enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
00:41 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
07:04 Kira artış ve Emlak hizmet ve Komisyon Bedellerinde Adaletli Düzenleme Talebi için Derinceli vatandaştan TBMM Başkanlığına Mektup!
06:58 Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, son anket sonuçlarıyla ilgili dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.
06:50 Cumhurbaşkanlığı, özellikle hastane ve emniyet gibi kurumlarda kesintisiz hizmet verecek kreş ve çocuk bakımevlerinin yaygınlaştırılması için genelge yayımladı.
00:55 MGK’da ‘Terörsüz Türkiye’ vurgusu: Milli hedeflere istikrarlı adımlarla ilerlenecek
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Orman yangınlarıyla ilgili 68 şüphelinin gözaltına alındı, bunlardan 39’unun tutuklandı”
00:48 Kulüpler Birliği yeni başkanını seçti
00:38 Türkiye, Gazze’de soykırım yapan İsrail’e karşı alınacak önlemleri ele alan Lahey Grubu’nun Bogota Ortak Bildirisi’ne katıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Batı’nın Ukrayna hamlesi ve Rus gücü

Batı’nın Ukrayna hamlesi ve Rus gücü
17 Şubat 2022
477
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Batılı ülkelerin Ukrayna için işgal ve savaş senaryoları bitmek bilmiyor. Ukrayna kaynaklı Rusya-Batı çekişmesinde tansiyon yüksek.

ABD ve Avrupalı güçler etki alanlarını ısrarla Rus sınırlarına genişletmek isterken Ruslar sınırlarında bir NATO gücü istemiyor. 1999-2020 arası NATO dev bir genişleme süreci yaşadı ama doymadı.

Bugün ise NATO’nun kuruluş sebebi olan ne Sovyetler Birliği hayatta ne de komünizm. Buna rağmen Batılı güçler ve NATO durmuyor.

Zamanında Sovyetler’in Küba’ya füze yerleştirme faaliyetleri ABD için 3.Dünya Savaşı nedeniyken, şimdi Rusya’nın burnunun dibinde ABD-NATO güçleri mevzileniyor. Taraflar mevzi alırken cephelerdeki duruma bir göz atalım.

Umur Tugay Yücel - Türkiye'nin ACİL Güvenlik Manifestosuna ihtiyacı var!Siyaset Bilimci Umur Tugay Yücel, Batılı ülkelerin Ukrayna için işgal ve savaş senaryolarının bitmek bilmediğini belirterek, Ukrayna kaynaklı Rusya-Batı çekişmesinde tansiyonun ise yüksek olduğuna dikkat çekti.

ABD ve Avrupalı güçlerin etki alanlarını ısrarla Rus sınırlarına genişletmek isterken Rusların ise sınırlarında bir NATO gücü istemediğini ifade eden Yücel, “1999-2020 arası NATO dev bir genişleme süreci yaşadı ama doymadı. Bugün ise NATO’nun kuruluş sebebi olan ne Sovyetler Birliği hayatta ne de komünizm. Buna rağmen Batılı güçler ve NATO durmuyor. Zamanında Sovyetler’in Küba’ya füze yerleştirme faaliyetleri ABD için 3.Dünya Savaşı nedeniyken, şimdi Rusya’nın burnunun dibinde ABD-NATO güçleri mevzileniyor. Taraflar mevzi alırken cephelerdeki duruma bir göz atalım” dedi.

STARATEJİDEN YOKSUN TARAFLAR

Umur Tugay Yücel, ilk olarak ABD-AB-NATO arasında görüş birliği varmış gibi gözükse de kararsızlık ve farklı bakış açılarının açıkça görülebildiğini, İngiliz BBC Televizyonu’na konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in, “Ukrayna’ya NATO muharebe birlikleri yerleştirme planımız yok…’’ açıklamasında bulunduğunun altını çizdi.

“Yine Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Washington’un aksine, Rusya’nın henüz Ukrayna’yı işgal etme aşamasına gelmediğine dikkat çekti” diyen Siyaset Bilimci Umur Tugay Yücel, “Daha da ilginci Almanya Deniz Kuvvetleri Komutanı Kay-Achim Schönbach, Hindistan ziyaretinde Putin’e anlayış ve saygı gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Kırım’ın ise artık geri gelmeyeceğini itiraf etti. Asıl sorunun Çin olduğunu ve Rusya’ya ihtiyaçları olduğunu söyledi” hatırlatmasında bulundu.

Yücel, Avrupa’nın lider ülkesi ve NATO üyesi Almanya’nın en yüksek komuta kademesinde bulunan bir devlet görevlisinin böyle bir açıklama ile Alman ordusunun duruma nasıl baktığını gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Tabii Schönbach bu açıklamalarından sonra istifa etmek zorunda kaldı. Diğer bir NATO üyesi Hırvatistan ise Rusya ile Ukrayna arasında çatışma çıkması durumunda NATO’daki askerlerini geri çekeceğini duyurdu. Dahası da var; NATO-Rusya gerginliği üst seviyedeyken NATO üyesi Macaristan’ın lideri Viktor Orban geçtiğimiz günlerde Moskova’ya resmi bir ziyarette bulundu. Putin ile uyumlu çalıştıklarını belirten Orban iş birliğine devam mesajı verdi”.

Umur Tugay Yücel, Amerikan cephesine bakıldığında Amerikan Başkanı Joe Biden’ın neredeyse her gün Putin ve Rusya’yı Ukrayna konusunda tehdit ettiğini, Beyaz Saray savaş çığırtkanlığı yaparken Pentagon’un Ukrayna’ya asker göndermeyeceğini ilan ettiğini söyledi.

“Açıkçası Amerikan karar alıcıları da net bir profil çizmiyor” diyen Siyaset Bilimci Umur Tugay Yücel,  Ukrayna krizinde Batılı ülkeler ve kuruluşların strateji yoksunu bir görüntü verdiğini, ABD’nin savaş söylemlerine karşın Avrupalı iki büyük güç Almanya ve Fransa’nın duruma daha temkinli ve ılımlı yaklaştığına dikkat çekti.

Almanya ve Fransa’nın Normandiya Formatı çerçevesinde Rusya ve Ukrayna ile görüşmelerine devam ettiğini hatırlatan Yücel, ABD’ye ise bu formatın içinde yer verilmediğini ve görüldüğü gibi Batı cephesinden belirsiz ve karışık sinyallerin gelmeye devam ettiğini belirtti.

Umur Tugay Yücel - Türkiye'nin ACİL Güvenlik Manifestosuna ihtiyacı var!Umur Tugay Yücel, Ukrayna cephesinden gelen haberlerin Batı cephesindeki sorunu gözler önüne serdiğini hatırlatarak, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski’nin yaptığı açıklamalar ile Batılı ülkelerin bakış açısına katılmadığını ifade ettiğine vurgu yaptı.

Zelenski’nin, ‘’Rusların saldıracağından o kadar emin değilim. Ukrayna istihbaratı bu doğrultuda bir tehlike saptamış değil.’’ ifadelerini kullandığını açıklayan Yücel, Zelenski’nin ayrıca ABD ve İngiltere’nin büyükelçilik personelini çekmesinin de hata olarak yorumladığını, hatta ABD ve Batılı ülkelerin yaptığı savaş açıklamalarının Ukrayna ekonomisine ve sosyal hayatına zarar verdiğini söylediğini hatırlattı.

Ukrayna Ukrayna Savunma Bakanı, Rusya'nın saldıracağı iddialarını reddetti - Alanya Time HaberSavunma Bakanı Aleksi Rezkirov’un ise Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağı senaryolarını doğru bulmadığını ifade ettiğini ifade eden Siyaset Bilimci Umur Tugay Yücel, “Bu açıklamalar ile birlikte Ukrayna’dan gelen haberler ve görüntüler hayatın gayet normal olduğu ve savaş olacak bir toplum ve devlet düzeni olmadığı yönünde” olduğunu dile getirdi.

YAPTIRIMLAR ETKİSİZ

Umur Tugay Yücel,  “ABD-AB-NATO-İngiltere devamlı olarak Rusya’ya eşi görülmemiş yaptırımlar uygulama konusunda uyarılarda bulunuyor. 2014’ten beri zaten Rusya’ya sert yaptırımlar uygulanıyor. Ancak yaptırımların Rusya’ya etkisi oldukça sınırlı kaldı. Ufak bir Rusya fotoğrafı çekersek durumu daha iyi anlayabiliriz” dedi.

Öncelikle Rus ekonomisinin İspanya ekonomisinden daha büyük ve Kanada ekonomisinin büyüklüğüne daha yakın bir güçte olduğuna dikkat çeken YÜCEL, Rusya’nın 650 milyar dolara yakın döviz stoku ile 600 milyar dolarlık altın rezervine sahip bulunduğunu ve Rusya’nın bugün dünyanın buğday deposu olduğu gibi en büyük buğday ihracatçısı konumuna da yükseldiğini belirtti.

Umur Tugay Yücel - Türkiye'nin ACİL Güvenlik Manifestosuna ihtiyacı var!Umur Tugay Yücel, “Avrupa; gazının yüzde 40’tan fazlasını, petrolünün ise yüzde 30’a yakınını Rusya’dan temin ediyor. Ayrıca pandemi döneminde 40 dolara düşen petrol fiyatları bugün 90 doları aşarak iki katını geçti. Bu çerçevede Rusya yıllardır uygulanan sert yaptırımlara rağmen hala sağlam bir ekonomik yapıya sahip” olduğunu söyledi.

“Askeri olarak baktığımızda ise ordusunu modernize etmiş bugüne kadar Gürcistan, Ukrayna ve Suriye’de muzaffer olmuş bir ülke profili çiziyor” diyen Siyaset Bilimci Umur Yücel, şunları söyledi:

“Karabağ ve Kazakistan’da düzen kurucu olarak görülüyor. Silah teknolojisinde ise ABD’yi geri bıraktığı alanları çoğaltan bir Rus gücü var. Bunun yanında Rus savunma sanayii kompleksi her geçen gün yeni ortaklar ve müşteriler kazanıyor. Kaybedenler kulübünü çoktan terk etmiş olan Rusya, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin ile askeri, ekonomik ve teknolojik alanda kapsamlı bir iş birliği içerisinde. Bugün Rus gücünün partnerlerine güven veren ve onları çoğaltan bir güce dönüştüğünü söyleyebiliriz”.

Rusya’yı yetenekli bir diplomatik oyuncu ve başarılı bir sert güç uygulayıcısı haline getiren Putin’in, NATO’nun genişlemesinden ziyade sınırlarına dayanılmasını kabul edilemez gördüğünün altını çizen Umur Tugay Yücel, “Bu yüzden eğer Ukrayna, NATO üyesi olursa Putin planladığı askeri hamlesini yapacaktır. Ama diyelim ki Putin bizi şaşırttı ve Ukrayna’nın NATO’ya girmesini kabul etti. Bu durumda NATO üyesi olan Ukrayna, Kırım’ı geri almak için Rusya’ya savaş açarsa ne olacak?” diye kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 17 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.