enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:34 Şirketlerden N’Aber!
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…

Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
19 Aralık 2025
5
A+
A-

* Bakanlar Komitesi, 4 Aralık tarihli kararında, bu dava grubundaki İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının örgütlenme özgürlüğünün ihlaline ilişkin olduğunu hatırlatarak, demokratik bir devlette örgütlenme özgürlüğünün temel önemini bir kez daha yineledi.

* İşte detayı!…

UHA / İnternational News Agency

STRAZBURG, 19 ARALIK 2025 – Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Yunanistan’ın Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili AİHM kararlarını ısrarla uygulamamasını eleştirdi.

ABTTF Başkanı Habipoğlu'ndan 29 Ocak açıklaması

ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu

ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: “Yine zamana oynayan ülkemiz, Bakanlar Komitesi’nin bu son kararı ile bir kez daha zaman kazanmıştır. Ancak ortada olan bir gerçek var ki yaklaşık 18 yıldır derneklerimizin mağduriyeti devam etmekte, toplumumuzun örgütlenme özgürlüğü ihlal edilmektedir.”

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 2-4 Aralık 2025 tarihlerinde Fransa’nın Strazburg şehrinde yaptığı son toplantısında, Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğünün Yunanistan tarafından ihlal edilmesi ile ilgili Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’nu inceledi.

Bakanlar Komitesi, 4 Aralık tarihli kararında, bu dava grubundaki İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının örgütlenme özgürlüğünün ihlaline ilişkin olduğunu hatırlatarak, demokratik bir devlette örgütlenme özgürlüğünün temel önemini bir kez daha yineledi.

Söz konusu AİHM kararlarının alınmasından yaklaşık 18 yıl geçtiğine dikkat çeken Bakanlar Komitesi, Yunanistan’ın 2017 yılında itiraz edilen davaların yeniden açılmasını sağlayan yasal değişiklikleri kabul etmesine ve başvuru sahibi derneklerin iç hukuk sistemi içindeki tüm olanakları tüketmiş olmalarına rağmen kendilerine hala eski halin iadesinin (restitutio in integrum) sağlanmamasını eleştirdi.

Bakanlar Komitesi, 25 Eylül 2025 tarihinde kesinleşen İskeçe İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile ilgili Sağır ve Diğerleri kararında, AİHM’nin derneğin isminin yanıltıcı olduğu gerekçesiyle yerel mahkemelerce tescilinin reddedilmesinin haklı olmadığına hükmettiğini hatırlatarak, dernek tarafından yeniden açılma talebi olması halinde bunun yerel mahkemeler tarafından değerlendirileceğini umduğunu ifade etti.

Yunan makamlarının kurdukları Uzmanlar Komitesi’nin raporundaki tavsiyeleri incelemesinin ardından Medeni Kanun’u değiştirme kararını memnuniyetle karşıladığını not eden Bakanlar Komitesi, Yunan makamlarını Medeni Kanun’daki değişikliklerin hazırlanması ve Parlamento’da kabulü konusunda gecikmeden ilerlemeye teşvik etti.

Bakanlar Komitesi, kaydedilen ilerlemeyi gözden geçirmek üzere Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’nu incelemeye Haziran 2026’daki toplantısında devam etme kararı aldı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’ndaki AİHM kararlarını siyasallaştıran ve hiçbir şekilde uygulama niyetinde olmayan ülkemiz Yunanistan, dün olduğu gibi bugün de süreci uzatacak adımları atmaya devam etmektedir. Medeni Kanun’da yapılacağı vadedilen değişiklik yine Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi nezdinde süreci uzatmaya yönelik bir adımdır. Kaldı ki ilgili yasa değişikliği ile derneklerimizle ilgili AİHM kararlarının uygulanıp uygulanmayacağı da belli değildir. Yine zamana oynayan ülkemiz, Bakanlar Komitesi’nin bu son kararı ile bir kez daha zaman kazanmıştır. Ancak ortada olan bir gerçek var ki yaklaşık 18 yıldır derneklerimizin mağduriyeti devam etmekte, toplumumuzun örgütlenme özgürlüğü ihlal edilmektedir.” açıklamasında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.