enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:06 Bursa’nın Gürsu, Kestel, Orhaneli ve Harmancık ilçelerinde çıkan orman yangınlarına, İnegöl Belediyesi’nden tam destek
09:57 Kocaeli’de Ekmek Skandalı: Zam Oyunuyla Vatandaş Soyuluyor!
08:07 Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK), 15 – 17 Ekim 2025 tarihlerinde Bosna Hersek’te düzenlenecek
07:01 Kitap: “Kırım Savaşları ve Sürgünler”
06:59 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Bu yıl da Aspendost’ta13 bin 500 metrekarelik aktif çalışma sahasına ulaşmayı hedefledik”
00:59 Uzmanlar su tüketimini azaltmak için yapay zekâ gelişiminde ortak hareket, büyük dil modelleri yerine görev odaklı küçük modeller öneriyor.
00:56 Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’e Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı tevcih edildi
00:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: Doğum yardımı ödemeleri 31 Temmuz’da
00:50 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve CHP’li belediyelere yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında İstanbul merkezli 6 ilde yeni bir operasyon yapıldı.
00:45 CORENDON’den Haarlemmermeer Belediyesi’ne yapılan 700.000 Euro’luk dev bağış Hollandılıları adeta büyüledi…
00:41 Eski tip sürücü belgelerinin kullanımları 31 Temmuz 2025’te dolacak
00:38 İbn Haldun Üniversitesi’nde, 51 Şehirden Yüzlerce Aday Öğrenci “Yarınki Türkiye” İçin Bir Araya Geldi
00:31 Bursa’daki FETÖ’cü kundakçının bağlantıları araştırılıyor
00:31 İngiltere: İsrail adım atmazsa, Eylül’de Filistin devletini tanıyacağız
00:28 MGK bugün Beştepe’de toplanacak: İşte gündem başlıkları…
00:21 Türkiye orman yangınlarıyla mücadelede teknolojik kapasitesini artırdı, yangın tespiti 2 dakika, ilk müdahale süresi ise 11 dakikaya kadar düşürüldü
00:02 PKK’nın silah bırakma ve varlığına son verme kararının ardından MHP lideri Bahçeli’nin önerisiyle Mecliste kurulacak komisyon çalışmaları
00:01 Kurtulmuş: Hepimizin yaşanan soykırıma karşı birlikte hareket etmesi ahlaki bir yükümlülük
22:46 İngiltere’nin Euro 2025 zaferi: Takımın stoperi turnuvayı ayağında çatlakla oynadı
11:21 Amsterdam Belediyesi’nin ‘Sincan’ yerine ‘Doğu Türkistan’ denilmesi kararı, tüm dünyada büyük ilgi gördü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanların dörtte üçü ezana karşı

Almanların dörtte üçü ezana karşı
16 Ekim 2021
709
A+
A-

UHA HABER / Almanya’da UHA HABER / Köln Belediyesinin, Cuma ezanlarının dışarıda okunmasına yeşil ışık yakan pilot projesi tartışılmaya devam ediyor. Yapılan bir anket, Almanların yüzde 64’ünün ezana “kesinlikle” karşı olduğunu ortaya koydu. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Köln Belediyesinin camiden ezan okunmasıyla ilgili başlattığı pilot projeyle ilgili tartışmalar sürüyor.

Civey kamuoyu araştırmaları şirketinin yaptığı ankette yüzde 64’lük kesim, “Ezanı kilise çanları gibi normal karşılayıp karşılamadıkları” şeklindeki soruya “Kesinlikle hayır” yanıtı verdi. Ankete katılanların yüzde 18’i ezanı normal karşılayacağını belirtirken kararsızların oranı yüzde 6 olarak kaydedildi.

İnternet üzerinden 5 bin 11 kişiyle yapılan ankette ezana “hayır” diyenlerin partilere dağılımına bakıldığında aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) dikkat çekiyor.

AfD seçmeninin yüzde 98’i Almanya’da camilerde ezan okunmasına karşı çıkarken, Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve liberal Hür Demokrat Parti (FDP) seçmeni de yüzde 88 ile ezan karşıtlığında ortalamanın üstünde yer aldı. Yeşiller ve Sol Parti seçmeninde ise yaklaşık yüzde 50’lik kesim ezana “hayır” derken yüzde 40’lık kesim ezan okunmasını desteklediğini bildirdi.

En fazla onay gençlerden

Ankete katılan tüm yaş gruplarında çoğunluğun ezana karşı olduğu görüldü. Ezana onayın en yüksek olduğu kesim, yaklaşık yüzde 25’lik oranla 18-29 yaş grubu oldu. Ezana karşı olanların oranı Almanya’nın doğusunda yüzde 78, batısında yüzde 76 olarak kaydedildi.

Ezana bakışta Hristiyanların Katolik ve Protestan mezhepleri arasında da farklılık görüldü. Katoliklerin yüzde 82’si ezana karşı görüş bildirirken bu oran Protestanlarda yüzde 71 oldu. Herhangi bir mezhebe bağlı olmayanlarda ret oranı yüzde 76 olarak kaydedildi.

İki yıl denenecek

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Köln kentinin yönetimi geçen hafta Perşembe günü, başvuru yapılması ve belli kurallara uyulması durumunda camilerde Cuma günleri ezan okunabilmesini öngören bir pilot proje başlattığını açıklamıştı.

İki yıl geçerli olacak pilot uygulama kapsamında müezzinler beş dakikayı geçmemek koşuluyla 12.00 ile 15.00 saatleri arasında açıkta ezan okuyabilecek. Bunun için her caminin özel olarak başvurması gerekecek. Başvuruyu yapan camilerin bulundukları semtlere göre karar verilecek. Ezan sesinin belli bir desibeli aşmaması ve ezan izni alan camilerin yakındaki binalarda oturanları bilgilendirmeleri de şart koşuluyor. Ayrıca camilerden ezanla ilgili konularda bir de muhatap belirlemesi istenecek.

Projeye eleştiriler

Köln Belediyesinin açıklaması sonrasında bu adımın siyasi İslam’ın gücünü artıracağı, özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın etkisinde olmakla suçlanan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne ayrıcalık tanımak anlamına geleceği yönünde eleştiriler dile getirilmişti.

Köln Belediye Başkanı Henriette Reker ise eleştirilere karşı projeyi savunarak, ezana izin vermenin Alman anayasasının güvencesi altındaki din özgürlüğü ilkesine ve kentte yaşayan Müslümanlara yönelik bir saygı göstergesi olduğunu vurgulamıştı.

[UHA Haber Ajansı, 16 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.