enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
00:41 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa Parlamentosu’nda Polonya Tartışması

Avrupa Parlamentosu’nda Polonya Tartışması
20 Ekim 2021
471
A+
A-

AB Komisyonu ile Polonya arasındaki “hukuk devleti” tartışması Avrupa Parlamentosu’na da yansıdı. Polonya Başbakanı Morawiecki, pandemi yardımını askıya alan AB yönetimini, açıkça, “Polonya’ya şantaj yapmakla” suçladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, “Ortak değerlerimizin tehlikeye girmesine izin vermeyeceğiz” yanıtını verdi.

Yurtta sulh, cihanda sulh(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ye dayandırdığı Arzu ÇAKIR’ın haberine göre, Polonya Anayasa Mahkemesi’nin “AB yasalarının ulusal yasaların üzerinde olamayacağı” yönündeki kararının ardından Varşova ve Brüksel arasında yaşanan kavga Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’na da yansıdı.

AP’nin çağrısı üzerine Polonya hükümetini savunmak üzere parlamento Genel Kurulu’na gelen muhafazakar-popülist Başbakan Mateusz Morawiecki, kendisine destek veren milletvekilleri tarafından alkışlanan ve 30 dakika süren bir konuşma yaptı.

Konuşmasında Brüksel’e karşı, ‘devletlerin egemenliğini’ savunan Morawiecki, AB’nin “yasal ve meşru olmayan” bir gerekçeyle Polonya’ya ödenmesi gereken pandemi yardımını dondurmasını eleştirdi.

Morawiecki, “Polonya devleti bağımsız ve egemen bir devlet. Şantaj bazı üye ülkeler tarafından kullanılan alışılmış bir yöntem haline geldi. Bu yöntem demokrasinin temeli olamaz” dedi.

Mateusz Morawiecki, Polonya’nın AB’den çıkacağı anlamına gelen “Polexit” fikrinin ise “yanlış bir fikir” olduğunu dile getirerek, “Polonya AB’nin bir üyesidir ve öyle kalacaktır. Ancak ülkemiz için en yüksek yasa Anayasamız’dır. AB, Polonya’yı haksız bir şekilde suçluyor” diye konuştu.

AB, 36 milyar Euro’luk yardımı dondurdu

Avrupa Adalet Komisyonu Başkanı Didier Reynders, pandemi sonrası ekonomilerin toparlanması için AB Komisyonu tarafından üye ülkelere verilmesi planlanan yardımın Polonya’ya da verilebilmesi için, “Varşova hükümetinden yargı reformları hakkında açık bir mesaj” beklediğini belirtti. Brüksel, Polonya’ya yapılması planlanan 36 milyar Euro’luk hibe yardımının ilk 5 milyar Euro’luk dilimini hukuk devleti tartışmaları nedeniyle dondurdu.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Polonya Başbakanı’na verdiği yanıtta,” Komisyon AB yasalarının ve AB Anlaşması’nın koruyucusudur. Polonya Anayasa Mahkemesi’nin aldığı benzeri görülmemiş bir karar AB’nin temellerini sorguluyor. Bu karardan derin endişe duyuyorum. Komisyon olarak ortak değerlerimizin tehlikeye atılmasına izin vermeyeceğiz. Komisyon her türlü yetkisini kullanacak ” dedi.

Genel Kurul’da konuşan milletvekillerinin önemli bir çoğunluğu, AB yasalarının üstünlüğü ilkesini tehlikeye sokan Polonya’ya karşı sert yaptırım uygulanması çağrısı yaptı. Avrupa Parlamentosu’nun en büyük siyasi grubu Avrupa Halk Partisi (PPE) Grup Başkanı Alman parlamenter Manfred Weber, “Üye devletlerin anayasası açıkça temel yasadır, ancak Birliğimizin çalışma kuralları daha önemli” dedi.

Sosyalist ve demokratlar İttifakı (S&D) grubunun başkanı İspanyol parlamenter Iratxe Garcia Perez de, “Ortada bir şantaj yok. Bir üye devlet kurallara uymamakla tehdit ettiğinde, onu kimse itmez, o devlet kendisini çıkış kapısının önüne koyar” diye konuştu.

AB Komisyonu ne yapacak?

Polonya’ya karşı yaptırım uygulamaya hazırlanan AB Komisyonu’nun elindeki seçeneklerin başında, AB Anlaşması’nın 7’inci maddesi geliyor. Komisyon, Polonya’ya karşı AB Adalet Divanı’na sevke yol açabilecek yeni bir ihlal prosedürü başlatabilir.

Ayrıca, Ocak ayından bu yana, “hukukun üstünlüğü ilkelerine uymayan bir devlete ödenen fonları askıya almak veya azaltmak yetkisini” de elinde tutuyor.

Konu Perşembe günü toplanacak AB liderler zirvesinde gündeme gelecek. Polonya Başbakanı Morawiecki, zirve öncesinde, liderlere gönderdiği mektupta, AB’nin “demokratik kontrolden yoksun kurumlar tarafından merkezi olarak yönetilen bir organ olma riskinden” şikayet etti.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı ipleri gerdi

Polonya’da iktidardaki sağcı ve popülist Hukuk ve Adalet Partisi (PiS), tartışmalı yargı reformları konusunda Brüksel ile birkaç yıldır açık bir çatışma içinde. Polonya Anayasa Mahkemesi’nin yakın tarihte aldığı, “Ülke ve anayasasının, AB kurallarından üstün olduğu” yönündeki kararıyla, kriz doruğa ulaştı. Hükümetin AB’den çıkmaya hazırlandığından endişe eden onbinlerce Polonyalı, 11 Ekim’de, AB’yi savunan bir yürüyüş yaptı.

[UHA Haber Ajansı, 20 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.