enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:51 UNESCO Uluslararası Gastronomi Şehirleri Afyonkarahisar’da Buluşuyor
10:22 Site yönetimlerinde ‘keyfi aidat’ dönemi sona eriyor
10:21 Enflasyon verileri bugün açıklanacak
10:03 Ülkemizde Şiddet ve Kaba Kuvvet
18:30 Bakan Ersoy: Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması turizm açısından olumlu olur
17:05 TUDPAM Başkanı Hüseyin YELTİN’in yazısı: Antalya Diplomasi Forumu ve Türk Dış Politikasındaki Dönüşüm
16:32 Kızıldeniz Denklemi: ABD-İsrail-İran Hattında Türkiye’nin Stratejik Tahkimi
15:57 KİAMP-Karabakh is Azerbaijan Milli Platformu: 3 Mayıs Türkçülük Günü’müz kutlu olsun! Ne Mutlu Türk’üm Diyene!
15:39 Veyis GÜNGÖR’den Muhteşem Bir Kitap: Mavi Minibüs (1976–1986) Amsterdam’da Bir Dönemin Hikayesi
15:16 Ege’de bulutların arasından parlayan isim Kerem Kazaz oldu
14:59 FUEN TAG öncülüğünde Kosova ve Kuzey Makedonya Türkleri AP Azınlıklar İntergrubu’nda tanıtıldı
23:22 Derince’nin Göbeğinde Sahipsizlik! Cami ve Okul Duvarı Alkol ve Çöp Yuvası Oldu…
22:41 Samimiyet ve Hizmet Dolu Sunum
21:50 Kafkasspor’da Mustafa Sevim Başkanlığa Aday Oldu
21:29 TURYİD Gazze için dayanışma kampanyası başlattı 
19:45 Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, “Teknolojiyi Ekonomik Değere Dönüştürüyoruz”
18:46 Batı Karadeniz’de Stratejik Dönüşüm: Su Kalkınma ve Turizm Zirvesi Akçakoca’da Yapılacak
18:45 Afrika Gana’da Bir Devrin Sonu: Kobama Köyü İslamı Seçti!
10:09 Washington-Berlin hattında tansiyon yükseliyor: Trump’tan Almanya’ya ABD askerlerini geri çekme tehdidi
09:57 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Viyana’da “Küresel Belirsizlikler Çağında Türkiye’nin Dış Politikası” başlıklı etkinlikte konuştu.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

UNESCO Uluslararası Gastronomi Şehirleri Afyonkarahisar’da Buluşuyor

UNESCO Uluslararası Gastronomi Şehirleri Afyonkarahisar’da Buluşuyor
4 Mayıs 2026
7
A+
A-

* 7–10 Mayıs 2026 tarihlerinde, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında 2019 yılında Türkiye’den giren Afyonkarahisar ev sahipliğinde, uluslararası ölçekte büyük bir gastronomi organizasyonu gerçekleşecek.

* Unesco Uluslararası Gastronomi Çalıştayı ve Aşçılık Kampı’nı, UHA / İnternational News Agency ve TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency Haber ve Yayın Koordinatörü, gazeteci ve gastronomi uzmanı Veysel Kavrayan katkı sunup, programı turizm ve gastronomik düzeyde okuyucu için takip edecek. 

UHA / İnternational News Agency

Gazeteci* Veysel KAVRAYAN

AFYONKARAHİSAR, 04 MAYIS 2026 – 7–10 Mayıs 2026 tarihlerinde, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında 2019 yılında Türkiye’den giren Afyonkarahisar ev sahipliğinde, uluslararası ölçekte büyük bir gastronomi organizasyonu gerçekleşecek.

Uluslararası Afyonkarahisar Gastronomi Çalıştayı ve Aşçılık Kampı Daveti - Tüm Gıda İşletmecileri Derneği
Afyonkarahisar Valiliği öncülüğünde; Afyonkarahisar Belediyesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği (AFPAD) arasında imzalanan protokol kapsamında düzenlenen Uluslararası Afyonkarahisar Gastronomi Çalıştayı ve Aşçılık Kampı, UNESCO tescilli dünyadan gastronomi şehirlerini ve seçkin şeflerini Afyonkarahisar’da buluşturacak.

UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı’nda gastronomi alanında tescillenmiş 10 farklı ülkeden şehirlerin şefleri, gastronomi temsilcileri ve focal point yetkilileri organizasyona katılım sağlayacağı belirtildi. Türkiye’den ise ünlü şefler, yemek yazarları, akademisyenler, uluslararası, ulusal ve yerel basın mensupları, turizm acenteleri, bürokratlar, influencer’lar ve yerel şefler etkinlikte yer alacak.

Türkiye’nin dışında, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Lübnan, Benin, Ekvador, Suudi Arabistan ve Yunanistan’dan UNESCO Gastronomi Şehri temsilcileri ve şefleri katılacak.

Afyonkarahisar’ın Gastronomi Değerleri Güçlü Bir Şekilde Dünyaya Tanıtılacak

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Türkiye’den gastronomi alanında 2019’dan beri yer alan Afyonkarahisar, bu organizasyonla birlikte sahip olduğu köklü mutfak kültürünü, coğrafi işaretli ürünlerini ve termal turizm potansiyelinin sürdürülebilirlik konusundaki paydaş sektörlerini ulusal ve uluslararası katılımcılara tanıtma fırsatı bulacak.

Dört gün sürecek program kapsamında; şehrin farklı noktalarında tadım turlarının yapılacağı, uygulamalı workshopların olacağı, gastronomi temalı söyleşiler ve panellerin gerçekleşeceği, kültürel ve yerel mutfak deneyimlerinin yaşanacağı ve finalinde görkemli bir gala gecesinin düzenleneceği belirtildi.

Alusso Thermal Hotel Spa & Convetion Center’da Uluslararası Buluşma 

Uluslararası Afyonkarahisar Gastronomi Çalıştayı ve Aşçılık Kampı Afyonkarahisar’da bulunan 5 yıldızlı termal otel olan 276 odasıyla 2022’de açılan full donanımlı 75.000 m2 otel alanına sahip olan Alusso Thermal Hotel Spa & Convention Center’da gerçekleştirilecek olup, katılımcılar hem gastronomi hem de termal turizm deneyimini bir arada yaşayacak.

7 Mayıs proGramın açılışından sonra çalıştay gerçekleşecek. 10’ar kişilik 10 çalışma grubu tüm gün grup lideri ve raportörler eşliğinde 10 ayrı gastronomi ve turizm içeren konuyu tartışıp bilimsel bir çıktıya hazırlık yapacaklar.

8 ve 9 Mayıs’ta ise yabancı şefler, ulusal ve yerel şefler, öğrenciler, akademisyenler ve basın mensupları 4 ayrı grupta şehrin farklı eğitim merkezlerinde uygulamalı Afyonkarahisar mutfağı eğitimleri alacaklar. Bu merkezler AKÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Merkezi Mutfağı, Afyonkarahisar Belediyesi Engelsiz Gastronomi ve Rehabilitasyon Merkezi Mutfağı ve Afyonkarahisar Olgunlaşma Enstitüsü Mutfağı.

Bu büyük organizasyon ile beraber gastronomi diplomasisi, şehir markalaşması, somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunması ve turizm hareketliliği açısından Afyonkarahisar için önemli bir kilometre taşı niteliği taşıyor.

Afyonkarahisar Gastronomisinin 2030 Vizyonu

Bu organizasyon, Afyonkarahisar’ın 2030 gastronomi vizyonunun önemli bir adımını oluşturmaktadır. Bu vizyon doğrultusunda hedeflenen başlıca başlıkların şunlar olduğu belirtilmiştir;

Afyonkarahisar’ı dünya gastronomi destinasyonları arasında üst sıralara taşımak, coğrafi işaretli ürün sayısını nitelik ve nicelik olarak arttırarak yerel ürünleri küresel pazara taşımak, gastronomi turizmini termal turizm ile entegre ederek sürdürülebilir turizm modeli oluşturmak, yerel şefleri ve genç aşçıları uluslararası platformlarla buluşturmak, gastronomi temalı festivaller, çalıştaylar ve eğitim kamplarını geleneksel hale getirmek, üniversite, kamu ve sektör iş birliğiyle gastronomi alanında akademik ve pratik gelişimi artırmak, Afyonkarahisar’ı ve mutfağını dijital ve görsel medya aracılığıyla dünyaya tanıtmak.

Afyonkarahisar, 7–10 Mayıs tarihleri arasında dünyanın lezzet başkentlerinden biri olmaya hazırlanıyor.

1. Uluslararası Afyonkarahisar Gastronomi Çalıştayı ve Aşçılık Kampı’nın temel amacı; gastronomi üzerinden kültürlerarası etkileşimi artırmak, şehirler arası iş birliklerini güçlendirmek ve Afyonkarahisar’ı dünya gastronomi sahnesinde daha görünür kılmaktır.

7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali Başlıyor - İşin Detayı Haber

AFPAD Kurucu Başkanı Şef Hamza Kalkan

Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Gastronomi Şehri kategorisinde 2019 yılında Türkiye’nin 3. şehri olarak tescil edilen il Afyonkarahisar olmuştu. Tescil projesi çalışmasından bugüne kadar AFPAD Kurucu Başkanı Şef Hamza Kalkan, yönetimi ve ekibinin katkıları yadsınamaz. Şimdi bu gibi uluslararası düzeyde çalışmalarla Afyonkarahisar’ın başarılarını katlayarak devam edecek olması Türkiye ve Afyonkarahisar açısından büyük önem arz ediyor.

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle Afyonkarahisar Valiliği öncülüğünde, Afyonkarahisar Belediyesi’nin yürütücülüğünde, Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi ve bağlı Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün ve Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği’nin gerçekleştireceği Unesco Uluslararası Gastronomi Çalıştayı ve Aşçılık Kampı’nı, UHA / İnternational News Agency ve TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency Haber ve Yayın Koordinatörü, gazeteci ve gastronomi uzmanı Veysel Kavrayan katkı sunup, programı turizm ve gastronomik düzeyde okuyucu için takip edecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.