enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi’nde 2025-2026 sezonu, yarın oynanacak müsabakalarla başlayacak.
00:43 Okyanusun dibindeki gizemli halkalar, ‘zehirli sırrı’ açığa çıkardı
00:38 Z kuşağı günümüz dünyası için ne düşünüyor, ne talep ediyor, neleri beğeniyor, neleri beğenmiyor?
00:20 SPD Başkanı Yıldız: Türkiye’de Etkili bir Su Yönetiminin Yol Haritasını açıkladı.
00:19 Fenerbahçe’nin borcu açıklandı
00:08 AB, Rus LNG’sine yönelik ilk yaptırımlarla tabuları yıkıyor
00:04 Belgrad’da askeri geçit töreni Sırbistan’ın dış politikası hakkında ne anlatıyor?
00:04 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Pazartesi günü BM Genel Kurulu’nda Filistin Devleti’ni tanıyacağını tekrar teyit etti.
00:04 AB, yeni yaptırımlarla Rus gazını, bankaları, kriptoları ve ‘gölge filoyu’ hedef alıyor
13:29 Mourinho ilk antrenmanına çıktı
00:57 TRT1’in sevilen dizisi Mehmed: Fetihler Sultanı’n Halid Bin Velid karakterini canlandıran Alexander Uloom, Hollywood’un yükselen yıldızı…
00:56 Bakan Fidan: Bölge ülkeleriyle ortak güvenlik konusunu masaya yatırmalıyız
00:45 “Dostluk Denizi” adıyla Doğu Akdeniz’de Türkiye-Mısır ortak deniz tatbikatı düzenlenecek.
00:45 Özbekistan Eski Dışişleri Bakanı ve Şanghay İşbirliği Örgütü Eski Genel Sekreteri Vladimir Norov,’dan TUDPAM’a özel açıklama..
00:38 SPD Başkanı Yıldız : Sulamada enerji maliyeti sorunu güneş enerjisi ile çözülebilir
00:35 Etki Odaklı Sohbetler’in konuğu Semtpati Vakfı Genel Müdürü Ece Ünver oldu
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump ile görüşecek
00:31 Kosova’dan Mektup Var!
00:27 Türkiye’nin Potansiyeli ve Siyasetin Orta Vadeli Geleceği
00:18 Türkiye-İtalya-Libya Zirvesi: Jeostratejik Denklemde İş Birliği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Başbakan Kurti’den Kosova’da Türkçe eğitime destek

Başbakan Kurti’den Kosova’da Türkçe eğitime destek
21 Mart 2023
43
A+
A-

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova’da Türkçe eğitimin 72’inci yıl dönümü vesilesiyle Priştine  “Elena Gjika” İlköğretim Okulu’nu ziyaret etti.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘KosovaPort’ kaynaklı haberine göre, Başbakan Kurti’ye bu ziyaretinde, Kosova Eğitim Bakanı Arberie Nagavci ,Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP)  Genel Başkanı Fikrim Damka, KDTP Milletvekilleri Enis Kervan ve Fidan Brina Jılta eşlik etti.

Priştine’de Türkçe eğitimin de yapıldığı tek ilköğretim okulu konumundaki “Elena Gjika”  okulunda öğretmen ve öğrencilerini ziyaret eden Başbakan  Kurti, “Bugün, Kosova’daki halkın Türkçe eğitim de alabilmesinin 72. Yılı. Ülkemizde Çok dilli eğitimin yıllar boyu devam etmesi geleneğinden ve çocuklarımızın anadilde eğitim alabilmesinden dolayı çok gururluyum. Türkçe dilinde kitapların basılmasından dolayı da çok mutluyum. 2022-2026 yılları için kitapların Türkçe basılması, yeniden gözden geçirilmesi ve müfredata uygun hale getirilmesi için stratejik planımız mevcut. Tüm öğrencilerimizin hem basılı hem de dijital eğitim materyallerine en hızlı şekilde ulaşabilmesi için çalışıyoruz. Aynı okulda farklı dillerde eğitime birbirimizin dilini öğrenmemiz açısından önem veriyoruz. Birbirimizin dilini öğrenmeden önce kendi dilimizi öğrenmemiz önemli. Bu da anadilde eğitimle mümkün olur. Türklerin anadilde eğitim hakkını korumaya ve desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

Ziyaret ardından Eğitim Bakanı Arberie Nagavci, mikrofonlarımıza Kosova’da Türkçe eğitimin durumunu değerlendirdi.

Nagavci, “Kosova genelinde 7 binin üzerinde ilk, orta ve lise düzeyinde Türkçe eğitim gören öğrenci mevcut. Hükümet olarak Türkçe dilinde kitapların basılmasını sağladığımız için çok mutluyum. Böylelikle her öğrenci anadilinde öğrenim görebiliyor. Ayrıca bu yıl, Türkçe eğitim müfredat konusunda da çalışmalar yaptık ve kitaplardaki var olan hataların gözden geçirilmesi için komisyon oluşturduk.” ifadelerini kullandı.

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka da yaptığı açıklamada, Türkçe eğitimde halen sorunlar olmasına rağmen ilerleme sağlandığını belirterek,  özellikle Gilan, Mitroviça ve Doburçan’da öğrenci sayısının artması için burs teşviki başlattıklarını ifade etti. Damka, Kosova’da Türkçe eğitimin çok fazla fedakarlıklar verilerek bugüne kadar çeşitli zorluklarla ayakta kaldığını, mücadelenin, emeklerin ve varlığımızın miladı olarak kabul edebileceğimiz bugünün, manevi mirasını anlamak, hatırlamak ve geleceğe taşımanın çok büyük önem taşıdığını belirtti.

Elena Gjika İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Agnesa Raşit Globoder ise Başbakanın  Türkçe eğitimin yapıldığı bir okulu ziyaret etmesinden dolayı çok mutlu ve gururlu olduklarını belirterek, “kendimizi değerli hissediyoruz” dedi.

20 Mart 1951 yılında Kosova’da Türklerin varlığının resmiyet kazanması kararı  ve temel hak ile özgürlüklerden yararlanma hakkının tanınmasının  ardından Kosova’da 72 yıldır, Priştine, Prizren, Mamuşa, Gilan, Doburçan ve Mitroviça’da Türkçe eğitim yapılıyor. (KosovaPort)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.