enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:20 Soykırım maskaralığını ‘oykırım’ için kullanan siyasetçiler!
09:56 NTV muhabiri Beyzanur Özer kimdir, kariyerine nasıl başladı, hangi okuldan mezun oldu ve özel hayatına dair merak ettikleriniz neler?
07:51 Ahmet Murat Özel, Doğduğu Şehir Karaman’ı TRT’de Anlattı…
00:48 Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sertçelik, İstanbul’da meydana gelen depremle ilgili açıklamada bulundu…
00:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT 47. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne katıldı
00:21 6,2 büyüklüğündeki deprem 13 saniye sürdü
00:19 Yeniden Refah Partisi Karaman İl Başkanı Yeşil’den “Karaman OSB Serbest Bölge ile 2. OSB Projesi hayata geçirilmeli”…
00:15 Terörsüz Türkiye günleri çok yakın
00:14 İstanbul’da 127 artçı deprem meydana geldi
00:12 Oxford Sözlüğü’nün 2024 yılı kelimesi seçtiği “beyin çürümesi”, Kocaeli’de masaya yatırıldı.
00:04 İstanbul’da okul bahçeleri, spor salonları ve camiler vatandaşların kullanımına açıldı
23:35 İstanbul’da art arda meydana gelen depremlerin ardından ve 2 gün okulların tatil edilmesiyle birlikte İstanbullular kenti terkediyor…
22:20 İstanbul’da okullar ve üniversitelerde eğitime 2 gün ara verildi
21:51 Mağlubiyetle gelen şampiyonluk!…
10:52 Kartalkaya otel yangını faciasında yaşamını yitiren 36’sı çocuk, bu yıl bayramı’nda eksik…
10:31 Nuriye İdil’in Atatürk’le 23 Nisan 1922’de çekilen o unutulmaz fotoğrafının ardındaki hikâye…
09:20 İskandinav Modeli Hepimize İlham Olabilir!…
08:12 İtibarına jilet atan Mesir Macunu! CHP’nin başındaki yönetim meşru mu?
07:15 Millî Savunma Üniversitesi Rektörü ve tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Osmanlı Devletini de bitiren tehlikeye dikkat çekti…
06:51 Sur artık lezzetin merkezi!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AstraZeneca Üç Ülkede Daha Askıda

AstraZeneca Üç Ülkede Daha Askıda
12 Mart 2021
748
A+
A-

UHA HABER / Avrupa’da bir taraftan aşı kampanyalarının hızlandırılması çabası sürerken, diğer yandan, acil bir yöntemle hızla geliştirilen Covid aşılarının güvenilirliği de tartışılmaya devam ediyor. Danimarka, Norveç ve İzlanda’nın AstraZeneca aşısını “askıya aldığını” açıklaması, bu tartışmaları alevlendirdi.

Danimarka sağlık yetkilileri, “AstraZeneca’nın Covid-19 aşısı yapılan kişilerde, kan pıhtılanması (Tromboz) vakaları görülmesinin ardından” bu aşının kullanımını askıya aldıklarını açıkladı. Bu kararın “önlem niteliğinde olduğunu” ve henüz kan pıhtılaşması vakaları ile aşı arasında bilimsel bir bağlantının kurulamadığı da vurgulandı.

Avusturya hükümeti de hafta başında, AstraZeneca aşısını yaptıran 49 yaşındaki bir hemşirenin “ciddi kanama bozuklukları (tromboz)” nedeniyle ölümünden sonra, aşının Avusturya’da uygulamasını durdurduğunu açıkladı. Bunun üzerine Estonya, Litvanya, Letonya ve Lüksemburg, 17 ülkeye gönderilen 1 milyon doz aşı içinde yer alan AstraZeneca’nın kullanımını durdurdu.

Çarşamba günü, Avrupa İlaç Dairesi (EMA) tarafından yapılan bir ön soruşturma, AstraZeneca aşısı ile Avusturya’daki ölüm olayı arasında hiçbir bağlantı olmadığı sonucuna ulaşıldı. EMA’ya göre, 9 Mart itibarıyla AB’de aşılanan 3 milyondan fazla kişi içinde yalnızca 22 tromboz vakası bildirildi.

Ancak Danimarka, Perşembe günü radikal bir kararla tüm AstraZeneca aşılarının kullanımını askıya aldığını açıkladı. Danimarka Halk Sağlığı Direktörü Soren Brostrom, “AstraZeneca aşısından sonra, bir kişinin öldüğü, bazı kişilerde de ciddi yan etkiler görüldüğü yolunda raporlar ulaştı. Bizde ve diğer ülkelerde meydana gelen bu veriler karşısında mutlaka önlem alınmalıydı. Bu aşıdan vazgeçmedik, ancak kullanımına ara veriyoruz” dedi. Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü Başkanı Geir Bukholm de, basın toplantısı düzenleyerek, “AstraZeneca aşısına bir mola veriyoruz. Kan pıhtılaşması vakaları ile aşı arasında bir bağlantı var mı, araştırma sonuçlarını bekliyoruz” diye konuştu.

Danimarka, İzlanda ve Norveç’in askı kararının ardından Perşembe günü yeniden açıklama yapan Avrupa İlaç Dairesi (EMA) bugüne kadar hiçbir verinin Covid-19’a karşı aşılanan kişilerde daha yüksek kan pıhtılaşması riskini göstermediğini açıkladı.

AFP’ye konuşan EMA yetkilileri, “Bugüne kadar mevcut bilgiler, aşılanan kişilerdeki trombo emboli vaka sayısının genel popülasyonda gözlemlenenden daha fazla olmadığını ortaya koyuyor” dedi.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 12 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.