enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:57 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
00:55 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:53 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:50 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:48 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:48 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:42 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:35 ABD Başkanı Trump, Ukrayna-Rusya Savaşı’yla ilgili Avrupalı liderlerle kapsamlı görüşmeler yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bakan Göktaş, “Kadına yönelik şiddetle mücadele siyaset üstü bir meseledir”

Bakan Göktaş, “Kadına yönelik şiddetle mücadele siyaset üstü bir meseledir”
14 Haziran 2024
14
A+
A-

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) ile kadına yönelik şiddetle mücadelede bilgilendirici faaliyetler ve danışmanlık hizmetleri vermeye devam ettiklerini belirten Göktaş, Bakanlıklarına bağlı 112 kadın konukevi aracılığıyla koruyucu ve önleyici hizmetler sunduklarını ifade etti.

Bakan Göktaş, Hatay, Adıyaman, İstanbul ve Kocaeli’ne yeni konukevleri kazandırmak için çalıştıklarını bildirerek, şunları söyledi:

“Kadına yönelik şiddetle mücadele siyaset üstü bir meseledir. Biz bu konuya her zaman bu anlayışla yaklaştık. Bugüne kadar bu soruna asla müsamaha göstermedik, göstermeyeceğiz. Her seferinde dile getirdiğimiz gibi, bizim için tek bir vaka çok fazla bir vakadır. Bu anlayışla şiddet riski taşıyan, şiddete maruz kalan herkesi koruma altına alıyoruz. 81 ilde avukatlarımızla kadın, çocuk ve aile bireylerine yönelik her türlü tehdit, şiddet, istismar ve ihmal vakalarının hukuki süreçlerini büyük bir titizlikle takip ediyor, davalarda mağdurların yanında yer alıyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadele topyekün yürütülmesi gereken bir mücadeledir. Bu mücadelede tüm bakanlıklarımızın, kurumlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın farklı sorumlulukları vardır. Hepimiz üstlendiğimiz bu sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmekle yükümlüyüz.”

Kadınların ekonomik ve sosyal hayatlarına destek olmayı sürdürdüklerini söyleyen Göktaş, ilerleyen dönemde kadınları daha da güçlendirmek için yeni düzenlemeler ve yeni uygulamalar hayata geçirmeyi planladıklarını dile getirdi.

Bakan Göktaş, bu hedef doğrultusunda “esnek ve uzaktan çalışma modeli” ile “mahalle tipi kreşler”, “komşu annelik” gibi uygulamalara yönelik çalışmalar başlattıklarını anlattı.

Uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modellerinin kayıtlı ve güvenceli bir şekilde uygulanmasını, yaygınlaştırılmasını hedeflediklerinin altını çizen Göktaş, 0-3 yaş arası çocuklara yönelik “Mahalle Odaklı Kreş Modeli” ile bakım ve eğitim hizmeti veren kurumların sayısının artmasını önemsediklerini söyledi.

Engellilerin hak ettiği hayat standartlarına sahip olmaları için büyük atılımlar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Göktaş, eğitimden sağlığa, istihdamdan sosyal hayata kadar çok geniş bir alanda yaşanan tüm sorunları ele aldıklarını ifade etti.

Bakan Göktaş, 560 bin engelli vatandaşın evde bakımları için ailelerine bugün toplam 113 milyar lira ödeme yapıldığını aktardı.

Türkiye’nin nüfusunun yaşlandığına işaret eden Bakan Göktaş, TÜİK verilerine göre, 65 yaş ve üzeri nüfusun son 5 yılda yüzde 21 artarak 9 milyona yaklaştığını, bunun her 10 kişiden birinin yaşlı olduğu anlamına geldiğini belirtti.

Göktaş, “Yaşlı nüfus oranının 2030 yılında yüzde 13, 2040 yılında yüzde 16’yı aşacağı öngörülüyor. Uzak bir tarih olarak görülse de 2080’de ülkemizde her dört kişiden birinin yaşlı olması bekleniyor. Bu gerçeklikten hareketle, sağlıklı ve aktif yaşlanmayı önemsiyoruz.” dedi.

Yaşlıların toplumsal hayata katılımlarına ve ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetleri sürdüklerini dile getiren Göktaş, Bakanlıklarına bağlı 168 huzurevinde 14 bin 654 yaşlıya bakım hizmeti sağlandığını bildirdi.

“Zihinsel olarak dönüşüm gerçekleşmediği müddetçe şiddetin önüne geçemeyiz”

Göktaş, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda Bakanlığının çalışmalarına ilişkin bilgi vermesinin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Yürütülen soysal politikaların toplumun tüm kesimini kapsadığını belirten Göktaş, yaşanılan sorunların el ele aşıldığını vurguladı.

Bakan Göktaş, 85 milyona hizmet ettiklerini, bu anlayışla çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Kadınlara yönelik şiddetin can yakan bir durum olduğunun altını çizen Göktaş, işbirliğine her zaman açık olduklarını belirterek, milletvekillerine ellerindeki bilgileri ve belgeleri kendileriyle paylaşmaları çağrısında bulundu.

“En ufak iddianın üzerine gitmekle mükellefiz. ‘İddia asılsız’ diye geri adım atmışlığımız asla yok.” diyen Göktaş, kadına yönelik şiddetin ve çocuklarla ilgili konuların siyaset üstü mesele olduğunu vurguladı.

İntiharlarla ilgili verilerin paylaşıldığını aktaran Göktaş, bu konunun hassas olduğunun altını çizdi.

 “Politikalar oluşturuyoruz”

Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yaptıkları çalışmaları ve araştırmaları anlatan Göktaş, şöyle devam etti:

“Zihinsel olarak bir değişime ihtiyacımız var. Zihinsel olarak dönüşüm gerçekleşmediği müddetçe şiddetin önüne geçemeyiz. ‘Sıfır vakalı’ ülke olsa hakikaten çok sevineceğiz. Keşke bizim kadın konuk evlerimiz bomboş olsa. Keşke vakalarımız sıfır olsa. Politikalar oluşturuyoruz. Türkiye’de olan hukuksal alt yapı, yapılan bu kadar çok uygulama dünyanın hiçbir yerinde bu kadar entegre değil. Biz, daha iyi olması için çalışıyoruz.”

Bakan Göktaş, kadınları mağdur etmemek, onları her koşulda korumak ve desteklemek için tedbirleri almaya devam edeceklerini dile getirdi.

Ailenin toplumun temel değeri olduğuna dikkati çeken Mahinur Özdemir Göktaş, aileyi güçlendiren ayrı bir eylem planı oluşturduklarını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.