ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 Aon, 800’den fazla yöneticiye sordu: Liderler risklere karşı hızlı eyleme geçemediklerini söylüyor
00:42 Altun’dan Gazze için ‘boykot’ paylaşımı: Filistin özgürlüğüne kavuşana kadar mücadelemiz sürecek
00:37 Demir yolları ile 8 ayda Türkiye nüfusunun iki katı yolcu taşındı
00:35 Başkan Şeker’den Ege Üniversitesi’ne Ziyaret
00:28 Donald Trump’ın ‘Taylor Swift’ten nefret ediyorum’ paylaşımına tepkiler büyüyor
00:23 Sahte yetkili servislere ceza yağdı
00:20 Almanya’nın Eberswalde kentinde çıkan yangında Türk anne ve 5 yaşındaki oğlu öldü
00:19 Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üyesi Prof. Aydın TÜBİTAK Başkanlığı’na atandı
00:13 Avrupa’da ‘yüzyılda bir görülen’ sel felaketi: 9 ölü, çok sayıda kayıp var
00:09 Milli İstihbarat Akademisi’nde ilk ders MİT Başkanı İbrahim Kalın’dan
00:08 Türk otomotiv sektörü firmaları, ihracatın kalbine girdi hedefi ‘ilk 10’ olarak belirledi
00:07 Putin, Rus ordusundaki asker sayısını 1,5 milyona çıkaran kararnameyi imzaladı
00:04 Tarım’da “planlı üretime yeraltı su kısıtı desteği” Havza Su Yönetimi ile desteklenmeli
09:42 Gazeteci* Aslı SÖZBİLİR’in ‘Sabah kahvesi’nden kısa kısa!
09:27 Gazeteci* Aslı SÖZBİLİR’in ‘Sabah kahvesi’
09:02 Dünya dönüyor!
08:15 ABD – Kıbrıs Cumhuriyeti Savunma Anlaşması Doğu Akdeniz’i nasıl etkiler?
07:44 Almanya Schengen’i rafa mı kaldırdı?
00:58 Operasyon bölgelerinde 3 terörist etkisiz hale getirildi
00:47 “Zor deplasmandan 1 puan alıyoruz”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Şeker yerine kuru meyve tüketin

Şeker yerine kuru meyve tüketin
16 Kasım 2023
75
A+
A-

Şeker pancarı ve nişasta bazlı şekerlerin obeziteye yol açtığını belirten Dr. Muhsin Öztürk, özellikle sık tüketilen çay kahve gibi içeceklerin yanında şeker yerine kuru meyve tüketilmesini tavsiye ediyor.

UHA / İnternational News Agency

Ramazan ayında alınan kilolara dikkat! İhlas Haber AjansıŞeker tüketimine bağlı obezitenin Türkiye’de yüzde 45 oranına ulaştığını ifade eden Dr. Muhsin Öztürk, “Nişasta bazlı şekerin kullanılmasının nedeni ucuz maliyetinin olmasıdır. Sağlık üzerinden tasarruf yapılmaz. Nişasta bazlı şeker tüketiminin kısıtlanması gerekiyor” dedi.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Muhsin Öztürk, şeker üzerine yaptığı değerlendirmede ister şeker pancarı ve isterse nişasta bazlı şekerler olsun obezite oluşturması nedeniyle aynı kategoride ele alınması gerektiğini ifade etti. Dr. Muhsin Öztürk, tatlı tüketilecekse alternatif olarak kuruyemiş tüketilmesini tavsiye etti. Nişasta bazlı şekerin leptin denilen doyma hormonunun salgılanmasını geciktirdiğini de değinen Dr. Öztürk, bu nedenle de obezite oranında yaşanacak artışa kapı aralandığını söyledi.

Maliyeti düşük, taşınması kolay

Nişasta bazlı şekerin kolay taşınması ve düşük maliyetinin olduğuna değinen Dr. Öztürk, bu nedenle nişasta bazlı şekerin tüketiminde artış olduğunu belirterek, “Nişasta bazlı şeker 1970’li yıllardan beri dünyada üretilen bir gıda ve gıda bileşeni olarak kullanılıyor. 1980 ve 1990’lı yıllarda üretiminde ciddi bir artış oldu. Bunun en önemli nedeni nişasta bazlı şekerin ucuz maliyette olmasıdır. Ticari, boyutuna bakıldığında kolay ulaşım ve düşük maliyet ön plana çıkıyor. Bu özellikler nişasta bazlı şekerin son dönemde kullanımını arttırmıştır. Bu katkı maddesi daha çok tatlı olan yiyecek ve içeceklerde; meyve sularında, unlu mamullerde ve tatlının olduğu her türlü mamul yiyeceklerde kullanılıyor” dedi.

Nişasta bazlı şeker sizi neden hasta eder | Osman MÜFTÜOĞLU Köşe Yazısı - Hürriyet Haberler

Nişasta bazlı şeker doyumsuzluk hissi veriyor

Şeker pancarından üretilen şeker ile nişasta bazlı şekerleri karbonhidrat kaynağı olarak aynı kategoride değerlendiriyoruz diyen Dr. Öztürk, nişasta bazlı şekerin kullanımı ile birlikte vücudumuzdaki yağ oranının arttığını söyledi. Dr. Öztürk, nişasta bazlı şeker ile şeker pancarından elde edilen şeker arsındaki farklara da değinerek, nişasta bazlı şekerin neden olabileceği hastalıkları şu şekilde ifade etti:

“Nişasta bazlı şeker ile şeker pancarından elde edilen şeker arasında fruktoz farkı vardır. Fruktoz nişastanın yapı taşlarından biridir. Nişastanın yapısında glikoz ve fruktoz mevcuttur. Ancak nişasta bazlı şeker elde edilirken fruktoz ön plana çıkıyor. Mevcut glikozun fruktoza dönüşmesi de söz konusudur. Yapılan araştırmalarda fruktozun obeziteye daha fazla yol açtığı ve vücutta daha fazla yağ birikimi yaptığı ortaya çıkmıştır. Glikoz vücuda alındığında insülin salınımını uyarıyor ve hızlandırıyor. İnsülin ise doygunluğu sağlayan hormonu salgılatıyor. Fruktoz insülin hormonunun daha az salgılanmasını sağlayarak buna bağlı olarak doygunluğu sağlayan leptin hormonu seviyesi de düşük kalmaktadır. Dolayısıyla insanlar doymuyor daha fazla şeker almak durumunda kalıyor. Bu da vücutta yağlanmaya, kiloya bağlı kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, kan yağlarının yüksekliği, kolesterol yüksekliği gibi komplikasyonları ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda vücutta yağ brikimi sonucu oluşan obezite, diyabet gibi kronik hastalıklara ve diğer metabolik hastalıklara kapı aralıyor” şeklinde konuştu.

Kuru Meyveler ve Faydaları - Kurutulmuş Meyve Çeşitleri - Muhiku

Şeker yerine kuru meyve tüketin

Çay tüketimine bağlı şeker kullanımının sağlık açısından ciddi sorunlara da neden olduğunun altını çizen Dr. Öztürk, şekerli çay içilmemesi gerektiğinin söyleyerek, bunun yerine lif açısından oldukça zengin olan kuru meyve tüketimini tavsiye etti.

Dr. Öztürk, “Toplum olarak çay tüketimimiz oldukça yüksektir. Çay yaklaşık olarak içeceklerimizin yüzde 70’ini oluşturmaktadır. Ancak burada sorun oluşturan durum, çayın şekerli içilmesidir. Çaya eklediğimiz şeker rafine şekerdir. Rafine şekerler vücutta hemen yağa dönüşen şekerlerdir. Bu açıdan şekerin çaya kesinlikle atılmaması gerekiyor. Bunun yerine çayı şekersiz içemiyorsak kuru meyve eşliğinde içebiliriz. Çünkü kuru meyvede lif var. Lif sindirim sisteminin düzenlenmesi ve kan şekerinin hızlı yükselmesini engellemektedir. Bundan dolayı kuru üzüm, incir, hurma, kayısı gibi kuru meyveleri şeker yerine tercih etmeliyiz. Bunun yanı sıra günlük yaşantımızda da şeker kullanımına dikkat etmeliyiz. Çocuklara şeker vermek yerine çocuklara kuruyemiş ikram edelim. Bugün toplumumuzda obezite oranı yüzde 45’e, fazla kiloluluk oranı ise yüzde 65’e ulaştı. Şimdiden bunun önlemini almalıyız. Aksi takdirde uzun vadede sağlık sorunları yaşayacağız. Ayrıca ucuz olduğu için kullanılan ancak sağlığımızı tehdit eden ürünlerden de uzak durmalıyız. Çünkü sağlığın tasarrufu olmuyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.