enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
21:02 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
20:35 Ömer Çelik: İHA/SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmemiz beka meselesidir
20:20 “Türkiye’nin gazı kesilebilir”
20:15 Devlet Bahçeli’den tarihçi ve yazar İlber Ortaylı için taziye mesajı
23:24 Küresel Güç Rekabeti ve Bölgesel Jeopolitik Süreçlerde Türk Teşkilatı’nın Rolü
22:37 ABD ve İsrail’in Saldırıları, İran’ın Misillemeleri: Mühimmat Üretimi, Stok Derinliği ve Siyasi Dayanıklılık Testi
22:15 Savaş Nereye Gidiyor?
22:04 ABD/İsrail-İran Savaşı: Durum Değerlendirmesi
21:45 Hamaney’in “Büyük Şeytan” Doktrini: İran Dış Politikası ABD Algısı
20:59 CBME Türkiye, Prestijli Fuarlar Listesine Girdi
19:17 İhlas Haber Ajansı (İHA) Rusya Muhabiri Erhan Altıparmak’a Abhazya’da gazetecilik ödülü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AstraZeneca Üç Ülkede Daha Askıda

AstraZeneca Üç Ülkede Daha Askıda
12 Mart 2021
755
A+
A-

UHA HABER / Avrupa’da bir taraftan aşı kampanyalarının hızlandırılması çabası sürerken, diğer yandan, acil bir yöntemle hızla geliştirilen Covid aşılarının güvenilirliği de tartışılmaya devam ediyor. Danimarka, Norveç ve İzlanda’nın AstraZeneca aşısını “askıya aldığını” açıklaması, bu tartışmaları alevlendirdi.

Danimarka sağlık yetkilileri, “AstraZeneca’nın Covid-19 aşısı yapılan kişilerde, kan pıhtılanması (Tromboz) vakaları görülmesinin ardından” bu aşının kullanımını askıya aldıklarını açıkladı. Bu kararın “önlem niteliğinde olduğunu” ve henüz kan pıhtılaşması vakaları ile aşı arasında bilimsel bir bağlantının kurulamadığı da vurgulandı.

Avusturya hükümeti de hafta başında, AstraZeneca aşısını yaptıran 49 yaşındaki bir hemşirenin “ciddi kanama bozuklukları (tromboz)” nedeniyle ölümünden sonra, aşının Avusturya’da uygulamasını durdurduğunu açıkladı. Bunun üzerine Estonya, Litvanya, Letonya ve Lüksemburg, 17 ülkeye gönderilen 1 milyon doz aşı içinde yer alan AstraZeneca’nın kullanımını durdurdu.

Çarşamba günü, Avrupa İlaç Dairesi (EMA) tarafından yapılan bir ön soruşturma, AstraZeneca aşısı ile Avusturya’daki ölüm olayı arasında hiçbir bağlantı olmadığı sonucuna ulaşıldı. EMA’ya göre, 9 Mart itibarıyla AB’de aşılanan 3 milyondan fazla kişi içinde yalnızca 22 tromboz vakası bildirildi.

Ancak Danimarka, Perşembe günü radikal bir kararla tüm AstraZeneca aşılarının kullanımını askıya aldığını açıkladı. Danimarka Halk Sağlığı Direktörü Soren Brostrom, “AstraZeneca aşısından sonra, bir kişinin öldüğü, bazı kişilerde de ciddi yan etkiler görüldüğü yolunda raporlar ulaştı. Bizde ve diğer ülkelerde meydana gelen bu veriler karşısında mutlaka önlem alınmalıydı. Bu aşıdan vazgeçmedik, ancak kullanımına ara veriyoruz” dedi. Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü Başkanı Geir Bukholm de, basın toplantısı düzenleyerek, “AstraZeneca aşısına bir mola veriyoruz. Kan pıhtılaşması vakaları ile aşı arasında bir bağlantı var mı, araştırma sonuçlarını bekliyoruz” diye konuştu.

Danimarka, İzlanda ve Norveç’in askı kararının ardından Perşembe günü yeniden açıklama yapan Avrupa İlaç Dairesi (EMA) bugüne kadar hiçbir verinin Covid-19’a karşı aşılanan kişilerde daha yüksek kan pıhtılaşması riskini göstermediğini açıkladı.

AFP’ye konuşan EMA yetkilileri, “Bugüne kadar mevcut bilgiler, aşılanan kişilerdeki trombo emboli vaka sayısının genel popülasyonda gözlemlenenden daha fazla olmadığını ortaya koyuyor” dedi.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 12 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.