enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Ömer Çelik’ten şehitlerimiz için başsağlığı mesajı
00:55 Kocaeli 2. Uluslararası Halk Oyunları Balkan Festivali
00:54 New York’a geri dönüşler kent nüfusunu salgın hastalık öncesi sayılarına yaklaştırdı
00:53 Ömer Çelik’ten CHP’ye sert tepki
00:47 Nizip Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İbrahim Hulusi Külahcı’dan, Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
00:44 Avrupa Parlamentosu Avrupa Komisyonu’nu devirmek için oylama yapacak
00:43 Fahrettin Altun: Milletimizin başı sağ olsun
00:40 Bursa’da Körfez Seferleri başladı
00:40 Son 10 günde çıkan 761 yangının tamamı kontrol altına alındı
00:38 TBMM, bu hafta yoğun mesaiye hazırlanıyor: Hangi konular görüşülecek?
00:36 ABD’de ikamet ve çalışma hakkı sağlayan Yeşil Kart hangi nedenlerle iptal edilebilir?
00:35 Bakanlardan şehit olan 5 askerimiz için başsağlığı mesajı
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Araştırma: Avrupa gençliğinin demokrasiye güveni azalıyor
00:15 Simpra, mobil karavan projesi Simpravan’la teknolojiyi sahaya taşıyor 
00:13 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, Kroman Çelik’in Gebze’de yapmak istediği doğa talanına dur dedi!
00:08 Bakan Uraloğlu, “Çamlıca ve Çanakkale kuleleri modeli Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak”
00:08 Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü rüşvet soruşturması kapsamında, CHP’li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tutuklandı.
00:05 Elon Musk, Trump’la yaşadığı anlaşmazlığın ardından kendi siyasi partisini kurduğunu açıkladı
00:01 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “İki Yılda Yüzde 500 Zam! Bu artık zam değil, kurumsallaşmış bir soygun düzenidir!”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrasya İncelemeleri Merkezi’nin (AVİM) 2025 yılına bakışı…

Avrasya İncelemeleri Merkezi’nin (AVİM) 2025 yılına bakışı…
21 Ocak 2025
17
A+
A-

Türkiye’nin saygın ve güvenilir Ankara merkezli düşünce kuruluşu Avrasya İncelemeleri Merkezi’nin (AVİM) 2025 yılına bakışıyla ilgili olarak hazırlanan kısa bir özetini. Detayı haberimizde…

UHA / İnternational News Agency 

Avrasya İncelemeleri Merkezi - AVİM

Dünyamız 2025 yılına, değişen koşulların bilincinde, hiçbir şeyin artık eskisi gibi olmayacağı belirsizliği ve endişesi ile girmektedir. İkinci Dünya Savaşından sonra kurulan uluslararası düzenin temel taşlarını oluşturan demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve uluslararası hukuka saygı ilkeleri her taraftan ağır darbeler almış, inandırıcılıklarından ve güvenirliklerinden çok şey kaybetmiştir. Bu düzenin kurucularının, özellikle Batılı dünyasının tutumu, ahlaki değerlerinin ve üstünlük iddialarının kolay kolay yeniden kazanılamayacak şekilde yitirilmesine yol açmıştır.

İletişim Başkanlığından "Türkiye ve NATO" başlıklı söyleşi - Son Dakika  Haberleri

Türkiye’nin Avrasya coğrafyasındaki bağlaç konumu, bölgesel gücü ve ağırlığı, hem Avrupalı hem Asyalı kimliği daha belirginleşmektedir. Türkiye’nin başta NATO olmak üzere, Batı ile çok yönlü ilişkileri Doğu için güven kaynağı olurken, Doğu ile güçlenen ilişkileri Batı için bir açılım potansiyeli yaratmaktadır. Bu bağlamda Orta Asya Cumhuriyetlerinin Türk Devletleri Teşkilatı olarak kurumsallaşması ve kabul edilen “2040 Vizyonu” belgesi kapsamında somut adımların atılması önem taşımaktadır.

Kızıldeniz'deki saldırılar rotayı 'Orta Koridor'a döndürdü - Baran Dergisi  - Baran-Haber-Görüş

Avrasya’nın ulaşım ve enerji bağlantılarını Güney Kafkaslardan geçerek Türkiye’ye ulaştıran “Orta Koridor” önem kazanmaktadır. Keza Körfezi Katar-Birleşik Arap Emirlikleri-Irak üzerinden Türkiye’ye bağlayacak “Kalkınma Yolu” projesi çalışmaları başlamıştır. Böylece Türkiye Avrasya’nın enerji ve ulaşım kavşağı ve odağı olma konumunu daha da pekiştirmektedir.

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma: Azerbaycan ordusundan 2 asker  hayatını kaybetti - BBC News Türkçe

Güney Kafkaslarda barış ve istikrarın önündeki sorun Azerbaycan-Ermenistan arasında 2020 yılında sağlanan ateş-kes anlaşmasının kalıcı bir barış anlaşması ile hala sonuçlandırılamaması olmaya devam etmektedir. Türkiye’nin adil ve kalıcı bir anlaşmanın imzalanabilmesi için yeni yılda da taraflar nezdinde yapıcı ve teşvik edici girişimlerini sürdürmesi doğaldır.

AB'nin Ankara'yı kızdıran “Stratejik Pusulası” Türkiye için ne öngörüyor? -  (UHA) Uluslararası Haber Ajansı

İçinde yer aldığı Batı dünyasındaki bazı gelişmeleri endişe ile izlemekle beraber, Türkiye özellikle Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler hedefinden sapma göstermemekte, 2005 yılından bu yana üyelik müzakerelerini sürdürdüğü AB’nin Türkiye’yi, bazı üyelerinin saplantılı görüşleri doğrultusunda Avrupa coğrafyasından dışlamaya çalışan önyargılı yaklaşımından vazgeçeceği beklentisini korumaya devam etmektedir. AB ile ilişkilerde ciddi bir pürüz oluşturan Kıbrıs konusunda iki devletli çözüm kararlılığı açıkça ifade edilmiştir.

Türkiye’nin merkezi İstanbul’da bulunan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı kapsamında Karadeniz havzasında, Ege Denizinde ve Doğu Akdeniz’de barış, istikrar ve işbirliği girişimlerini sürdürme, bölgesel işbirliği projelerine destek verme siyasetinde değişiklik beklenmemektedir.

Türkiye, BRICS üyeliği için ilk adımı attı!

Küresel dengelerin değiştiği, çok kutuplu bir dünyanın belirdiği bir gelişimde Türkiye başta ekonomik ve siyasi olmak üzere ülke çıkarlarını gözetmek üzere, mevcut bağlantılarından ödün vermeden, ikili ve çok taraflı ilişkilerinde çeşitliliğe yönelmek gereksinimini duymaya başlamıştır. G-20 içinde MİKTA oluşumu, ŞİÖ ve BRICS ile temaslar, D-8 Gelişmekte olan ülkeler topluluğunun genişlemesi, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine açılımlar bu anlayışın göstergelerini oluşturmaktadır.

Belirsizliklerin hakîm olduğu ve büyük değişikliklerin beklendiği yeni yılda Türkiye bu şekilde kendisine  bölgesinde rol oynayabilecek, barış, istikrar ve iyi ilişkilere katkı sağlayabilecek bir yol haritası çizmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.