enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’de Enflasyon Beklentilerin Altında Yükseldi

ABD’de Enflasyon Beklentilerin Altında Yükseldi
11 Kasım 2022
1.019
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Amerikan Çalışma Bakanlığı’nın dün açıkladığı verilere göre ABD’de enflasyon Ekim ayında beklenen oranın altında yükseldi.

Washington TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)nın haberine göre, Son sekiz aydır ilk kez enflasyonun yüzde 8’in altına inmesi, tüketici fiyatlarındaki yükselişin inişe geçtiğinin en güçlü sinyali olarak algılandı. Bu da ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz yükseltme uygulamasından geri adım atabileceği anlamına geliyor.

Çalışma Bakanlığı’nın raporu ayrıca enflasyonun geçen ay daha ılımlı düzeyde yükseldiğini, doların değerinin bazı yabancı para birimleri karşısında azaldığını ve Amerikan Hazine tahvillerinin fiyatlarının arttığını gösteriyor.

Amerikan borsaları da güne daha yüksek değerle başladı. Rapor, geçen hafta açıklanan ve iş piyasası şartlarının gevşeme olduğunu gösteren verileri izledi.

Mali piyasa araştırmaları şirketi FWDBONDS’dan baş ekonomist Christopher Rupkey, “Enflasyon hala çok yüksek, ancak FED’in enflasyonla mücadelede kritik noktayı atlattığı ve gelecekteki faiz artışlarının hızının azalacağına ilişkin belirtiler var. Piyasa, enflasyonda uzun zamandır arzulanan rahatlamanın nihayet görülmesiyle beraber hareketli” dedi.

Enflasyon, geçen ay, Eylül’de olduğu gibi binde 4 oranında arttı. Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistler, bu artışın binde 6 seviyesinde olacağı tahmininde bulunmuştu.

Hızla artan kiralar, enflasyon artışının yarısından fazlasının sorumlusu. Benzin fiyatları da üç ay art arda düştükten sonra yükselişe geçti.

Gıda fiyatlarında yavaşlama

Gıda fiyatları binde 6 artarken bu artışın hızı, önceki aylara kıyasla daha yavaştı. Evde tüketilen gıda fiyatı, 2021 yılı Aralık ayından bu yana en düşük seviyede yükselerek binde 4 şeklinde kaydedildi.

Et, kümes hayvanları ürünleri, balık, yumurta, kahvaltılık mısır gevreği ve unlu mamüllerin fiyatlarında artış gözlendi. Ancak meyve ve sebze fiyatlarının fiyatları azaldı.

Ekim ayına kadar olan 12 aylık dönemde tüketici fiyatları yüzde 7,7 arttı. Aynı oran, Eylül ayında yüzde 8,2 olarak ölçülmüştü. Şubat ayından bu yana enflasyon ilk kez yüzde 8’in altına indi.

Yıllık tüketici fiyatları Haziran ayında %9,1 ile 1981 Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

FED, geçen hafta faiz oranlarını dördüncü kez 75 baz puan arttırmıştı. Enflasyonun FED’in hedef oranı olan yüzde 2’ye çekmek için borçlanma maliyetlerinin arttırılması gerekiyor.

Benzin fiyatlarındaki artışa rağmen talebin emek yoğun hizmetlere yönelmesi ve küresel tedarik zincirlerinin toparlanmaya başlamasıyla ürünlerde enflasyonunun yavaşladığı gözleniyor.

Perakendecilerse ellerindeki mal fazlası nedeniyle rafları boşaltmak için indirimler sunmak zorunda kalıyor.

Temel enflasyonda rahatlama

Çalkantılı gıda ve enerji öğeleri ayrı tutulduğunda tüketici fiyatları endeksi geçen ay binde 3 oranında arttı. Bu artış Eylül’de binde 6’ydı.

Çekirdek enflasyonu tetikleyen etkenler arasında hızla artan kiralar ve konut kredisi (mortgage) oranlarının hızla yükselmesinin ev almayı zorlaştırması bulunuyor.

Ancak kira enflasyonunun yakında azalmaya başlayacağına ilişkin işaretler mevcut. Bazı göstergeler, kira enflasyonunun Şubat ayında zirve noktaya ulaştığını ortaya koyuyor.

İkinci el otomobil, kamyonet ve giyim fiyatlarındaki düşüş de tüketici fiyat endeksinin gerilemesinde rol oynuyor. Temek ürün fiyatları Eylül ayında sabit kaldıktan sonra binde 4 oranında azaldı.

İşsizlik yardımları başvurusuna sınırlı artış

Hizmet sektörünün enflasyona olan katkısı, sıkı iş piyasası şartlarının hakim olduğu mevcut ortamda maaşlardan kaynaklanıyor. Çalışma Bakanlığı’nın bugün açıkladığı işsizlik yardımı başvuruları raporu, geçen hafta başvuran sayısının az miktarda arttığına işaret ediyor.

5 Kasım günü sona eren haftada işsizlik yardımı başvuruları 7 bin arttı ve mevsimsel etkilerden arındırılmış verilere göre 225 bin olarak kaydedildi.

Ekonomistler, bu sayının 220 bin olmasını bekliyordu. İstihdam yavaşlasa da iş piyasasının hala çok sıkışık olduğu gözleniyor.

Hükümetin geçen haftaki verilerine göre tarım dışı istihdam Ekim ayında 261 bin arttı. Bu, 2020 yılı Aralık ayından bu yana kaydedilen en düşük kazanım.

Eylül ayında yüzde 3,5 olan işsizlik oranı da yüzde 3,7’ye çıktı. Ancak yine de Eylül ayı itibarıyla her bir işsiz için 1,9 açık iş pozisyonu bulunuyor.

[UHA Haber Ajansı, 11 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.