enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’den Afgan göçmen açıklaması: Kimseyi, Türkiye dahil belirli bir ülkeye yönlendirmedik

ABD’den Afgan göçmen açıklaması: Kimseyi, Türkiye dahil belirli bir ülkeye yönlendirmedik
6 Ağustos 2021
356
A+
A-

UHA HABER / Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Afgan mültecileri Türkiye dahil hiçbir ülkeye yönlendirmediklerini belirterek, açıklamalarının neden olduğu endişeden “üzüntü duyduklarını” söyledi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı haberinde, Price, ABD’nin Afgan mültecilerin tahliyesi programının genişletilmesi kapsamında göçmenlerin Türkiye gibi 3. ülkelere yönlendirilmesi iddiasına ilişkin, “Koruma arayan bireyleri belirli güvenli bölgelere yönlendirmenin veya teşvik etmenin, ABD hükümetinin politikası olmadığını belirtmek istiyorum. Kimseyi, Türkiye dahil belirli bir ülkeye yönlendirmedik. Afganların Türkiye’ye seyahat etme olasılığına ilişkin açıklamaların neden olduğu endişeden üzüntü duyuyoruz.” sözleriyle yanıt verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, kendileriyle çalışan binlerce Afgan’ın Taliban’ın potansiyel saldırı tehdidi nedeniyle yeniden yerleştirme programı kapsamında Amerika Birleşik Devletleri’ne götürüleceğini bildirmişti.

Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, program kapsamına alınacak kişilerin 12 ile 14 ay sürmesi beklenen başvuru süreci boyunca üçüncü bir ülkede kalması ve bu ülkelere kendi imkanlarıyla gitmeleri gerektiğini dile getirmişti.

Reuters’ın haberine göre aynı yetkili, Washington’ın olası çıkışlarla ilgili komşu ülkelerle görüştüğünü ve Pakistan’ın, Afganistan sınırlarının açık kalmasının, diğerlerinin ise İran üzerinden Türkiye’ye seyahat edebilmesinin önemli olduğunu ifade etmişti.

Ankara’dan tepki: Bize sorulmadan alınan karar sorumsuzca

Ankara, ‘yeni bir göç dalgasına neden olacağı’ gerekçesiyle söz konusu uygulamaya tepki göstermişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayınlayarak Türkiye’nin 4 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığı hatırlatılmış ve “yeni bir göç krizine girilmeyeceği” dile getirilmişti.

Ayrıca bakanlığın açıklamasında, “Son 7 yıldır dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkemizin yeni bir göç krizini üçüncü bir ülke adına üstlenecek kapasitesi bulunmamaktadır. Türkiye olarak, ABD’nin sorumsuz ve ülkemize danışmadan aldığı kararı kabul etmiyoruz. ABD, eğer bu kişileri ülkesine almak istiyor ise doğrudan uçaklarla ülkesine nakletmesi mümkündür. Ülkemiz, hiçbir durumda üçüncü ülkelerin uluslararası sorumluluklarını devralmayacak, kanunlarımızın üçüncü ülkeler tarafından kendi amaçları için kötüye kullanılmasına izin vermeyecektir. Bölgemizde üçüncü ülkelerin kararları neticesinde yaşanan göç krizlerinin yükünün Türk milleti tarafından üstlenilmesini kimse beklememelidir.” ifadelerine yer verilmişti.

Taliban’ın şiddetlenen saldırılarının ardından Afgan mülteciler Türkiye’ye akın ediyor.

Muhalefet başta olmak üzere Türkiye kamuoyunun bir kısmında yeni göç dalgasına karşı ciddi öfke hakim.

Sosyal medyada Ankara’nın Washinton’la gizlice ‘açık kapı’ politikası üzerinde anlaştığını iddia edenler de mevcut.

Kılıçdaroğlu: ABD, kendi destekçisi 1 milyon Afgan’a Türkiye’yi gösterdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter üzerinden ABD’yi hedef alan bir açıklama yapmış ve, “ABD Afganistan’da kendisine hizmet etmiş, Taliban’ın düşman olarak gördüğü 19.000 Afgan’ı ve aile üyelerini (toplamda 53.000 kişi) ülkesine almaya karar verdi. 1 milyona yakın destekçisine de hedef ülke olarak İran üzerinden Türkiye’yi gösterdi.” iddiasında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra ABD’ye tepki gösteren Kılıçdaroğlu daha sonraki iletisinde, “Bunlar Taliban’dan kaçan gençler. Öncelikle şu aşikardır ki; Erdoğan son yaptığı görüşmede ülkemize bu Afgan sığınmacıları kabul etmiştir. Toplantıya devlet mekanizmalarının dışından, Kavakçı ailesinden getirilen genç tercümanın sebebi de belli olmuştur. Erdoğan bunun duyulmasını engellemek için bunu yapmıştır. ABD’ye sesleniyorum: Erdoğan ile yaptığınız bu anlaşmaları, geleceğin iktidar üyesi ve ülkeyi yönetecek ittifak olarak asla kabul etmiyoruz. Kendisine ne dediyseniz, neler söylediyseniz, bunlar Erdoğan’ı bağlar, Türkiye Cumhuriyeti’ni bağlamaz.” demişti.

Bu arada günlük basın toplantısında konuşan Price, Suriye, Irak, Afganistan, İran ve başka ülkelerden gelen 4 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’ye müteşekkir olduklarını da dile getirdi.

[UHA Haber Ajansı, 06 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.