enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da ücretlerdeki artış son 11 yılın en düşük seviyesinde

Almanya’da ücretlerdeki artış son 11 yılın en düşük seviyesinde
17 Aralık 2021
772
A+
A-

BERLİN-UHA HABER / Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, bu yıl toplu sözleşme ile belirlenen ücretlerdeki artış 2010’dan bu yana en düşük seviyede kaldı. Enflasyonla beraber alım gücü de iyice düştü.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit Almany’da Federal İstatistik Dairesi’nin bugün açıkladığı geçici ilk hesaplamalara göre, 2021 senesi toplu sözleşmeye tabi milyonlarca çalışanın 2010’dan bu yana alım gücünün en fazla düştüğü yıl olarak kayda geçti. Alım gücünün düşmesinde maaşlara yapılan zammın düşük kalmasının yanı sıra yüksek enflasyon etkili oldu.

Toplu sözleşme ile belirlenen ücretle çalışan milyonlarca kişiye 2021’de ikramiye, tek kereye mahsus ödeme gibi ödemeler de dahil ortalama yüzde 1,3 oranında maaş artışı verildi. Bu rakam milyonlarca emekçinin 2010’dan bu yana aldığı en düşük zam olma özelliğine sahip.

Öte yandan koronavirüs pandemisinin olumsuz etkilediği Almanya’da tüketici fiyatlarında ise yaklaşık yüzde 3 oranında artış kaydedildi. İstatistikçiler, buna göre 2021’de tarifeli ücrete çalışanların gelirinin enflasyonun altında kaldığını belirtiyor.

2022’de de enflasyonun ücretleri geçmesi bekleniyor

Ekonomi Araştırma Enstitüsü Ifo’nun tahminlerine göre, 2022’de de tüketici fiyatları maaşlardan daha hızlı şekilde yükselecek. Toplu sözleşmelerle belirlenen ücretler ise zamlara ilaveten üzerinde uzlaşmaya varılan tek kereye mahsus ödemeler ile ancak yüzde 2,4 oranında artacak, ancak enflasonun yüzde 3,3 ile maaş zammının yine üstünde olması bekleniyor. Ifo’nun konjonktör tahminlerine göre, ekonomik rahatlama ile fiyatlardaki hızlı artışın ücretlere yansıması gecikmeli olarak görülecek.

Sendikalara yakınlığıyla bilinen Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün (WSI) açıklamasına göre, 2021 yılında toplu sözleşmeler koronavirüs pandemisinin gidişatındaki belirsizlik ve bununla bağlantılı olarak oluşan ekonomik güvensizliklerin gölgesinde geçti. Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Başkanı Thorsten Schulten, “Mevcut durum sonuçta orta seviyeli artışa sürükledi” diye konuşuyor.

2020’de yüzde 0,5 gibi düşük enflasyon oranı sayesinde Almanya’da ücretliler iyi bir zam artışı sağlayabilmişti. Bu yıl ise artışların geçen yıllardakinden çok daha yüksek seviyede seyreden enflasyona kurban gittiği belirtiliyor.

Deutschland Mindestlohn

Ekonomistler spiral etkisinden endişeli

Kimi ekonomistlere göre, Almanya için yüksek seviyede seyreden enflasyon oranını da gerekçe göstererek sendikalar güçlü ücret artışları için işverenlere baskı yapabilir ve alım gücündeki kaybın karşılanması için yüksek zam talebini kabul ettirebilir. Yüksek ücret zamları da personel giderlerinde artış sonucunu doğuracağı ve işletmeler de kar marjını korumak isteyeceğginden ürünlerine zam yapabilir. Bu gelişmeler de fiyat artışları ve ücret artışları şeklinde birbirini kovalayan bir spirale sürükleyebilir, o da enflasyonu tekrar tetikleyebilir.

Almanya’da hem bu yıl hem de seneye belli ürünlerin tedarik sıkıntısı da süreceğinden fiyat artışlarının da sürmesi bekleniyor ve tüketici fiyatlarının yüzde 3 civarında artacağı tahmin ediliyor.

2023 yılı için yapılan öngörülerde ise tüketici fiyatları artışı yüzde 2 olarak öngörülüyor. Almanya’da aktüel enflasyon oranı yüzde 5,2 ile neredeyse son 30 yılın en yüksek seviyesinde.

Avrupa Merkez Bankası da artış bekliyor

Avrupa Merkez Bankası da bugün yaptığı açıklamada seneye Euro Bölgesi  için öngördüğü enflasyon oranını iki katına çıkararak yüzde 3,2 olarak duyurdu. Eylül ayından yapılan tahminlerde bu miktar yüzde 1,7 olarak duyurulmuştu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Chrstine Lagarde,  enflasyonun kısa vadede yüksek kalmayı sürdüreceğini, 2022’nin ilerleyen dönemlerinde ise zayıflayacağını öngördüklerini söyledi.

EK Kaynaklar *Reuters

[UHA Haber Ajansı, 17 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.