enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
00:41 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
00:38 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
00:35 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
00:30 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
00:25 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya İkinci Kez Libya Konferansı’na Ev Sahipliği Yapıyor

Almanya İkinci Kez Libya Konferansı’na Ev Sahipliği Yapıyor
23 Haziran 2021
430
A+
A-

UHA HABER / Almanya’nın başkenti Berlin, Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle bugün ikinci kez Libya Konferansı’na ev sahipliği yapacak. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in liderliğinde düzenlenecek zirvede Libya, Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ve Başbakan Abdulhamid Dibeybe tarafından temsil edilirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konferansın katılımcıları arasında olacak.

Almanya Dışişleri Bakanlığı binasında özel güvenlik önlemleri alınarak düzenlenecek konferansla ilgili bir açıklama yapan Bakan Maas, buluşmanın amacını “geçen yıl Ocak ayında Berlin’de yapılan konferanstan bu yana hayata geçirilen kararların bilançosunu çıkarmak, bundan sonra Libya’daki istikrarın kalıcı olabilmesi için atılması gereken adımları konuşmak” olarak tanımladı.

Yabancı askerlerin çekilmesi görüşülecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Libya konferansına katılıyor. ABD’nin Libya Özel Temsilcisi Richard Norland da Pazartesi konu gazetecilere yaptığı açıklamada konferansta yabancı güçlerin Libya’dan çekilmesi konusunun öne çıkacağını belirtti.

Konferansta Libya‘daki yabancı askeri güçlerin çekilmesi konusunun ağırlıklı olarak konuşulacağını ve bu yöndeki planları netleştirmeyi amaçladığını belirten Maas, paralı askerlerin ülkeden çekilmesi sürecinin ilk konferansta uzlaşıldığı gibi gerçekleştirilmemesini eleştirdi.

Sıklıkla paralı askerler dahil olmak üzere tüm dış güçlerin Libya topraklarından geri çekilmesini gündeme getiren Maas, “Berlin’de verilen sözler yerine getirilmedi. Libya’nın tekrar kendini idare edebilen bir ülke olmasını arzuluyorsak, orada bulunan yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesi ivedilikle gerekiyor” diye konuştu.

Almanya olarak bu konuda Libya Ulusal Birlik hükümeti ile temas halinde olduklarını ve Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi’nin de yabancı güçlerin çekilmesini koşul olarak gördüğünü kaydeden Maas, “Soru, ülkede askerleri ve paralı milisleri olan ülkelerin çekilip-çekilmemeleri değil, ne zaman ve nasıl çekilecekleri” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı, yabancı güçlerin dengeli ve koordineli bir şekilde çekilmesinin General Halife Hafter destekçileriyle Ulusal Birlik hükümeti arasında yeni bir gerginliği önleyeceğini öne sürdü. Geçen yıl varılan 55 maddelik anlaşmada, uluslararası güçlerin Libya’nın içişlerine karışmaması ve paralı asker göndererek çatışmalara müdahale etmemeleri kararının yanısıra, tarafların kalıcı ateşkese hizmet etmeleri istenmişti.

Muammer Kaddafi rejiminin sona erdiği 2011 yılından bu yana iç savaş ve siyasi krizlere sürüklenen Libya’da BM verilerine göre Türkiye, Rusya, Sudan ve Çad tarafından gönderilen 20 bin civarında yabancı paralı asker bulunuyor.

Türkiye, Libya hükümetinin talebiyle asker gönderdiğini ve ilk Libya Konferansı’nda alınan kararın bu açıdan kendisini bağlamadığını iddia ediyor. Konu Almanya ve Türkiye arasında son dönemlerde sık sık gerçekleşen diplomatik görüşmelerde de ele alındı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mayıs ayı başında Berlin’de Almanya Dışişleri Bakanı Maas’la görüştükten sonra, “Yabancı terörist savaşçılarla, meşru mevcudiyeti karıştırmamak gerekir” diyerek, iki egemen ülke arasındaki anlaşmalara müdahale edilmesini doğru bulmadıklarını savundu.

Aralık ayında yapılması planlanan seçimler de gündemde

Bugünkü konferansta ele alınması beklenen bir diğer konu, Libya’da 24 Aralık’ta yapılması planlanan genel seçimler. Bugünkü buluşmayı hazırlayan Alman diplomatlardan alınan bilgiye göre, Libya‘daki tarafların seçimlerin hukuki altyapısı konusunda hala uzlaşamaması nedeniyle seçimin bu tarihte yapılması zor görünüyor.

Dışişleri Bakanlığı danışmalarından Claudia Gazzini, son haftalarda yapılan tüm girişimlere rağmen Libya meclisi ve hükümetinin seçimler için gerekli yasal zemini hazırlayamadığını açıkladı. Libya uzmanı Gazzini, en büyük sorunun seçimlerin yanısıra ülkenin yeni başkanının seçilmesi yönündeki talepler olduğunu, bu konuda tarafları biraraya getirmenin giderek zorlaştığını ve Berlin’de çözüm bulunmasının zor göründüğünü ifade etti.

Fransa dışında konuyla ilgili tüm aktör ülkeler tarafından Libya’daki siyasi varlığı “gayrimeşru” olarak tanımlanan muhalif lider Halife Hafter, seçimlerden önce Libya anayasasının değiştirilmesini ve çifte vatandaşlığı olanların da seçime katılabilmesini istiyor. Hafter’in ABD vatandaşı olduğu biliniyor.

Taraflar, BM öncülüğünde Ekim 2020’de ateşkes anlaşması imzalanmıştı. Ateşkes anlamasının ardından başlayan siyasi süreçte, 24 Aralık’ta seçimlere gidilmesi kararı çıkmıştı.

Seçimlere kadar geçici hükümetin idaresine ise Muhammed el-Menfi’nin yanısıra, Abdulhamid Dibeybe de başbakan olarak seçilmişti.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 23 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.