enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:54 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:39 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:32 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
09:57 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
21:02 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) üyesi Türk kuruluşları BM Azınlık Sorunları Forumu’nda

Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) üyesi Türk kuruluşları BM Azınlık Sorunları Forumu’nda
1 Aralık 2024
26
A+
A-

Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) üyesi Türk kuruluşlar, İsviçre’nin Cenevre şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Azınlık Sorunları Forumu 17. Oturumu’na katıldı.

Cenevre’den UHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’n haberine göre, “Kamusal alanlarda ve söylemlerde azınlıkların temsili ve kendini temsil” temalı oturuma FUEN Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) üyesi Batı Trakya Türkleri ve Ahıska Türkleri katıldı.

Toplantıda Batı Trakya Türk toplumunu Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), Ahıska Türklerini Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” temsil etti. Oturuma FUEN Başkan Yardımcısı Olivia Schubert de iştirak etti.

Kamusal alanlarda, eğitimde, sosyal medya dahil medyada ve sanat ile kültür alanlarında azınlıkların temsilinin ele alındığı oturumda Avrupa’daki ulusal azınlıkları bir araya getiren en büyük çatı kuruluşu olarak yaptığı konuşmada FUEN, ulusal azınlıkların korunması için yasal bir mekanizma ya da antlaşma oluşturulması gerektiğini ifade ederek, BM Azınlık Sorunları Forumu’nun kalıcı bir foruma dönüşmesini istediklerini dile getirdi.

Resim önizlemesi

Oturumda yaptıkları konuşmalarda ABTTF ve BTAYTD, Batı Trakya Türk toplumunun eğitim alanında yaşadığı sorunları aktardılar. 1923 Lozan Antlaşması ile Batı Trakya Türk toplumunun kendi okullarını kurma, yönetme ve denetleme hakkına sahip olduğunu ancak Türk toplumunun eğitim özerkliğinin hükümetin müdahaleleri neticesinde bugün yok edildiğini belirten ABTTF ve BTAYTD, yetkili makamların Türk toplumunun Türkçe ve Yunanca dillerinde iki dilli Türk azınlık anaokulu açılması yönündeki başvurularını reddettiğini kaydetti.

ABTTF ve BTAYTD, özerk statüdeki Türk ilkokullarının sistematik ayrımcılık sonucu her yıl birer birer kapatıldığına ve 2008 yılında 194 olan Batı Trakya bölgesindeki Türk ilkokulu sayısının 2024’te 86’ya düştüğüne dikkat çekerek, Yunan devletinden Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğinin derhal iade edilmesini talep etti.

Resim önizlemesi

Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” konuşmasında, Gürcistan’ın güney bölgelerinin yerli halkı olan Ahıska Türklerinin 1944’te Sovyetler Birliği Lideri Josef Stalin’im emriyle Orta Asya’ya zorla sürgüne gönderildiğini ve bugün dünyanın 9 farklı ülkesinde yaşadıklarını kaydetti.

Ahıska Türklerinin Gürcistan’daki Atayurtlarına geri dönüş sürecinde yaşanan sorunları aktaran VATAN, Gürcistan’a 2007’de Avrupa Konseyi’ne üyelik başvurusunda üstlendiği yükümlüklerini tam ve koşulsuz olarak yerine getirmesi ve geri dönüşe ilişkin yasal mekanizmaları makul ve gerçekçi prosedür ve koşulları dikkate alınarak Ahıska Türklerinin temsilcilerinin katılımıyla güncellemesi çağrısında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.