enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
00:41 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
00:38 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
00:35 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
00:30 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
00:25 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
00:25 İstanbul’da 2 bin 928 az hasarlı bina tespit edildi
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bilim Kurulu Üyesi Şener: Omicron BA.2, diğer varyantlara göre daha hızlı yayılıyor.

Bilim Kurulu Üyesi Şener: Omicron BA.2, diğer varyantlara göre daha hızlı yayılıyor.
27 Ocak 2022
2.249
A+
A-

İZMİR – UHA HABER /Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Alper Şener, omircron BA.2 varyantının, omicron’un diğer varyantlarına göre daha hızlı yayıldığını, PCR testleriyle tespit edilebildiğini, hastaneye yatış ve ölüm oranlarında ise artışa neden olmadığını kaydetti.

Prof. Dr. Alper Şener: Koronavirüs geçirenlerde akciğer, böbrek, karaciğer  hasarı, şeker hastalıkları gibi tablolar görmeye başladıkİzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Şener, Hindistan ve Danimarka’da son COVID-19 vakalarının çoğunluğunu oluşturan omicron BA.2 varyantını değerlendirdi.

“Omicron BA.2” adlı varyantın 7-8 aydır bilinen bir varyant olduğunu aktaran Şener, şöyle devam etti:

“Bu varyantın baskın hale gelmesi yeni. Özellikle Danimarka ve Hindistan’daki seyri bizim ilgimizi çekmeye başladı, bilim insanları olarak. Neden? Çünkü, Omicron varyantı hepimizin bildiği gibi çok yaygın ve bulaşıcı. Hızlı bir şekilde girdiği ülkelerde Delta ve Delta Plus varyantını ortadan kaldırdı. Omicron BA.2 dediğimiz alt varyant ise omicron BA.1 varyantını dahi bastıracak pozisyonda. Özellikle Danimarka’da şu anda yaklaşık son bir hafta 10 gündür artık omicronun standart varyantı ortadan kalktı gibi görünüyor.”

BA.2 varyantının baskın şekilde görülmeye devam edeceğini belirten Şener, “Bu varyantın bütün omicron varyantları içinde baktığımız zaman halihazırda daha ağır klinik tabloya, ölüme sebep olduğuna dair elimizde bir veri yok. Standart PCR testleriyle tespit edilebiliyor” ifadelerini kullandı.

“Aşılarda güncelleme bu yıl gündeme gelebilir”

Avrupa ülkelerinde bu varyantın görülmeye başlamış olmasının Türkiye’de görülme ihtimalini artırdığını belirten Şener, ancak şu ana kadar Türkiye’de bildirilmiş bir omicron BA.2 varyantının olmadığını söyledi.

Omircron BA.2 varyantının baskın hale geldiğinde şu anki omicron varyantının da üstüne çıkacak bir hale gelebileceğini aktaran Şener, şöyle dedi:

“Olgu sayılarında omicrondan daha fazla bir tırmanışa sebep olabilir. Çünkü bulaşma hızının omicronun standart varyantından daha yüksek olduğunu biliyoruz. Hastaneye yatışta ve ölüm oranlarında bir artış ve tırmanış söz konusu değil. Tanı testlerinden kaçması gibi bir durum söz konusu değil. Araştırmacılar halihazırda ‘aşıdan kaçabilme’ potansiyelinin omicrondan daha yüksek olduğunu düşünüyor. Bu bilgiler bize COVID-19 aşılarıyla ilgili güncellemenin önümüzdeki yıldan önce, yani bu yıl içerisinde gündeme gelebileceğini gösteriyor.”

Omicron BA.2 varyantının daha bulaşıcı olduğu için olgu sayılarında ani sıçramaya neden olabileceğini belirten Şener, COVID-19 virüsünün “mevsimsel bir hastalığa” dönüşeceği yönündeki söylemlere de değindi.

Virüsün mevsimsel hale gelmesinin olağanüstü halin kalkmasının, hastaneye başvuru oranlarının azalması anlamına geldiğini ancak tehlikenin yok olduğu gibi anlaşılmaması gerektiğini vurgulayan Şener, ancak özellikle 65 yaş üstü yaş grup için tehlikenin devam edeceğini ön gördüklerini sözlerine ekledi.

Alt mutasyon salgının seyrini nasıl değiştirecek?

Peki, omicronun daha hızlı yayılan alt varyantı ‘BA.2’ pandeminin seyrini nasıl değiştirecek?

Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, 40’tan fazla ülkede tespit edilen varyanta dair merak edilenleri TRT Haber canlı yayınında yanıtladı.

“Türkiye’de görüldüğünde şu anki durumdan çok farklı bir sürecin olmayacağını düşünüyorum”

“Bulaştırıcılık özelliğinin fazla olmasıyla ölüm oranı arasında da şükür ki doğru bir orantı yok” diyen Prof. Oğuztürk, şöyle konuştu:

“Çok kısa bir süre önce Aralık ayının sonu itibarıyla gen dizilimi yaygın platformla paylaşıldı. Dünyanın 43’ten fazla ülkesinde bu virüsün varlığı saptanmış durumda. B. A. 2 varyantı ülkemizde şu an için yok. Ancak ülkemize gelme ihtimali yüksek. Çünkü global dünyada sosyal hareketliliği yüksek olan bir ortamda yaşıyoruz. Ülkemize geldiği anda da şu anki durumdan çok farklı bir sürecin olmayacağını düşünüyorum. Ama bu virüsün daha karamsar olmayı gerektirecek özellikleriyle ilgili şu an net verilere sahip değiliz. Birkaç hafta içerisinde verilerin daha sağlıklı şekilde dünyayla paylaşılacağını düşünüyorum.”

EK Kaynaklar * TRT Haber/AA

[UHA Haber Ajansı, 27 Ocak 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.