enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:43 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ağaç Kesimine Karşı Cudi Yürüyüşüne Müdahale

Ağaç Kesimine Karşı Cudi Yürüyüşüne Müdahale
18 Eylül 2022
262
A+
A-

Şırnak’ta süren ağaç kesimine tepki göstermek amacıyla HDP tarafından düzenlenen ‘Cudi Yürüyüşü’ne izin verilmedi.

Birçok kentten gelerek Şırnak’ta toplanan grupların yürümek istemesi üzerine güvenlik güçleri tazyikli su ve gazla müdahale etti.

HDP’nin günler öncesinde hazırlık yaptığı yürüyüş, valiliğin 13 Eylül’de aldığı 15 günlük eylem ve etkinlik yasağına rağmen gerçekleştirildi.

“Savaş yıkımına ve doğa talanına karşı Cudi yürüyüşü” adı verilen eylem için birçok kentten yüzlerce kişi Diyarbakır, Van, Batman ve Mardin’de toplanarak Şırnak’a doğru harekete geçti. Diyarbakır’dan yola çıkmak isteyen gruba polis izin vermedi.

Kent girişlerinde kimlik kontrol yapılan eylemcilerin geçişlerine izin verildi. Daha sonra Şırnak’ın Cizre ilçesinde bir araya gelen gruplar Cudi Dağı’na doğru yola çıktı.

Aralarında HDP ve DBP milletvekillileri ile parti yöneticileri ve üyelerinin bulunduğu grubun önü, İkizce Köyü yakınlarında asker ve polisler tarafından kesildi.

Güvenlik güçleri valiliğin yasak kararını gerekçe göstererek, yürüyüşe izin vermedi. Parti yetkilileri ile güvenlik güçleri arasında görüşmeler sürerken, eylemciler tepkilerini alkış ve sloganlarla dile getirdi.

Tüm girişimlere rağmen güvenlik güçleri yürüyüşe izin vermedi. Gruplar yürümekte ısrar edince, asker ve polisler müdahale etti. Tazyikli su ve biber gazıyla yapılan müdahaleden sonra eylemciler dağıldı.

Eylemciler tekrar bir araya gelmemesi için müdahaleler kısa aralıklarla sürdü. Müdahalenin ardından tekrar toplanan gruplar, bir süre oturma eylemi yaptı.

”Cudi’yi 90’larda yaktınız ancak zamanla yeniden yeşerdi”

Burada bir açıklama HDP Ağrı Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Berdan Öztürk, uzun süredir devam eden ağaç kesimine tepki gösterdi.

Kürtlerin yaşadığı coğrafyanın yok edildiğini ifade eden Öztürk, “Siz her ne kadar ‘sizi yok edeceğiz’ deseniz de biz de burada olduğumuzu söylüyoruz. Tarihte bizi bitiremediniz. Bundan sonra da mümkün değil. Kestiğiniz ağaçların yerine yüzlerce ağaç dikeceğiz. Cudi’yi 90’larda yaktınız. Ancak zamanla yeniden yeşerdi. Botan’da Şırnak’ta bugüne kadar geri adım atmadık. Bundan sonra da geri adım atmayız” dedi.

Daha sonra söz alan HDP Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, hem siyasi hem de ekoloji mücadelesi verenlerin son yıllarda yoğun saldırılara maruz kaldığını savundu.

Bölgede doğanın güvenlik gerekçesiyle yok edilmek istendiğini öne süren Sönmez, “Ağaçlar kesilerek, bu bölgede yeni bir insansızlaştırma operasyonu gerçekleştiriliyor. Biz özellikle Türkiye’nin batısında, bu konuda duyarsızlık içinde olan bütün toplumsal kesimleri harekete geçirmek, buraya dikkat çekmek için bugün buraya geldik. Ama yine terörize edildik. Yine siyasal iktidarın yoğun saldırısıyla karşılaştık“ diye konuştu.

Ne olmuştu?

Şırnak’ın Besta bölgesi ile Cudi ve Gabar dağlarında binlerce ağacın kesildiğini sivil toplum örgütleri tarafından gündeme getirildi. Odun taşıyan kamyonların görüntüleri aylardan beri medya ve sosyal medyada yer alıyor.

Şırnak Barosu ağaç kesiminin iki yıldır sürdüğünü açıkladı. Şırnak Barosu kontrolsuz kesimlerin durdurulması için iki kez suç duyurusunda bulundu ancak sonuç alamadı.

1990’lı yıllarda bölgedeki ağaçların bir bölümü, PKK’lıların saklanmaması için kesiliyordu. Sivil toplum örgütleri, şimdilerde ağaçların kesimini gerektirecek bir güvenlik sorunu olmadığına dikkat çekiyor.

Tüm tepkilere rağmen ağaç kesimi durmadı. HDP de kesimin durdurulması için eylem kararı almıştı. Ancak eylemden 4 gün önce Şırnak Valiliği 15 gün süreyle kentteki tüm eylem ve etkinlikleri yasaklamıştı.

HABER : Mahmut BOZARSLAN

[UHA Haber Ajansı, 18 Eylül 2022]

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.