enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Afgan Sığınmacılar Yine Yollarda

Afgan Sığınmacılar Yine Yollarda
20 Kasım 2021
450
A+
A-

-UHA HABER / Taleban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından artan ancak Türkiye’nin aldığı önlemlerle kesilen sığınmacı hareketliliği yeniden başladı. Sığınmacılar soğuk havaya rağmen ikişerli üçerli gruplar halinde Diyarbakır’a doğru gelmeye devam ediyor.

Bahar aylarında, sığınmacı akını nedeniyle, oldukça yoğun olan Bitlis-Diyarbakır karayolu, Türkiye’nin İran sınırında aldığı önlemlerden sonra sakinleşti. Daha önce neredeyse her gün, 10-20 kişilik gruplar halinde yaya seyahat eden sığınmacılar, aylardır görünmüyordu.Ancak sığınmacılar son günlerde yeniden karayolunda görülmeye başlandı. İran sınırını kaçak yollardan geçen sığınmacılar, havaların soğumasına rağmen, bazen araçlarla bazen yürüyerek Diyarbakır’a ulaşmaya çalışıyor.

Hedef bu kez Avrupa

VOA Türkçe, Diyarbakır’a doğru yürüyen üç Afgan sığınmacının yolculuklarına tanıklık etti. 20 gün önce Afganistan’dan çıkan üç arkadaş, bazen yürüyerek bazen de araçla Diyarbakır’a geldi. Bunlardan biri 18 yaşındaki Nurmemed Turabi’ydi. Taleban’dan sonra Afganistan’da durumun daha da kötüleştiğini söyleyen Turabi, dağ yollarını kullanarak Türkiye’ye geldiklerini söyledi. Türkiye’den Avrupa’ya gitmek istediğini vurgulayan Turabi, Taleban’dan sonra işsizliğin arttığını ifade etti. Önce İstanbul’a ulaşmaya çalışacağını söyleyen Turabi, “

Afganistan’da hiç iş yoktu, savaş vardı. Savaş nedeniyle kaçtık. Daha önce bazen işçi olarak çalışabiliyordum. Ancak Taleban’dan sonra ne iş kaldı ne de başka bir şey. Taleban geldikten sonra her şeyi tarumar etti. Şimdi kendi hükümetini kurmaya çalışıyor. İş yok güç yok biz de kaçıp geldik. İstanbul’ oradan belki İtalya’ya ya da Almanya’ya gideriz” dedi.

“Taleban geldi her şey çok kötüleşti”

Afganistan’ın Seripol vilayetinden yola çıkan Karican Muhammed de, yaklaşık 20 gündür yollarda. “Afganistan’da artık yaşayamazdık. Hayatımızı kurtarmak için kaçıp geldik” diye sözlerine başlayan Muhammed, Taleban’dan önce az da olsa iş bulabildiklerini söyledi.

Taleban’ın daha önce devlet ile çalışmış insanları gözaltına aldığını söyleyen Muhammed, şöyle devam etti: “Taleban’dan önce az da olsa Afganistan ekonomisi iyiydi.Az da olsa çalışabiliyorduk. Şimdi her şey çok kötüleşti.Her şey çok pahalılaştı. Hiçbir eşya alınamaz hale geldi. Afganistan’ın ekonomisi çok kötü ve buraya geldik.”

Muhammed de diğer arkadaşları gibi önce İstanbul ardından da Avrupa’ya gitmeye çalışacak.

“Ailemi geçindirmek için geldim”

Muhammed’le aynı vilayetten olan 18 yaşındakiŞemsullah Moradi de aynı nedenlerle kaçmış. Ailesini Seripol de bırakan Moradi, Taleban’dan sonra ekonominin tamamen çöktüğünü söyledi. Taleban’dan önce devletten yardım aldıklarını vurgulayan Moradi, “Hem kendimiz hem de ailemiz için birer lokma ekmek bulabilmek için Türkiye’ye geldik. Taleban’dan önce devlet bizlere yardım yapıyordu. Bazen de iş bulabiliyorduk ve yiyecek ekmek bulabiliyorduk. Taleban’dan sonra her şey altüst oldu. Yiyecek ekmek bile kalmadı. Şimdi İstanbul’a gidiyoruz. İstanbul’dan sonra da Almanya’ya gitmek istiyoruz. Orada çalışıp para kazanmak yeni bir hayata başlamak istiyoruz” diye konuştu.

Yakalanan Afganlı sayısı arttı

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi verilerine göre geçen yıl Türkiye’ye kaçak yollarla giren 50 bin 16 Afgan yakalandı. Bu yıl ise 11 Kasım 2021 itibariyle yakalanan Afgan sayısı 56 bin 66 oldu. Göç İdaresi’ne göre bu yıl 13 bin 872 Pakistanlı da yakalandı.

HABER : Mahmut BOZARSLAN

[UHA Haber Ajansı,20 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.