enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapılan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin açılışı,
00:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TRT’miz sorumlu yayıncılığın zeminini büyütüyor”
00:48 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:29 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Şimdiden su konusunda çok ciddi tedbirler düşünmek zorundayız”.
00:28 Bolu’daki otel yangını davasında karar açıklandı
00:27 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
00:26 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, İsrail’in uyguladığı soykırıma karşı dünyanın sessiz kalmasını eleştirdi…
00:21 Türkiye’nin yerli ve milli otomobil hayalini gerçekleştiren Togg, Avrupa’da ilk teslimatlarına başladı…
00:20 TRT Genel Müdürü Sobacı: Türkiye, denklemleri değiştiren bir aktör oldu
00:16 Yurt genelinde sıcaklıklar artacak
00:16 112 Acil Çağrı Merkezlerine 10 Ekim 2024-10 Ekim 2025 tarihleri arasında 96 milyon 919 bin 400 başvuru yapıldı…
00:13 PFDK’dan 149 hakeme “bahis oynama” gerekçesiyle men cezası
00:07 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında, gözaltına alınan 5 şüpheliden 4’üne tutuklama talebi…
00:05 Kocaeli’nin Gebze ilçesinde çöken 7 katlı apartmanın yakınındaki bir bina daha tedbiren boşaltıldı…
00:02 Eski ehliyetlerini 1 milyon 799 bin 172 kişi yenileme işlemini yapmadı…
00:35 Sessiz çocuklar: Utangaçlık mı, sosyal kaygı mı?
00:32 18 bin tonluk akaryakıt farkı! Türkiye Petrolleri’ne operasyon
00:28 Hollanda seçimlerinde, işçi partisinin kaybında Türkiye’nin rolü var mı?
00:23 Avrupa Merkez Bankası, ticaret gerilimine rağmen büyüme sürerken faiz oranını yüzde 2’de tuttu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD Venezuela petrolüne ambargoyu kaldıracak mı?

ABD Venezuela petrolüne ambargoyu kaldıracak mı?
9 Mart 2022
392
A+
A-

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cumartesi günü “Gönül Dağı”dan sonra saat 00.15’te  TRT 1 Ekranlarında..  

WASHINGTON – UHA HABER / ABD’den üst düzey bir heyetin Venezuela’da Devlet Başkanı Maduro ile görüştüğü bildirildi. Washington’un Rus petrolüne alternatif arayışında ambargoyu kaldırmayı değerlendirdiği belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) üst düzey bir heyetin geçen hafta sonunda Venezuela’nın başkenti Caracas’ta Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile görüştüğü bildirildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada görüşmelerde enerji tedarik konusunun da gündeme geldiği aktarıldı.

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, ABD’li yetkililerin Venezuela ziyaretinin amacını “enerji ve enerji güvenliği de dahil olmak üzere bir dizi konunun istişare edilmesi” olarak açıkladı.

Maduro da televizyondan yaptığı açıklamada ABD’li yetkililerle Cumartesi gecesi gerçekleşen görüşmeyi teyit ederek, Devlet Başkanlığı ofisindeki görüşmenin yaklaşık iki saat sürdüğünü, “saygılı, samimi ve diplomatik” bir ortamda gerçekleştiğini kaydetti.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas MaduroGörüşmenin içeriğiyle ilgili ayrıntı vermeyen Maduro, “Venezuela açısından azami önem taşıyan konuların yüz yüze istişare edilebilmesine büyük önem atfettiğini” söyledi. Maduro, görüşmelerin devam edeceğini belirterek, “ABD’li heyete söylediğim gibi, diplomasi, saygı ve daha iyi bir dünya umuduyla refah ve barışa izin verecek bir gündemde ilerleme kaydetme isteğimizi yineliyorum” ifadelerini kullandı.

Reuters haber ajansının, ismini açıklamadığı beş kaynağa dayandırdığı haberde ise, görüşmede Venezuela’ya yönelik ambargonun hafifletilmesinin ele alındığı ancak önemli bir gelişme kaydedilemediği bildirildi.

NYT: Rus petrolü yerine düşünülüyor

ABD yönetimi, Rusya ile yaşanan kriz ışığında Rus petrolüne bağımlılığı azaltma politikasına hız vermiş durumda. ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, görüşmeye Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray’dan üst düzey yetkililerin katıldığını belirterek, ABD’nin şu an Rusya’dan aldığı petrolün bir kısmını, Venezuela petrolüyle telafi etmeyi düşündüğünü ileri sürdü.

Beyaz Saray henüz bu yönde resmi bir açıklama yapmasa da Rus petrolüne ambargo planları üzerinde düşünüldüğü biliniyor. Washington geçen ay, Maduro hükümeti ve muhalefet arasında görüşmelerin yeniden rayına oturtulabilmesi durumunda Venezuela’ya yönelik yaptırım politikasının gözden geçirileceği mesajı vermişti.

Venezuela muhalefet lideri Guaido, ziyaret sırasında ABD’li heyetle kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini bildirmişti. Devlet Başkanı Maduro da muhalefetle görüşmelerin beş aylık aranın ardından yeniden başlatılacağını duyurdu.

ABD’nin 2019 yılında diplomatik ilişkileri kestiği Maduro yönetimi, Ukrayna savaşında Rusya’ya destek veren az sayıdaki ülkeler arasında yer alıyor.

Washington yönetimi Maduro’yu devirebilmek için bir dizi yaptırım uygulamaya sokmuş, 2019’da da ülke gelirlerinin yüzde 96’sını oluşturan ham petrol ticaretine ambargo koymuştu.

Diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından Maduro’yu muhatap almayan ABD, muhalefet lideri Juan Guaido’yu ülkenin meşru devlet başkanı olarak gördüğünü açıklamıştı. ABD ile birlikte yaklaşık 60 ülke, 2018’deki devlet başkanlığı seçimlerine hile karıştığı gerekçesiyle Maduro’nun seçim galibiyetini tanımamış ve Guaido’yu muhatap olarak gördüğünü bildirmişti.

EK Kaynaklar *AFP,rtr

[UHA Haber Ajansı, 09 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.