ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:06 Suriye’nin Geçiş Hükümetinin Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, İdlib, ve Halep’in ardından Afrin’i ziyaret etti
20:42 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten Özgür Özel’e tepki
20:29 MHP Genel Başkanı Bahçeli: TÜSİAD’ın vesayetçi sancıları nüksetti
20:15 Fahrettin Altun’dan The Economist’e tepki
19:25 Fotoğraf Krizinin Perde Arkası
10:25 Bakan Kurum, Kriter Dergisi’ne konuştu: Deprem bölgesine 584 milyar Tl. kaynak ayrıldı
10:00 Kocaeli’de İlk beşe giren ihracatın en fazla yapıldığı sektör belli oldu!
09:07 Tüzel kişilerin KKM hesap açma işlemi sonlandırıldı
08:35 AK Parti Grup Başkanvekili Gül, “Türkiye’nin 2025 yılında darbe anayasasından kurtulması gerekiyor”
07:58 Kriter’in Şubat Sayısı Çıktı: Yapay Zeka Savaşları
07:55 Ahmet Kaya ve Ferdi Tayfur
07:22 Erzincan İliç ilçesindeki toprak kaymasıyla ilgili TBMM Araştırma Komisyonu taslak raporu tamamlandı
07:12 Kocaeli genç-yaşlı, kadın-erkek taraftarlar, Trendyol Süper Lig’e çıkmak için hafta sayan Kocaelispor’a destek için üyelikte yarıştılar
19:56 Hazır Giyim Sektörü, Sürdürülebilirlik URGE Projesi kapsamında Kurumsal Karbon Ayakizi Eğitimine başladı
19:32 CHP’li Belediye Başkanlarından Mansur Yavaş’a teşekkür, Ekrem İmamoğlu’na ise ortak çağrı: ‘Millet adına aday ol’
12:44 TBMM Başkanı Kurtulmuş, 16-20 Şubat’ta Japonya’ya resmi ziyarette bulunacak
12:24 FETÖ’ye 39 ilde ‘Kıskaç’ operasyonu: 103 gözaltı
11:42 TÜSİAD YİK Başkanı Aras’a soruşturma
11:36 İsrail’in Filistinlileri cezalandırmak için kullandığı yöntem: Ev yıkımları
11:12 Dışişleri Bakanı Fidan’dan “Münih Güvenlik Konferansı” diplomasisi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB liderleri bir ilke imza atarak Gazze’de nihai ateşkes çağrısında bulundu

AB liderleri bir ilke imza atarak Gazze’de nihai ateşkes çağrısında bulundu
23 Mart 2024
11
A+
A-

Macaristan’ın İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana ilk kez bir bildiriye imza atmasının ardından AB liderleri oybirliğiyle Gazze’de “sürdürülebilir bir ateşkese imkan verecek acil insani duraklama” çağrısında bulundu.

UHA /  Europe İnternational News Agency

Avrupa Konseyi yuvarlak masa toplantısı, 21 Mart 2024

UHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’n ‘EuroNews’den aktardığı haberine göre, Avrupa Birliği liderleri, Brüksel’de süren zirvenin Orta Doğu oturumunda beş ay süren derin görüş ayrılığını sonlandırarak Gazze konusunda hazırlanan ortak bildiriyi kabul etti.

İsrail’in Gazze’yi hedef alan saldırıları karşısında ortak tavır almakta zorlanan AB liderleri, ortak bildiride “eşi benzeri görülmemiş sivil can kayıpları ve kritik insani durum karşısında dehşete düşüldüğünü” belirtti. Bildiride, “AB Konseyi, sürdürülebilir bir ateşkese, tüm esirlerin koşulsuz serbest bırakılmasına ve insani yardım sağlanmasına imkan verecek şekilde acil bir ‘insani ara’ çağrısında bulunur.” ifadesi kullanıldı.

Bildiride, “AB Konseyi, Gazze’deki felaket niteliğindeki insani durum ve bu durumun başta çocuklar olmak üzere siviller üzerindeki orantısız etkisi ve yaklaşan kıtlık riski konusunda derin kaygı duyuyor.” denildi.

Gazze’ye tüm yollardan tam, hızlı, güvenli ve engelsiz insani erişimin, sivil nüfusa hayat kurtarıcı yardım ve temel hizmetlerin geniş ölçekte sağlanması açısından hayati önem taşıdığı vurgulanan bildiride, “Sivillerin her zaman korunmasını sağlamak için nüfusun daha fazla yer değiştirmesini önlemek ve nüfusa güvenli barınak sağlamak için acil önlemler alınmalıdır.” değerlendirmesi yapıldı.

von der leyen: President of the EC, Von der Leyen's fortune and income  revealed, find out her net worth - The Economic Times

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen zirvenin ardından yaptığı açıklamada “Sanırım bu akşamki mesaj birliği çok güçlü bir şekilde hissedildi” dedi. Leyen, “İsrail’in 7 Ekim’in bir daha asla yaşanmaması için mümkün olan her şeyi yapmaya hakkı olduğu kabul edildi (…) ama aynı zamanda sivil yaşamı korumak için mümkün olan her şeyi yapma görevi de var.” ifadelerini kullandı.

Komisyon Başkanı Leyen, İsrail yanlısı tutum benimsemek ve aşırı Filistinli can kaybı karşısında sessiz kalmakla eleştirilmişti.

Söyleminde belirgin bir değişiklik yaparak İsrail’den insani yardımların artmasına izin vermesini talep eden Leyen, Gazze Şeridi’ne günlük 500 kamyonluk asgari yardım eşiğine izin verilmediğini söyledi.

Liderler arasındaki uzlaşmaya aracılık eden Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ise “güçlü ve birleşik açıklamayı” övdü.

Belçika, İrlanda ve İspanya gibi üye ülkeler Ekim ayı sonlarında ateşkes çağrısında bulunurken, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan, bloğun İsrail’in meşru müdafaa hakkına verdiği desteği zayıflatacağı endişesiyle daha önce böyle bir çağrıyı engellemişti.

Şubat ayında Macaristan hariç tüm AB dışişleri bakanları kuşatma altındaki Gazze şeridinde nihai bir ateşkes çağrısını onaylamış ancak Budapeşte veto yetkisini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin ile rekabet ve gerilimlerin arttığı  dönemde Pekin'de

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de çarşamba günü yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’ne sunulacak karar tasarısında “rehinelerin serbest bırakılmasına bağlı acil bir ateşkes” için bastıracağını duyurdu.

Bu, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya yönelik sert bir uyarı ve ateşkesle ilgili BM kararlarını üç kez oylayan ABD’nin tutumunda önemli bir değişiklik olarak görülüyor.

Açıklamada liderler ayrıca İsrail’i, bir milyondan fazla Filistinlinin savaştan kaçarak sığındığı tahmin edilen Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yönelik planladığı işgale devam etmemeye çağırıyor.

Von der Leyen Refah’la ilgili olarak “Böyle bir operasyon başlatılırsa sonuçlarının ne olacağını tahmin edebiliyoruz” dedi.

Ayrıca İsrail’in, Uluslararası Adalet Divanı’nın Ocak ayında aldığı ve Netanyahu hükümetini Gazze’deki soykırımı önlemek için tedbirler almaya zorlayan dönüm noktası niteliğindeki karara uymasını talep ediyorlar.

‘Derin endişe’

Sert bir dille kaleme alınan açıklamada liderler Gazze’deki insani durum karşısında “dehşete düştüklerini” ve “derin endişe” duyduklarını belirtirken hayat kurtarıcı yardımların ulaştırılabilmesi için “ilave kara geçişlerine” ihtiyaç duyulduğunu ifade ettiler.

Kıbrıs’ı Gazze’ye bağlayan ve Amalthea adı verilen yeni bir deniz koridoru AB’nin desteğini aldı ve Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides gazetecilere Gazze’ye ikinci bir yardım gemisinin muhtemelen bu hafta adadan ayrılacağını söyledi.

Ancak pek çok lider deniz koridorunun karadan erişimin yerini alamayacağını söyledi ve İsrailli yetkilileri yardımın Filistinlilere ulaşmasını sağlamak için daha fazlasını yapmaya çağırdı.

Von der Leyen, “Gazze kıtlığın eşiğinde – feci bir insani durum” uyarısında bulundu.

***

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ

***

4.08.1989 yılında Almanya’nın başkenti Berlin kentinde dünyaya geldi. Liseye kadar Almanya’da okudu. 2009-2013 yılları arasında Lisans eğitimini Kocaeli Üniversitesi’nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünde gerçekleştirdi.

2014-2017 yılları arasında Yüksek Lisans eğitimini Almanya’nın Nürnberg kentinde Friedrich-Alexander-Üniversitesi’nin Beşeri/Sosyal Bilimler ve Teoloji Fakültesi’nde uzmanlık alanı olarak Siyaset Bilimini seçtiği Ortadoğu Çalışmaları bölümünde tamamladı.

Çeşitli kuruluşlarda mesleğiyle ilgili staj ve çalışma imkanı buldu. NSU terör örgütüyle ilgili yaptığı, haber ve araştırmaları birçok medyada yer aldı.

Bir dönem T.C Berlin Büyükelçiliği’nde de staj yaptı. Anadil seviyesinde Almanca ve iyi derecede İngilizce biliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.