enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:23 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:16 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:14 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!’
00:13 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:12 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:11 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:10 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:09 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:08 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:07 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:06 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:06 AVRUPA HABERLERİ: AB’nin Avrupalı şirketler için sınırları kaldırma planı: EU-INC nedir?
00:05 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:04 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:03 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
00:03 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:02 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Akciğer kanseri, dünyada en çok can alan kanser türü olmayı sürdürüyor.
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
12:56 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AİHM’den “Cumhurbaşkanı’na Hakaret” Kararı

AİHM’den “Cumhurbaşkanı’na Hakaret” Kararı
20 Ekim 2021
448
A+
A-

STRAZBURG-UHA HABER / Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Cumhurbaşkanı’na hakarete ilişkin özel bir yasa aracılığıyla “Cumhurbaşkanı’na daha fazla koruma sağlanmasının” Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olduğuna karar verdi ve Türkiye’yi 7 bin 500 Euro tazminata mahkum etti.

Yurtta sulh, cihanda sulh

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ya dayandırdığı Arzu Çakır’ın haberine göre, AİHM, cumhurbaşkanına hakareti yargılayan Ceza Kanunu’nun 299. maddesinin de AİHS’in “ifade özgürlüğünü” düzenleyen 10’uncu maddesiyle bağdaşmadığını açıkladı.

Strazburg’da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Facebook üzerinden paylaştığı bir karikatür ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 11 ay hapis cezasına çarptırılan Vedat Şorli davası üzerindeki görüşmelerini tamamlayarak kararını açıkladı.

AİHM, 2014 ve 2016’da Facebook hesabından paylaştığı görsellerle Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği gerekçesiyle 11 ay hapis cezasına çarptırılan ve 2 ay tutuklu kalan Vedat Şorli’nin, daha sonra 5 yıl süreyle ertelenen cezasının “AİHS’in ruhuna” uygun olmadığına karar verdi.

Türk hakim Saadet Yüksel’in de katıldığı ve oybirliği ile alınan kararda, Türkiye’nin Vedat Şorli’ye 7 bin 500 Euro manevi tazminat ödemesi de hükme bağlandı.

Davaya konu olan Facebook içeriğinin “Cumhurbaşkanı’nın bir karikatürü ve bir fotoğrafının yanı sıra onunla ilgili hicivli ve eleştirel yorumlardan oluştuğu” belirtilen kararda, “Türk yargı makamları tarafından alınan bu mahkumiyet kararı, Cumhurbaşkanı’na diğer kişilere göre daha yüksek düzeyde koruma sağlayan Ceza Kanunu’nun 299. maddesine dayanmaktadır. Mevcut davada, Şorli’nin polis tarafından gözaltına alınması ve tutuklu yargılanması veya hapis cezası verilmesine ilişkin kararın ertelenmesine rağmen cezai müeyyide uygulanması için herhangi bir gerekçe sunulmamıştır” denildi.

“TCK 299 ifade özgürlüğüyle bağdaşmıyor”

Böyle bir yaptırımın, “doğası gereği, kaçınılmaz olarak” özellikle mahkumiyetin etkileri göz önüne alındığında, kamu yararına olan konularda kişilerin görüşlerini ifade etme isteği üzerinde “caydırıcı bir etkiye sahip” olduğu vurgulandı. Şikayet konusu olan Ceza Kanunu’nun 299. maddesinin, ifade özgürlüğü ile bağdaşmadığı da vurgulanan kararda, “Hakarete ilişkin özel bir yasa aracılığıyla daha fazla koruma sağlanması, kural olarak, Sözleşme’nin ruhuna uygun değildir ve bir devletin itibarını koruma konusundaki çıkarı, devletin başındaki kişinin korunması amacıyla ona ayrıcalıklı statü verilmesi için gerekçe teşkil edemez” ifadesine yer verildi.

Bu bulgular ışığında Yüksek Mahkeme, oy birliğiyle, Ceza Kanunu’nun 299. maddesinin hazırlanması ve uygulanmasıyla ilgili adımların AİHS’in “ifade özgürlüğünü” düzenleyen 10’uncu maddesine aykırı olduğuna hükmetti. Mahkeme, ilgili yasanın, Sözleşme’nin 10’uncu maddeye aykırı bulunmasının, Türkiye’nin bu yasa maddesini “AİHS ile uyumlu hale getirmesi” için de bir gerekçe oluşturduğu görüşünü bildirdi.

[UHA Haber Ajansı, 20 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.