enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:00 Türkiye’de Ulaşım Sistemlerinin Gelişimi
00:44 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
00:37 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025’in ikinci döneminde 28 projeye 7 milyon 375 bin lira destek sağladı.
00:37 GSG Impact Mütevelli Heyeti Toplantısı Londra’da Gerçekleşti
00:34 “Bugünkü Konjonktürde Uygur Sorunu” çalıştayı
00:34 Kerkük Kimin?
00:33 Hollywood yıldızı Alexander Uloom, Mehmed: Fetihler Sultanı’nda
00:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü
00:27 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Büyükakın, Kocaeli’deki büyük dönüşümü UHA’ya anlattı…
00:23 TRT 1’in sevilen dizisi “Teşkilat” 6. sezonuyla 21 Eylül Pazar akşamı izleyiciyle buluşuyor…
00:20 Devlet Bahçeli, “Uluslararası toplum, ABD-İsrail ortak yapımı cinayet ve yıkım politikasına sonuna kadar direniş göstermesi gerekiyor”
00:10 Türkiye’nin devlet arşivlerinde korunan Osmanlı dönemine ait Filistin tapu kayıtları, uluslararası hukuk açısından kritik bir öneme sahip.
00:02 YSK bugün CHP gündemiyle toplanacak
00:01 Hafta sonu beklenen hava durumuna ilişkin değerlendirme
22:37 “Fenerbahçe’ye giderek hata yaptım”
12:43 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
12:03 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
03:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları yüzünden 300 Bin Genç Okulu Bıraktı!”
03:16 5. Finansal Güvenlik Olimpiyatına Türkiye de katılacak
00:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da yarın yapılacak olan Meclis Seçimleri ve Partilerin Türkiye politikaları!

Almanya’da yarın yapılacak olan Meclis Seçimleri ve Partilerin Türkiye politikaları!
22 Şubat 2025
9
A+
A-

* Almanya yarın Meclis seçimlerine gidiyor. Peki Partilerin Türkiye politikalarını hiç düşündünüz mü?

* İyi okumalar!

UHA / İnternational News Agency

On altı yıllık Şansölye Angela Merkel dönemi (2005-2021) sonrasında üçlü koalisyon süresince Türk-Alman ilişkileri devamlılık çerçevesinde ilerlemiştir. Spesifik konularda görüş ayrılıkları sürse de dengeli ve özellikle ekonomi/ticaret alanındaki iyi ilişkilerin devamlılığı söz konusudur.

SPD’nin seçim programında Türkiye’ye yönelik ve Türk-Alman ilişkileri kapsamında bir politika hedefine yer verilmezken Şansölye Scholz bir röportajında ikili ilişkilere değinmiştir.

Scholz ekonomik ilişkilerin çok iyi olduğunu vurgulayarak ilişkilerin iyi bir seviyede devam etmesinin Almanya açısından önemine işaret etmiştir.

Türkiye’nin AB ile ilişkileri ve diyaloğun yeniden başlaması için çaba sarf ettiğini belirten Scholz, Eurofighter savaş uçaklarının Türkiye’ye muhtemel satışı ve Almanya’nın güncel tutumuna ilişkin ise somut bir yanıttan kaçınmıştır.

CDU/CSU’nun seçim programında “Türkiye, Avrupa için stratejik önem arz etmeyi ve önemli bir ortak olmayı sürdürmektedir” ifadelerine yer verilirken gelinen aşamada ise Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik olumsuz bir yaklaşım sergilenmektedir.

Diğer yandan CDU/CSU’nun şansölye adayı Merz, Suriye’ye yönelik AB, Almanya ve Türkiye arasındaki iş birliğinin geliştirilmesini önermiştir.

Yeşiller, Türkiye’nin AB’de yeri olduğunu belirtmiş ancak Türkiye tarafından bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini ileri sürmüştür. Daha eleştirel bir dili tercih eden FDP ise Türkiye ile mevcut aşamada AB katılım müzakerelerini sonlandırmak istediğini belirtmiştir.

Aşırı sağcı AfD ise Türkiye’nin kültürel olarak Avrupa’ya ait olmadığını ileri sürmekle birlikte güçlü stratejik ve ekonomik bir ortak olarak gördüğünü belirtmiştir.

Yeni kurulan BSW’nin seçim programında ise Türkiye ile ilişkilere yer verilmemiştir.

***

Yazar hakkında

M. Erkut Ayvaz

Erlangen-Nürnberg Üniversitesi (Almanya) Siyaset Bilimi ve Kamu Hukuku bölümlerinden 2011’de mezun oldu. DAAD bursu ile Duke University (ABD) Siyaset Bilimi departmanında 2012-2013 arası eğitim aldı. ABD dönüşü 2014’te Erlangen-Nürnberg Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde master tezini bitirmesini müteakip mezun oldu. Çeşitli ulusal gazetelerde yayımlanmış yazıları bulunan Ayvaz Otto-Friedrich-Universität Bamberg’te (Almanya) doktora çalışmalarını sürdürmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.