enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:45 Türkiye’de “sığınak” yönetmeliği güncellendi: Tüm yeni binalarda zorunlu olacak
00:44 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “İklim değişikliğiyle mücadelede, güney ve kuzey arasında bir köprü rolü üstlenmeye hazırız”
00:40 TÜİK Açıkladı: Sanayii Sektöründe, en çok tüketilen enerji kaynağı elektrik
00:40 TBMM Başkanlığına, aralarında Özgür Özel’in de bulunduğu 12 milletvekili hakkında 18 dokunulmazlık dosyası sunuldu.
00:23 Hollanda Parlamentosu’nun, Türkiye seçimleri için oy kullanan Türklere yasak getirme önerisine tepki…
00:09 Türkiye’de 1 Nisan 2026’dan itibaren 5G teknolojisiyle, köklü değişikliklerin yaratması bekleniyor…
00:09 Tam elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 18’e yaklaştı…
00:07 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan (TOKİ) dar gelirli vatandaşlar için 81 ilde 500 bin sosyal konut inşa edilecek…
00:06 Milli İstihbarat Akademisi, “Türkiye-Somali İlişkileri: Çok Boyutlu Bir Ortaklık Modeli” başlıklı rapor yayımladı…
00:03 AK Parti’nin iktidara gelişlerinin 23. yıl dönümü dolayısıyla “#SizBunuOkurken” isimli kampanya
01:38 Kar lastiği olmayan araçlar, 15 Kasım’dan itibaren yola devam edemeyecek
01:04 Hız sınırı, 14 bin 590 kilometrelik devlet ve il yolunda çalışmalar tamam…
00:51 (TOKİ)’nin, “Yüzyılın Konut Projesi başvuruları, 10 Kasım Pazartesi günü başlıyor…
00:38 Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yüzde 61’i tamamlanan sulama yatırımlarının 2028’e kadar bitirilmesi hedefleniyor.
00:37 İstanbul Ataşehir’deki kentsel dönüşüm çalışmaları tamamlanan 1442 konut ve 121 iş yeri teslim edilecek…
00:35 Ara tatil için son ders zili bugün çalacak
00:35 Bakanlık Gebze’deki 7 katlı binanın çökme nedenini açıkladı
00:29 İletişim Başkanı Duran’dan CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
00:27 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın,30. Taraflar Konferansı’ndaki (COP30) diplomasi trafiği…
00:15 Dünyanın ve Türkiye’nin en prestijli film festivallerinde TRT rüzgarı esecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) lideri Friedrich Merz, ikinci oylamada başbakan seçildi…

Almanya’da Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) lideri Friedrich Merz, ikinci oylamada başbakan seçildi…
6 Mayıs 2025
27
A+
A-

* Almanya’da genel seçimleri önde bitiren muhafazakar Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) lideri Friedrich Merz, parlamentoda yapılan ikinci oylamada başbakan seçildi.

* Detayı haberimizde!…

UHA/ İnternational News Agency

ALMANYA, 06 MAYIS 2025 – Merz, 6 Mayıs Salı günü yapılan ilk oylamada ülkenin yeni başbakanı olmak için gereken çoğunluğu sağlayamadı.

Bu, Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı sonrası yakın tarihinde bir ilk oldu.

Merz’in hükümet kurabilmesi için 630 sandalyeli mecliste 316 oya ihtiyacı vardı ama 310 oy alabildi.

Merz’in merkez solla yaptığı koalisyonun parlamentoda yeterli çoğunluğu vardı, ancak destek vermesi beklenen 18 milletvekillinin bunu yapmadığı anlaşılıyor.

Genel seçimleri lider tamamladıktan iki buçuk ay sonra yapılan oylama Hristiyan Demokrat lidere önemli bir darbe oldu.

Merz ikinci oylamada 325 ile çoğunluğu sağladı.

Almanya anayasası oylama sayısını sınırlamıyor, ancak 14 gün içinde mutlak çoğunluk sağlanamazsa, basit çoğunlukla başbakan seçilebiliyor.

İlk oylamanın ardından parlamentoda bir kafa karışıklığı vardı.

Parlamento Başkanı Julia Klöckner başta ikinci oylamanın Çarşamba günü için planlandığını söyledi, ancak Hristiyan Demokrat Parti’nin Genel Sekreteri Carsten Linneman, oylamayı bugün yapmanın önemli olduğu vurguladı.

Linneman “Avrupa’nın güçlü bir Almanya’ya ihtiyacı var, bu nedenle günlerce bekleyemeyiz” dedi.

Parlamento grubu lideri Jens Spahn da milletvekillerine “sorumlu davranmaları” çağrısı yaptı.

Parlamento Başkanı, oylamaya 630 milletvekilinden dokuzunun katılmadığını üçünün oy kullanmadığını ve bir oy pusulasının geçersiz sayıldığını belirtti.

Genel seçimlerde %20,8 oyla ikinci olan aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi de yeni genel seçim yapılması çağrısında bulundu.

Friedrich Merz oylama sırasında.

Kaynak,Getty Images, Merz, 1949 yılından bu yana görülmeyen bir yenilgi yaşadı.

Merz’in yenilgisi, siyasi yorumcular tarafından “aşağılanma” diye tanımlanırken, Muhafazakârlarla Pazartesi günü koalisyon anlaşması imzalayan Sosyal Demokrat SPD milletvekillerinin sorumlu olduğuna inanılıyor.

SPD’nin bütün kesimleri koalisyon anlaşmasından memnun değildi, ancak Merz’in tarihi yenilgisi devam etmesini zorlaştırabilir.

1949’dan beri hiçbir başbakan adayı böyle bir fiyasko yaşamamıştı.

Oylamadaki fiyasko, Merz’in geçen yıl çöken bir önceki hükümetin zayıflıklarına ve bölünmelerine panzehir olma umutlarına da darbe vurdu.

69 yaşındaki Merz’in oylamayı kazanması durumunda Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’ı ziyaret edip görevi alması bekleniyordu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.