdurma ve sivilleri koruma” mesajı vermesini istedi.

“Gazze’de yaşananlar insani kriz değil, insanlığın başarısızlığıdır.” diyen Borrell, şu şekilde konuştu:

“Bugün Gazze’de yaşananlar insanlığın başarısızlığıdır. Bu bir insani kriz değil. Bu insanlığın başarısızlığıdır. Bunun nedeni; bu bir deprem ya da sel felaketi değil, bombardıman. İnsanlar çok aç. Özellikle çocuklar yemek yiyemedikleri için çok hastalar. Gazze’deki durum (olabilecek) en kötü vaziyette. Gazze’deki durumu anlatacak kelime de yok.”

AB liderlerine çağrıda bulunan Borrell, “AB Konseyi’nin İsrail’e güçlü bir mesaj vermesini umuyorum: ‘Gazze’ye gıda girişini engellemeyi durdur, geçişe izin ver, sivilleri koru’.” dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Ursula von der Leyen’in İsrail yanlısı duruşuna karşı AB içerisinde Filistin yanlısı tutumuyla bilinen Josep Borrell, 18 Mart’ta yaptığı bir açıklamada ‘İsrail’in Gazze’de açlığı silah olarak kullandığını’ söylemişti.

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ

***

Tuba Nur TÜRKELİ, 4.08.1989 yılında Almanya’nın başkenti Berlin kentinde dünyaya geldi. Liseye kadar Almanya’da okudu. 2009-2013 yılları arasında Lisans eğitimini Kocaeli Üniversitesi’nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünde gerçekleştirdi.

2014-2017 yılları arasında Yüksek Lisans eğitimini Almanya’nın Nürnberg kentinde Friedrich-Alexander-Üniversitesi’nin Beşeri/Sosyal Bilimler ve Teoloji Fakültesi’nde uzmanlık alanı olarak Siyaset Bilimini seçtiği Ortadoğu Çalışmaları bölümünde tamamladı.

Çeşitli kuruluşlarda mesleğiyle ilgili staj ve çalışma imkanı buldu. NSU terör örgütüyle ilgili yaptığı, haber ve araştırmaları birçok medyada yer aldı.

Bir dönem T.C Berlin Büyükelçiliği’nde de staj yaptı. Anadil seviyesinde Almanca ve iyi derecede İngilizce biliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.