enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 RTÜK Başkanı Şahin: “İslamofobi sadece ‘bir içerik sorunu’ değil, bir güvenlik, bir kimlik ve bir insanlık meselesi”
00:51 Yenidoğan Çetesi’ davasında 5. duruşma görüldü
00:50 Fırtınalı bir dönemde AB dönem başkanlığını devralan Danimarka’yı neler bekliyor?
00:41 Almanya’da bir şirkette meydana gelen bıçaklı saldırıda bir kişi öldü, iki kişi yaralandı
00:35 Tunç Soyer’in gözaltına alındığı İzmir’deki yolsuzluk operasyonunda şaşırtan detay! Şikayet eden Cemil Tugay çıktı.
00:27 İtalya’da kavurucu sıcaklar: İki ölü, 17 şehir için kırmızı alarm
00:22 MİT Başkanı Kalın, Irak’ın kuzeyinde temaslarda bulundu
00:22 ‘Cam tavanı’ aşmak: Bilimde kadınların dönüştürücü gücü
00:11 Hangi AB ülkesi en çok düzensiz göçmeni geri gönderiyor?
00:10 Azerbaycan ve Küresel Süreçler
00:08 Sessiz kahramanlara bir saygı duruşu: “Babam Misafir İşçiydi” kitabı
23:09 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hatay, İzmir ve Manisa’daki yangınlar kısmen kontrol altına alındı.
08:59 Büyük yolsuzluk operasyonu İzmir’e de sıçradı: Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer gözaltına alındı
08:34 TBMM bugün yoğun gündemle haftaya başlıyor
08:13 CHP kurultayı davası ertelendi
00:50 Kartepe’de Açık Hava Sinema Keyfi Başladı
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
00:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
00:24 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(ABD-İran) Uzlaşma ihtimali var”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Araştırma: En eski yemek kalıntıları, neandertallerin gurme olduğunu gösteriyor

Araştırma: En eski yemek kalıntıları, neandertallerin gurme olduğunu gösteriyor
25 Kasım 2022
436
A+
A-

Advertisement

İngiltere’de aralarında bir Türk bilim kadının da yer aldığı ekibin araştırması, Kuzey Irak’ta keşfedilen dünyanın şimdiye kadar bulunan en eski pişirilmiş yemek kalıntılarının neandertallerin gurme olduğunu gösterdiğini ortaya koydu.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Avrupa Temsilciliğin haberine göre, Ortaya çıkartılan cevizli tada sahip gözleme veya bazlama kalıntısı, karmaşık yemek pişirme ve yemek kültürünün ilk somut kanıtı olarak kayda geçti.

The Guardian gazetesinin haberine göre, neandertallerin sadece toplanmış yemişler ve pişmemiş hayvan etiyle beslenerek hayatta kaldığı tezlerini de çürütürken, Kuzey Irak’taki bir mağarada, dünyanın şimdiye kadar bulunmuş en eski pişmiş yemeği olduğu anlaşılan kömürleşmiş kalıntıların gün ışığına çıkarılması, neandertallerin yemek düşkünü olabileceği yönünde spekülasyonlara yol açtı.

Kazı çalışmalarını koordine eden ekibin şefi Liverpool John Moores Universitesi’nde görevli Kültürel Paleoekoloji Profesörü Chris Hunt, “Bulgularımız, neandertallerin arasında karmaşık yemek pişirmenin ve dolayısıyla yemek kültürünün var olduğunun ilk gerçek göstergesi.” ifadesini kullandı.

Çalışmaya katılan arkadaşlarıyla mağaraların yakınından toplanan tohumları kullanarak aynı tariflerden birini yeniden üretmeye çalıştıklarını belirten Hunt, bu yemek kalıntılarının gerçekten çok lezzetli olan bir tür fındık veya ceviz tadı içeren gözleme veya bazlama olduğu sonucuna vardıklarını söyledi.

Şimdiye kadar bulunan en eski pişirilmiş yiyecek kalıntısı, başkent Bağdat’a 500 kilometre uzaklıktaki Zagros Dağları’nda Shanidar mağaraları bölgesinde keşfedildi.

Kalıntılar, yaklaşık 70 bin yıllık mağaralardaki birçok antik ocaktan birinde ortaya çıkarıldı.

Bu araştırmayı gerçekleştiren ekip ayrıca, yaklaşık 12 bin yıl önce erken modern insanlar tarafından işgal edilen Yunanistan’ın güneyindeki Franchthi Mağarası’ndan çıkarılan eski yanmış yiyecek parçalarını analiz etmek için elektron taramalı mikroskop kullandı.

İki araştırmayı birlikte kıyaslamalı değerlendiren araştırmacılar, birlikte ele alındığında, yeni bulguların Paleolitik diyetlerin çeşitli olduğunu ve yemek hazırlamanın birkaç aşamasını içeren tarih öncesi pişirme kompleksinin mevcut olduğu sonucuna vardı.

Araştırma ekibinde yer alan Liverpool Üniversitesi Paleobotanik uzmanı Doktor Ceren Kabukçu ise “Shanidar Mağarası’nda, hem de diğerinde her iki bölgede ve her iki aşamada hem neandertallerin hem de erken modern insanlar (Homo sapiens) tarafından baklagiller tohumlarının ıslatılıp dövüldüğüne dair ilk kez kanıtları ortaya koyuyoruz. Biz bu araştırmayla ayrıca gıda maddelerinde yer alan tohumların ‘karışımlarına’ dair kanıtlar sunup, belirli bitki tatları için bazı benzersiz tercihler olduğunu savunuyoruz.” dedi.

Antiquity dergisinde yayımlanan araştırma ete ek olarak hem erken modern insanlar hem de neandertaller tarafından bitki tüketimine dair artan kanıtlara katkıda sağlıyor.

Araştırma, yabani yemişler ve otların genellikle mercimek ve yabani hardal gibi baklagillerle birleştirildiğini de ortaya koyuyor.

Araştırmayı yürüten ekipten Hunt, neandertallerin saksıları ve çanakları olmadığı için tohumlarını bir hayvan derisinde büyüttüklerini varsaydıklarını dikkat çekti.

[UHA Haber Ajansı, 25 Kasım 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.