enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Afganistan’ın ilk kadın belediye başkanı Almanya’da

Afganistan’ın ilk kadın belediye başkanı Almanya’da
25 Ağustos 2021
366
A+
A-

UHA HABER / Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele almasının ardından zorlu şartlar altında ülkeden ayrılmayı başaran Afganistan’ın ilk kadın belediye başkanı ve kadın hakları savunucusu Zarifa Ghafari Almanya’ya ulaştı. 

“Oturdum ve gelmelerini bekliyorum. Ben ve ailem için yardım edecek kimse yok. Benim gibi insanların peşine düşecek ve beni öldürecekler. Ailemi bırakamam. Zaten nereye giderim ki?”

Taliban’ın ülkede kontrolü ele geçirmesinin ardından bu sözlerle dünyaya seslenen Afganistan’da Maydan Wardak eyaletinin belediye başkanı ve kadın hakları savunucusu Zarifa Ghafari Almanya’nın Kuzey-Ren Vestfalya (KRV) eyaletine ulaştı. Eyaletin başbakanlık ofisinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Ghafari’nin pazartesi akşamı ailesi ile birlikte Köln-Bonn Havalimanı’na ulaştığı, ardından da KRV Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) başbakan adayı Armin Laschet ile görüştüğü bildirildi. Açıklamada, Taliban’dan kaçan Ghafari’nin Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde “korunacağı” ifade edildi.

1992 doğumlu Ghafari, geçen hafta dramatik koşullar altında Kabil Havalimanı’na ulaşmış, oradan önce Pakistan’ın başkenti İslamabad’a, sonra da İstanbul’a gitmişti.

KRV Başbakanı Laschet, Ghafari’yi “Afganistan’ın en mücadeleci kadınlarından biri” olarak tanımlayarak, “Afganistan’daki kadınların karşı karşıya olduğu kaderi hep aklımızda tutmak ve Taliban’a nasıl baskı yapacağımız konusunu görüşmek zorundayız. Ayrıca daha fazla kadına ülkeden ayrılabilmeleri için yardımcı olmalıyız” dedi.

Ghafari ise İngilizce yaptığı açıklamada Alman hükümetine teşekkür etti. Genç kadın hakları savunucusu, Alman hükümetinin kendisinin ve ailesinin hayatını kurtardığını söyledi ve Almanya’da “göçmen olarak bulunmadıklarını” vurguladı.

KRV Başbakanı Armin Laschet ve Zarifa Ghafari

KRV Başbakanı Armin Laschet ve Zarifa Ghafari

2018 yılında henüz 26 yaşındayken Afganistan’ın en genç belediye başkanı olan Ghafari, cesareti nedeniyle ABD Dışişleri Bakanı tarafından da ödüle layık görülmüştü. Asker bir baba ile fizikçi bir annenin kızı olan Ghafari, Pakistan’da ekonomi eğitimi aldıktan sonra ülkesinde Afgan kadınları destekleme amacıyla “APAW” adlı bir kadın örgütü kurmuştu.

Taliban’ın ülkede yeniden kontrolü ele geçirmesi sonrası on binlerce kişinin ülkeyi terk etmeye çalıştığı bildiriliyor. Özelikle kadınlar, Taliban rejimi altında haklarının yeniden elinden alınması ve Taliban’ın yönetimde olduğu 1996-2001 yılları arasında olduğu gibi radikal İslamcı uygulamaların geriye dönmesinden endişe ediyor. Taliban döneminde, genç kızların okula gitmesi, kadınların yanlarında bir erkek olmadan evden çıkması ve çalışması yasaklanmıştı.

[UHA Haber Ajansı, 26 Ağustos 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.