ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:27 Avrasya İncelemeleri Merkezi’nin (AVİM) 2025 yılına bakışı…
07:00 Paşinyan’ın Batı Ermenistan açıklamaları ve kamuoyundaki gerçekler…
22:48 Ermenistan Avrupa Birliğine mi Giriyor?
20:10 Yazı & Tura ile Doğaçlama Gecesi!
19:55 Kelsterbach Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Yeni Yönetim Kurulu
19:52 Mehmet Ali Arslan: “Yeni Yüzyıl Partisi, Türkiye’nin Aydınlık Geleceğini İnşa Edecek”
19:05 Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Hüseyin Baş, 9. Olağan İstanbul İl Kongresi konuştu
18:37 Tenzor Uluslararası Kış Serisi İkinci Ayağında Lider Değişmedi
11:06 “ABD Bizi Esir Aldı”
07:01 Avrasya İncelemeleri Merkezi’nden (AVİM) 2024 yılının kısa bir özeti!
20:35 Cumhurbaşkanlığı Kamu Görevlileri Etik Kurul üyesi İbrahim Karaosmanoğlu’ndan, AK Parti ilçe teşkilatları ve belediye başkanları ziyaretleri
19:46 Gazze’de ateşkes başladı, Hamas’ın serbest bıraktığı üç rehine İsrail güçlerine teslim edildi
19:27 (DİPAM) Başkanı Dr. Tolga SAKMAN, “Terör örgütü PKK/YPG Suriye’deki tehditleri, hem asayiş hem de ulusal güvenlik yapısını bozuyor”
11:39 Kazakistan’da çağ dışı gelenek: Gelin hırsızlığı
09:42 Gıda sektörünün ekonomik zorluklar ve tarımı etkileyen negatif iklim koşulları altında bir yılı geride bıraktı
09:32 İmroz Baskını: Osmanlı Donanması’nın son savaşı
07:57 Milyonlarca Amerikalı neden yorgun?
07:49 Erdoğan Trump’ın “dostu” olarak kalacak mı?
07:23 Bu yıl zeytin hasadında rekolte olmasına rağmen, vatandaşlar da güncel zeytinyağı fiyatlarını merak ediyor
23:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye krizinde de gördük ki sabrın sonu selamettir”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AİHM’den Aşı Karşıtlarını Üzecek Karar

AİHM’den Aşı Karşıtlarını Üzecek Karar
26 Ağustos 2021
303
A+
A-

UHA HABER / Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM), dünyanın pek çok bölgesinde protesto eylemleri düzenleyen aşı karşıtlarına kötü haber geldi. Avrupa’nın en yüksek yargı organı AİHM, Fransız hükümetinin “zorunlu aşı kararını” mahkemeye taşıyan 672 ambulans çalışanı ve itfaiye erinin başvurusunu reddetti.

Fransız hükümetinin, Temmuz ayında yürürlüğe koyduğu aşı sertifikası uygulamasıyla sağlık personeline aşı olma zorunluğu getiren kararı, ülkede her Cumartesi günü yüzbinlerce kişi tarafından protesto ediliyor. Fransa’da görev yapan 253 bin ambulans ve itfaiye çalışanına da aşı olma zorunluluğu gelmesi üzerine, 672 ambulans görevlisi, bazı meslek gruplarına aşı olmayı zorunlu hale getiren yasayı, 19 Ağustos’ta AİHM’e götürdü.

Sağlık çalışanları, hükümetin aşıyı zorunlu hale getirerek, AİHS’in “yaşama hakkını” düzenleyen 2’inci maddesine ve “özel hayata ve aile hayatına saygıyı” düzenleyen 8’inci maddesine aykırı davrandığını iddia etti; mahkemeden yasanın, “aşı olmadan mesleklerini yapamayacaklarını ve ücretlerinin kesilmesini” düzenleyen maddelerini askıya almasını istedi.

Yüksek Mahkeme, ambulans çalışanlarının başvurularını reddettiğini açıkladı. AİHM kararında, “Mahkeme, ambulans çalışanlarının ‘gerçek ve onarılamaz bir zarar riski ile karşı karşıya kalındığında uygulanan acil prosedürü belirleyen’ tüzüğün 39. maddesinin kapsamı dışında olduğu kanaatine varmıştır” denildi.

“Demokratik bir toplumda gerekli”

Fransız ambulans ve itfaiye çalışanları SUD-SDIS Sendikası, geçtiğimiz Pazartesi günü, süresiz bir genel grev çağrısı yaptı. SUD-SDIS Genel Sekreteri Remy Chabbouh, “Amaç kesinlikle grevci veya protestocu sayısını artırmak değil, aşı olmak istemeyen ve çözüm bekleyen çalışanlarımızı korumaktır” dedi.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada da, “sendika üyelerinin aşıya değil, bunun zorunlu hale getirilmesine karşı çıktıklarını, üyelerinin büyük çoğunluğunun zaten aşı olduğunu” açıklamıştı.

AİHM uzmanı avukat Nicolas Hervieu, Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Bu karar COVİD-19’a karşı aşı olma zorunluluğuna ilişkin ilk Avrupa kararıdır” dedi.

Ancak AİHM daha önce, 8 Nisan’da, çocuklarına “çocukluk çağı aşılarını” yaptırmak istemeyen Çek bir ailenin başvurusunu görüşerek reddetmişti.

Mahkeme her iki kararda da, “tartışmanın esasına ilişkin bir karar alınmadığını” vurguladı.AİHM, “bu tür yükümlülüklerin, demokratik toplumlarda gerekli olabileceğini” belirtti.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 26 Ağustos 2021] 

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.