enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
00:30 Suriye’de bir DEAŞ militanının düzenlediği silahlı saldırıda 2 ABD askeri ve 1 ABD vatandaşı hayatını kaybetti…
00:24 Gastronomide Yeni Dönem: MICHELIN Rehberine 54 Yeni Restoran
00:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nüfus artış hızı noktasında gerçekten dertliyiz”
00:23 Orban’dan Rus varlıklarının dondurulmasına tepki: ‘Brüksel sınırı aştı’
00:21 Sofralık Zeytin Ihracatı Yeni Sezona Yüzde 13’Lük Artışla Girdi
00:13 Ukraynalı Nobel Barış Ödülü sahibi Euronews’e konuştu: Ukrayna’nın ‘demokrasi dersine’ ihtiyacı yok
00:06 Uluslararası araştırmacılardan İstanbul uyarısı: ‘Depremler adım adım şehre yürüyor’
00:02 Plastik çöp: Türkiye geri dönüşüm efsanesinin neresinde?
00:01 İstanbul Süleymaniye’deki İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) İPAM Darüşşifa Psikoterapi Merkezi açıldı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:46 UNESCO Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerindeki unsur sayısını 32’ye, çokuluslu dosya sayısı ise 14’e yükseldi.
00:44 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Amasya’da ziyaretlerde bulundu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bir Rus Antalya’da 80 daire alıp otele çevirmiş… Sitedeki otele ‘Dur’ denilecek

Bir Rus Antalya’da 80 daire alıp otele çevirmiş… Sitedeki otele ‘Dur’ denilecek
14 Eylül 2023
25
A+
A-

* ANTALYA’da yabancılara satışı yapılan konutların özellikle Alanya ve Konyaaltı ilçelerinde amacı dışında kullanıldığını, bunun da otelcilik faaliyetlerine büyük zarar verdiğini söyleyen Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Yönetim Kurulu Üyesi, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kavaloğlu, son dönemde satışı yapılan gayrimenkul sayısının 108 bine ulaştığını kaydetti.

* Kavaloğlu, ” Bu listenin içinde 1 kişi 80 tane ev almış. Ve aynı kişi bu evleri kendi yurttaşlarına kiralıyor” ifadelerini kullandı.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in Hürriyet’ten aktardığı Gazeteci Salin UZUN’un haberine göre, Kavaloğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na konuyla ilgili özel bir rapor sunduklarını da vurguladı.

Kaan Kavaloğlu: “Bayramda 300 bin kişilik iç turizm hareketi bekliyoruz” « Turizm Gazetesi – Turizm Haberleri | Tourism Today

ODA GİBİ KİRALIYORLAR

Antalya’da ev satın alan millet sıralamasının Rus, Alman ve Ukraynalı şeklinde sıralandığını kaydeden Kavaloğlu, şöyle devam etti: “Yabancıların Antalya’ya gelip ev alması elbette güzel bir şey. Bu da dünyada örnekleri olan bir turizm şekli. Fakat satılan 108 bin daire 108 bin ayrı kişiye satılmamış ki. Sıkıntı da burada başlıyor zaten. Bu listenin içinde 1 kişi 80 tane ev almış. Ve aynı kişi bu evleri kendi yurttaşlarına kiralıyor.

Yani kendi içlerinde bir kiralama sistemi oluşturulmuşlar. Bu sistem de maalesef hiçbir şekilde denetim altında değil. Biz kayıt dışılığın önlenmesini istiyoruz. Düşünün adam iki tane blok almış iki bloğun arasına resepsiyon yapmış. Turist sitenin güvenliğine, ‘where is the reception’ diye soruyor. Bu hiçbir şart altında kabul edilebilir bir şey değil.

Antalya'da satılık daire - TÜRKİYE - Bizim Anadolu Gazetesi

‘TOPLU SATIŞLAR DURDURULMALI’

Biz bu tespitleri yaptık ve Portekiz, İtalya ve İspanya’daki örnekleri inceledik. Hazırladığımız raporu da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunduk. Ekim ayına kadar paydaş bakanlıklarla birlikte uygun bir kanun metni hazırlanacak. Şu da ayrı bir gerçek; ABD’deki, İspanya’daki otelci de bu konulardan mustarip. Bazı bölgelerde gayrimenkul satışları işte bu yüzden durduruluyor. Bu Antalya için de bir gereklilik. Bakıyorsunuz satılan 108 bin konutun büyük bir çoğunluğu Alanya ve Konyaaltı’nda. Madem bu satışlar yatırım amaçlı o zaman sahillerin dışındaki yerlere de yatırım yapmalarını bekliyoruz.”

HEDEFİMİZ 15 MİLYON TURİST

Antalya’ya gelen turist sayısının 11 milyonu geride bıraktığını kaydeden Kavaloğlu, “Ağustosun sonuna baktığımızda 2019 yılı turizm rakamlarını geride bıraktığımızı söyleyebilirim. Türkiye’nin turizm hedefi 56 milyar Dolar gelir, 60 milyon turist. Bu rakamlara ulaşmak için Antalya’nın15 milyon turist rakamının altında kalmaması lazım. Son verilere göre de bunu başarabiliriz” dedi. Sürekli gündeme gelen ‘yabancıya ucuz, yerliye pahalı oda’ tartışmasına da son noktayı koyan Kavaloğlu, “Bu eleştirinin haklı tarafı yok. Eğer erken rezervasyon yapılırsa fiyatlar otomatik olarak düşüyor. Geçen sene ekim-kasım ayında erken rezervasyon sistemi içinde satılan oda fiyatı ile son dakikaya bırakılan oda fiyatı arasında yüzde 110 fark var. Yani ucuz tatilin sırrı erken karar vermekten geçiyor” diye konuştu.

Ali Bahar: Bunun adı merdiven altı turizm 

Öte yandan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar da, Antalya’da yabancılara satılan konutların turizm amaçlı kiralandığına dair tartışmalar kentte bir Rusya Federasyonu vatandaşının satın aldığı 80 evin otele dönüştürdüğüne ilişkin açıklamalar sonrası yeni bir boyuta ulaştığına dikkat çekti.

“Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a aktarmıştık”

Hürriyet gazetesinden Salim Uzun’a açıklama yapan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSOBaşkanı Ali Bahar, aynı tespitleri kendilerinin de yaptığını açıkladı. Rakamlar maalesef doğru diyen Ali Bahar “Biz bu konuyu zaten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a aktarmıştık. Bakanlığımızın da bu soruna hassasiyetle yaklaştığını biliyorum. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) verdiği rakamlar maalesef doğru. Bir yabancının 60-70 daire satın aldığını biz de biliyoruz. Bu veriler bize de ulaştı. Özellikle Konyaaltı ilçesi Hurma bölgesinde, Alanya’da bu sorun var.” ifadelerini kullandı.

“Bunların ruhsatı yok”

Bir turistin 60-70 daire satın alıp turizm amaçlı kullanmasının ‘merdiven altı turizm’ olduğunu kaydeden Ali Bahar “Buna asla izin verilmemeli. Bunların ruhsatı yok. Ruhsat olmayınca denetim de olmuyor. Yani hem vergi kaybı var ortada hem de bir güvenlik sorunu. Aslında bu sorunla birçok ülke, şehir uğraşıyor.” diye konuştu.

Mis gibi kokan tanıtım | Salim Uzun Köşe Yazısı - Hürriyet ...

Gazeteci* Salim UZUN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.