enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, “Filistin devletinin tanınmasına kadar her alanda yoğun çaba içindeyiz””
00:48 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mustafa Demir, Çankırı’da konuştu!
00:42 Fütüristler Derneği, 20’nci kuruluş yılını dünyanın önde gelen fütüristlerinden Jerome C. Glenn’in katılımıyla gerçekleştirecek…
00:42 Dışişleri Bakanı Fidan: ‘Taraflar Gazze’de ateşkes anlaşmasına yakın’
00:39 Guinness’ten rekora Gazze engeli
00:39 İzmir’de CHP belediyeciliği borç batağına düştü çareyi ise 138 milyon lira değerinde 5 parselini satışa çıkardı…
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Siyaset yolculuğumuzu milletin kılavuzluğunda yapıyoruz”
00:21 Ursula von der Leyen: ‘Avrupa hibrit bir savaşla karşı karşıya’
00:20 SPD Hidropolitik Akademi Merkezi Direktörü Yıldız: Orta Asya ülkeleri işbirliğine zorunlu
00:13 Aktivist-Yazar Bekir Develi, “Biz değiliz mesele, Gazze!”
00:11 Feed the Future Ödülleri Sahiplerini Buldu
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’ye geçen 7 belediye başkanına partisinin rozetini taktı…
00:04 Sinan Selen Alman iç istihbaratının başına resmen atandı
09:31 Türkiye’de kadınların yüzde 28,2’si psikolojik, yüzde 18,3’ü ekonomik, yüzde 12,8’i ise fiziksel şiddete maruz kaldı
07:08 Heybeliada Ruhban Okulu
06:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ortak alfabe hususunda Türkiye olarak ilk adımı atıyoruz
05:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 12. Zirvesi kapsamında, TDT Gebele Zirve Bildirisi’ni imzaladı…
00:57 MHP Genel Başkanı Bahçeli: İmralı SDG/YPG’ye doğrudan yeni bir çağrı yapmalı
00:56 Akademik içerikli strateji merkezlerin önemi, misyon ve vizyonlarındaki dönüşümü
00:45 Emine Erdoğan, İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırımın ikinci yılına ilişkin NSosyal hesabından paylaşım yaptı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’yı “evi” gören Türklerin sayısı artıyor

Almanya’yı “evi” gören Türklerin sayısı artıyor
15 Nisan 2021
514
A+
A-

UHA HABER / Almanya’da yapılan bir ankete göre Türkler son 20 yılda Almanya’ya daha fazla uyum sağladı. Bu sürede Türklerle Almanların komşuluk ilişkileri de gelişti.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (epd,DW/TY,BK)’ye dayandırdığı habere göre, Merkezi Almanya’nın Essen kentinde bulunan Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi  Vakfı (TAM) tarafından yapılan bir araştırmada, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde (KRV) yaşayan yaklaşık 950 bin Türkiye kökenli insanın entegrasyonunda son 20 yılda olumlu yönde gelişmeler kaydedildiği ortaya çıktı.

KRV Uyum Bakanlığının görevlendirmesiyle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları Çarşamba günü eyalet başkenti Düsseldorf’ta tanıtıldı.

Buna göre ankete katılanların yüzde 63’ü kendilerini Almanya’da “tamamen evlerinde” hissettiklerini belirtirken, görüşlerine başvurulanların yüzde 27’si ise kendilerini “kısmen evlerinde” hissettiklerini söyledi.

2001 yılında yapılan aynı konudaki ankete katılanların yüzde 56’sı kendilerini “tamamen evlerinde”, yüzde 22’si ise “kısmen evlerinde” hissettiklerini belirtmişti.

Komşuluk ve arkadaşlık ilişkileri gelişti

Ankete yansıyan sonuçlara göre Türklerle Almanlar arasındaki komşuluk ilişkilerinde de gelişme kaydedildi. Ankete katılanlar özellikle Alman komşularla temaslarının arttığını belirttiler. Böylece kültürlerarası kaynaşmada da ilerlemeler kaydedildiği belirtildi. Yapılan açıklamada Almanlarla arkadaşlık ilişkisi olan Türklerin oranının 1999’da yüzde 69 olarak belirlendiği, 2019’da ise bu oranın yüzde 79 olarak tespit edildiğine vurgu yapıldı.

Anketten çıkan bir diğer sonuca göre Türklerin yarıdan fazlası (yüzde 52‘si) Almanlardan “farklı” olduklarına inanıyor.

Haci-Halil Uslucan

TAM Vakfı Bilimsel Direktörü Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan

“Duygusal bağ sürüyor”

Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Bilimsel Direktörü Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan, Almanya’nın artık çoğu Türkiye kökenli için vatan haline geldiğini belirterek, “Ama aynı zamanda Türkiye ile yakın bir duygusal bağ da devam ediyor” dedi.

Anket sonucuna göre Türkiye kökenliler, Almanya’yı yurt olarak benimsemelerine rağmen, Türkiye ile duygusal bağlarını sürdürmeleri nedeniyle Almanya siyasetinden çok Türkiye siyaseti ile ilgileniyorlar.

Türklerin Almanya’ya uyumlarında görülen iyileşmelere karşın Alman vatandaşlığına geçen Türkiye kökenlilerin sayıları geçtiğimiz yıllarda düşüşe geçti. 2000 yılında 31 bin civarında Türk vatandaşı Alman vatandaşlığna geçerken, bu rakam 2018’de 4 bin 700’e gerileyerek önemli ölçüde azaldı.

KRV yaklaşık 18 milyon nüfusuyla Almanya’nın en kalabalık eyaleti konumunda. Ülkedeki Türkiye kökenlilerin yaklaşık üçte biri bu eyalette yaşıyor.

[UHA Haber Ajansı, 15 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.