enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:49 11. Yargı Paketi Meclis’te kabul edildi
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi ile görüştü
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP vesayete teslim olmuş, baskılara direnememiş, sürecin önünü açacak hiçbir somut teklif getirememiştir.”
00:28 Karadağ, Türk vatandaşlarına vize muafiyetini yeniden başlatıyor
00:12 “Aşkabat Forumu: Çok Kutuplu Düzen Arayışında Barış ve Güvenin Yeni Parametreleri”
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu…
11:19 Asgari Ücret Zammı Açıklandı: Yeni Tutar Net 28 075 TL! Türkiye’nin Nabzı Gündemde
07:14 SPD Başkanı Yıldız : Ankara su yönetiminde örnek bir başkent olmalı!
00:45 Finansın geleceği Ataşehir’de yazılıyor…
00:41 İletişim Başkanı Duran’dan Netanyahu’ya tepki
00:33 TÜGVA Başkanı İbrahim Beşinci, “Filistin’deki sistematik zulme karşı sessiz kalmayı reddediyoruz”
00:26 SDG meselesinde kilit güç ABD: Mazlum Abdi ve YPG’nin silahlı sayısı gerçekçi rakamlarla değerlendiriliyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ile görüştü
00:17 İzmir’de açılan “Hollanda & Türkiye Sergisi” büyük ilgi görüyor…
00:05 İletişim Başkanlığı “savunma sanayi projelerine yeterli ödenek ayrılmadığı” iddiasını yalanladı
00:02 İstanbul Havalimanı aralık ayında da Avrupa zirvesinde
00:01 Türk siyaset bilimci: Türkiye’nin artan rolü hem fırsatlar hem de riskler getiriyor…
20:26 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
09:33 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:42 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Alman ordusu için 100 milyar euroluk ek fon

Alman ordusu için 100 milyar euroluk ek fon
28 Şubat 2022
535
A+
A-

BERLİN – UHA HABER / Rusya’nın Ukrayna’ya savaşını “dönüm noktası” olarak nitelendiren Başbakan Scholz, Almanya’nın savunma harcamalarını artıracağını ve bunun için 100 milyar euroluk ek fon öngörüldüğünü açıkladı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına tepki olarak, Alman ordusuna verilen mali desteğin artırılacağını açıkladı.

Federal Parlamento’da dün düzenlenen, Ukrayna’ya yönelik savaşın ele alındığı olağanüstü oturumda bir hükümet açıklaması yapan Scholz, 2022 bütçesinde bir kereye mahsus olmak üzere savunma harcamaları için 100 milyar euroluk ek fon ayıracaklarını söyledi.

Bu ek fonun anayasa ile güvence altına alınacağını belirten Scholz, fonun yatırım ve teçhizat için kullanılacağını ifade etti.

“Bugünden itibaren, her yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2’sinden fazlası ile savunmamız için yatırım yapacağız” diyen Almanya Başbakanı Scholz “Bunu kendi güvenliğimiz için yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Koalisyon partileri Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) bugüne kadar buna karşı çıkmış ve NATO’nun gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2’sinin savunma bütçesine ayrılması talebinin karşılanacağı koalisyon protokolünde açık bir şekilde belirtilmemişti. Almanya’nın halen savunma harcamaları gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 1,55’i düzeyinde bulunuyor.

Sosyal Demokrat Partili Başbakan Scholz, bugünkü hükümet açıklamasında Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının “bir dönüm noktası” oluşturduğunu vurguladı.

Yeni nesil savaş uçakları ve tankları Avrupalı müttefikleri özellikle de Fransa ile birlikte üretmeninin önemli olduğunu belirten Scholz, “Bu projeler bizim için öncelikli” dedi.

Almanya Başbakanı Scholz, bugün meclisteki olağanüstü oturumda hükümet açıklaması yaptı
Almanya Başbakanı Scholz, dün meclisteki olağanüstü oturumda hükümet açıklaması yaptı

Enerji politikasında değişiklik sinyali

Almanya Başbakanı Scholz, hükümet açıklamasında Rusya’nın Ukrayna ile savaşının enerji konusunda bağımlılığın azaltılması gerektiğini de ortaya koyduğunu söyledi.

Enerji ithalatında tedarikçilere bağımlılığın düşürülmesi için enerji politikasında değişiklik yapacaklarına işaret eden Scholz, sorumlu bir enerji politikasının ekonomi ve iklimin yanı sıra güvenlik için de önemli olduğunu kaydetti.

Bu bağlamda yenilenebilir enerjilerin yaygınlaştırılacağını belirten Scholz, kömür ve gaz rezervlerini de artıracaklarını aktardı. Scholz, ayrıca Alman hükümetinin Brunsbüttel ve Wilhelmshaven’da iki sıvı gaz terminali inşa edilmesi kararı aldığını açıkladı.

Putin’e sert eleştiri

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşı da sert bir dille eleştirdi.

Putin’in izlediği tutumu “insanlık dışı ve uluslararası hukuka aykırı” olarak nitelendiren Scholz, “bunu kimsenin hiçbir şekilde haklı gösteremeyeceğinin” de altını çizdi.

Almanya’nın Ukrayna’ya silah gönderme kararını da savunan Scholz, “Putin’in saldırganlığına verilebilecek başka bir yanıt yoktu” dedi.

Alman hükümeti kriz bölgelerine silah göndermeme kararı nedeniyle Ukrayna’ya silah desteğini uzun süre reddetmiş ancak Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması üzerine tutumunu değiştirme kararı almıştı. Alman hükümeti dün ordu envanterinden bin tank savar ve 500 Stinger tipi hava savunma silahının Ukrayna’ya gönderileceğini açıklamıştı.

Rusya’ya yönelik olarak Batı ülkelerinin öngördüğü yaptırımlara işaret eden Scholz, bu savaşın Rusya için bir “felaket” olacağını dile getirdi. Rusya’ya yeni yaptırımların gündeme gelebileceğini ifade eden Scholz, “Kendimizi kandırmayalım. Putin çizgisini bir gecede değiştirmeyecek. Ancak Rus yönetimi çok yakında ne kadar yüksek bir bedel ödediğini hissedecek” şeklinde konuştu.

Almanya Başbakanı Scholz, Ukrayna’daki savaşın diğer ülkelere sıçramasının kesinlikle engellenmesi gerektiğinin de altını çizerken, NATO’nun 5’inci maddesinden doğacak yükümlülüklere de Almanya’nın bağlı kalacağını tahaahhüt etti.

EK Kaynaklar *Reuters,dpa

[UHA Haber Ajansı, 28 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.