ANKARA, 20 MAYIS 2025 – Milli Mücadele’nin fitilinin
ateşlendiği 19 Mayıs 1919’un yıl dönümünü petrol üretimi yapılan Gabar Dağı’nda kutlamalarının önemine değinen Kurtulmuş, bir dönem terörün kol gezdiği, insanların öldüğü, bombaların patladığı günlerin geride kaldığını ve artık “Terörsüz Türkiye” sürecinin başladığını söyledi.
Terörsüz Türkiye sürecinin, provokasyona uğramadan süratle tamamlanmasını ümit ettiğini dile getiren Kurtulmuş, “Buralarda artık ağıtlar yakılmayacak, insanlar ölmeyecek, silahlar, bombalar patlamayacak ve kardeşlik türkülerinin söyleneceği, halayların çekileceği bir barış ortamı hakim olacak.” diye konuştu.
Gabar Dağı’ndaki petrol kuyularında günlük 81 bin varil üretim yapıldığının ve bölgenin çok kaliteli petrol kaynağına sahip olduğunun altını çizen Kurtulmuş, açılacak yeni kuyularla ortaya çıkacak zenginliğin daha güçlü bir Türkiye hedefine ulaşılmasına vesile olacağını vurguladı.
Kurtulmuş, 2019’da Şırnak’ın İdil ilçesinde PKK’lı teröristlerce tuzaklanan el yapımı patlayıcıya müdahale sırasında meydana gelen patlamada şehit düşen Astsubay Esma Çevik ile kahraman Mehmetçikleri rahmet ve şükranla anarak, “Eğer onların bu mücadeleleri olmasaydı herhalde bugün geldiğimiz bu noktaya ulaşmak mümkün olmazdı.” dedi.
Bazı kesimlerde, bölgede petrol çıkarılmasıyla ilgili soru işaretlerinin olduğunun aktarılması üzerine Kurtulmuş, Türkiye’nin bu tür hamlelerinden rahatsızlık ve memnuniyetsizlik duyan bir takım çevrelerin olduğunu ve bu konuda yapılan kara propagandanın da hızlı bir şekilde yayıldığını belirterek, Gabar’da kuyudan çıkartılan bir damacana petrolü Ankara’ya götüreceğini söyledi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Terörsüz Türkiye” süreciyle ilgili TBMM’de bir komisyon kurulmasına yönelik önerisine ilişkin Kurtulmuş, “Terörsüz Türkiye” sürecinde gelinen noktada silahların bırakılmasının önemine değindi.
Silahların bırakılmasının uzun bir süre almayacağını ifade eden Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Farklı yerlerde teslimlerin nasıl olacağına ilişkin zannediyorum farklı modaliteler ortaya konulacak. Terör örgütünün silah bıraktığı, kamuoyu tarafından da bütünüyle görüldükten sonra bunun siyaseten müzakeresi süreci başlayacak. İşte tam da TBMM’nin devreye gireceği yer burasıdır. Konunun ne olduğu, nasıl gelişeceği, nereye doğru evrileceği de siyasi olarak tartışılması gereken bir süreç olacak. Tabii ki burada siyasetin merkezi olan TBMM adrestir. Burada bir modalite ile komisyonun nasıl olacağı, konuşarak, partilerle tartışarak bir yol buluruz.”
Terörün, Türkiye’nin birinci sorunu olduğunu, 100 yıllık Cumhuriyet’in 50 yılının terörle geçtiğini vurgulayan Kurtulmuş, bu süreçte 40 bin şehit verildiğini ve Türkiye’nin maddi anlamda 2 trilyon dolara yakın kaybının olduğunu söyledi.