enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da “Ulusal Matem Günü”

Almanya’da “Ulusal Matem Günü”
19 Nisan 2021
546
A+
A-

UHA HABER / Almanya’da Corona salgınında hayatını kaybedenler için “Ulusal Matem Günü” düzenlendi. Başkent Berlin’deki merkezi anma törenine, Corona nedeniyle yaşamını yitirenlerin yakınlarını temsil eden 5 kişilik bir grubun yanısıra, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schaeuble ve Başbakan Angela Merkel de katıldı. Berlin’deki ilk tören Kaiser-Wilhelm-Gedaechtnis Kilisesi’nde düzenlendi. Burada cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanı, Corona nedeniyle ölenlerin yakınlarıyla birlikte yaşamını yitirenler anısına mum diktikten sonra, 3 büyük dinin temsilcileri dua etti. Almanya’daki Müslümanları temsilen Almanya İslam Toplumu’ndan imam Esnaf Begiç, Kur’an’dan bir sure okudu.

İkinci anma töreni Konzerthaus Binası’nda yapıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Steinmeier, “Pandemi toplumumuzda büyük yaralara ve korkunç boşluklara neden oldu. Pandeminin beraberinde getirdiği yükten hepimiz yorulduk. Bu tören bize bir an olsun, kendi içimize çekilip, siyasetten uzak, pandeminin neden olduğu trajediyi anma olanağını sunuyor” dedi. Corona nedeniyle insanların birbirinden uzak durmak zorunda kaldığını ifade eden Steinmeier, son haftalarda düzenlenen hükümetin Corona politikaları karşıtı gösterilere atfen, “Yaşadığımız üzüntüye paralel, kızgınlık ve bıkkınlık da söz konusu. Buna anlayış gösteriyorum. Ama politikanın bazen zor ve trajik kararlar almak zorunda kaldığını da hatırlatmak istiyorum” şeklinde konuştu. Her iki anma törenine de, pandemiye yönelik kurallar nedeniyle çok az davetli katılabilirken, törenler televizyonlardan canlı yayınlandı.

Almanya’da son 24 saat içinde 293 kişinin hayatını kaybetmesi ile ülkede virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 79 bin 914 oldu. Bu arada virüsün Almanya’ya ulaşmasından bu yana yaşamını yitiren Türk vatandaşlarının sayısı ise yaklaşık 2 bini buldu. Bu rakama Alman vatandaşlığına geçen Türkler’in dahil olmadığı ifade edildi. Geçen yıl pandeminin ilk dalgasında mart ayında yaşamını yitiren 81 yaşındaki F.A., Corona nedeniyle ölen ilk Türk vatandaşı olarak kayıtlara geçmişti.

Bazı medya kurumlarının, Almanya’da Corona nedeniyle yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören hastaların büyük çoğunluğunun göçmen kökenli insanların oluşturduğu şeklindeki iddialar, geçen haftalarda tartışmalara neden oldu. Tanınmış bir bilim insanının, “Irkçılara malzeme vermemek için bu konuyu açıkça konuşamıyoruz” şeklindeki görüşü tartışmaları alevlendirirken, çok sayıda başka bilim dünyasından uzman ve kurum bu konuda somut bir veri bulunmadığını, ancak daha riskli işlerde çalışan, eğitim seviyesi düşük, barınma ve sağlık hizmetlerine erişimde sıkıntı yaşayan kişilerin yakalanma oranının daha yüksek olduğunun söylenebileceğini kaydetti.

Öte yandan pandemiye mücadelede başarılı olunması için Enfeksiyon Koruma Yasası’nda değişiklik yapılmasını ve kısıtlamalar ve tam kapanma gibi önlemlerin ülke genelinde ‘tek elden’ alınmasını içeren tasarının gelecek günlerde onaylanması bekleniyor. Federal Meclis’te Cuma günü görüşüldükten sonra, önümüzdeki hafta başında Eyaletler Meclisi’nde ele alınacak tasarı Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından imzalandıktan sonra hayata geçirilecek. Geriden kalan dönemde sıkı önlemlerin alınmasını engelleyen federal eyaletleri devre dışı bırakmayı hedefleyen tasarıyı hazırlayan Başbakan Angela Merkel, “Virüs gecikmeyi affetmez” diyerek, katı önlem uygulamalarının ülke genelinde hayata geçirilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Tasarıya göre, 100 bin nüfus başına son 7 gündeki vaka sayısının 100’ün üzerinde olması durumunda akşam 21.00 ile sabah 05.00 saatleri arası sokağa çıkma yasağı uygulanacak ve yiyecek-içecek satan marketler, eczaneler ve petrol istasyonları hariç tüm mağazalar kapalı kalacak. Vaka sayısının 200’ü aşması durumunda ise okullar uzaktan eğitime geçecek.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 19 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.