enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:27 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor”
00:26 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:24 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:21 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:16 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:14 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:11 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:10 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:10 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:07 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:06 İstanbul’un Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart..
00:04 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:04 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:22 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:09 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:25 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:51 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
10:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Suriyeli muhaliflerin kazanımları Türkiye, İran ve Rusya arasında gerilimi arttırır mı?

Suriyeli muhaliflerin kazanımları Türkiye, İran ve Rusya arasında gerilimi arttırır mı?
6 Aralık 2024
27
A+
A-

Suriyeli muhaliflerin destekçisi olan Türkiye, Şam ile diyalog çağrısında bulunuyordu ve Fidan da bu görüşmelerin artık Suriyeli muhalifleri de kapsaması gerektiğini söylemişti.

Ancak Suriye’deki çatışmaların son dönemde artması Ankara ile Tahran arasındaki görüş ayrılıklarının

altını çiziyor.

İstanbul Marmara Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler profesörü Bilgehan Alagöz, İran yönetiminin çabalarının çoğunu Esad rejimi üzerinde daha fazla baskı kurmak için harcadığını ve Tahran’ın olası bir Türkiye-Esat diyaloğuna karşı çok temkinli ve dirençli olduğu görüşünde.

VOA’ya konulan Alagöz, İran’ın Türkiye’nin düşmanı olmasa da dostça da davranmadığını söylüyor.

Tahran gibi Moskova’nın da Suriye’de kaybedeceği çok şey var. Rusya, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ın önemli bir askeri destekçisi ve Esat da Rus donanmasına Suriye’deki önemli bir üssü kullanma izni verdi.

Almanya’nın Bonn Üniversitesi’nde tarih profesörü ve Rusya uzmanı olan Zaur Gasimov, Esat’ın iktidarda kalmasının Moskova ve Tahran için hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

VOA’ya değerlendirmelerde bulunan Gasimov, “Rusya kesinlikle askeri gücünü, hava kuvvetlerini kullanacaktır ve bu da siviller arasında çok sayıda can kaybına neden olabilir ki bu da yeni bir göç dalgası anlamına gelir” diyor.

Bir milyondan fazla Suriyeli mülteci Türkiye sınırının hemen ötesinde, isyancıların kontrolündeki İdlib vilayetinde kamplarda yaşıyor. Türkiye halihazırda dört milyondan fazla mülteciye evsahipliği yapıyor ve analistler yeni bir göçü tetikleyecek herhangi bir Rus saldırısının Ankara’nın tepkisini çekeceğini söylüyor.

Hükümete yakın düşünce kuruluşu SETA’dan (Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı) Murat Aslan, Türkiye’nin çıkarlarını ya da güvenliğini doğrudan tehdit eden bir gelişme olursa Ankara’nın müdahale edeceğini öngörüyor.

Suriye iç savaşında rakip tarafları desteklemelerine rağmen, Türkiye ve Rusya bu farklılıkları yönetmeyi başardı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin yakın bir ilişki sürdürdü.

İkili Salı günü yaptıkları telefon görüşmesinde Suriye konusunu ele aldı.

Analistlere göre her iki taraf da ilişkilerinin Suriye yüzünden kaybedilemeyecek kadar önemli olduğunun farkında.

Moskova’nın, Rusya’nın dünya politikası açısından büyük önem taşıyan Türkiye ile işbirliğini tehlikeye atacak kadar ileri gitmeyeceğini söyleyen Zaur Gasimov, “Moskova ve Ankara siyasi pragmatizm gösterecek ve aralarındaki görüş ayrılıklarını müzakere yoluyla çözmeye çalışacaklardır” diyor.

Astana Süreci olarak adlandırılan görüşmeler kapsamında Rusya, Türkiye ve İran geçmişte Suriye konusunda işbirliği yapmıştı.

Analistler, tüm tarafların Suriye’de uzun süredir devam eden çatışmaya diplomatik bir çözüm bulmak istemesi halinde, Astana Süreci’nin yeniden canlandırılabileceğini söylüyor.

Erdoğan ve Meloni Ortak Zemin Bulabilir mi?

Gazeteci* Dorian JONES, VOA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.