enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Akaryakıtta yeni sistem! 1 Ocak’ta zorunlu olacak…

Akaryakıtta yeni sistem! 1 Ocak’ta zorunlu olacak…
4 Kasım 2024
27
A+
A-

Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 5 milyon lirayı aşan vergi ve ceza borcu bulunan mükelleflerin listesini internet sitesinde yayımlamıştı. 36 bin mükellefin yer aldığı listede mükelleflerde akaryakıt, petrol ve madencilik, demir-çelik şirketlerinin ön planda olması dikkat çekti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 1 Haziran 2023 ile 31 Ma­yıs 2024 tarihleri arasında kesin­leşen ve toplam tutarları 5 milyon TL’yi aşan tarhiyatlara ilişkin lis­tede vergi borç ve cezası bulunan 2 bin 464 mükellef ile vergi borcunu ödememiş 36 bin 806 mükellef bulundu.En fazla borcu olan kuruluşlar incelendiğinde ise ilk sırada 3 milyar 23 milyon TL ile TÜRKTAB tütün; , ikinci sırada 2 milyar 449,5 milyon TL ile Uluslararası Akaryakıt Da­ğıtım; üçüncü sırada 2 milyar 255 milyon TL ile ENKAD inşaat (hır­davat ve el aletleri) şirketleri sıralandı. Listede bu grupta 35 şirket ve şahsın borcunun 1 milyar TL ve üzerinde olduğu gözlendi.1 OCAK’TA ZORUNLU OLACAK

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 10 yıldır yürüttüğü teknik çalışmalar sonucunda vergi mükellefleri için zorunlu yerli ve milli sistem geliyor. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin (UTTS) tüm altyapı çalışmalarının tamamlanması ile beraber akar­yakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımının önüne geçmek ve vergi kaybını engellemek için bu sistem hayata geçirilecek. Darphane ve Damga Matbaası Geneş Müdürlüğü’ne verilen sistem, 1 Ocak 2025’ten itibaren vergi mükellefleri için zorunlu hale gelecek.

1 Temmuz 2025 yılı itibarıyla trafiğe kaydolacak bireysel araçlar için de ‘Taşıt Ta­nıma Birimleri’ni (TTB) taktırma zorunlu olacak. Ayrıca, vergi mükelleflerinin 2025 yılbaşından itibaren akaryakıt harcamalarını ‘gider’ olarak gösrebilmesi için otomobillerine TTB’lerini bu yıl içinde taktırmaları gerekiyor.

FİYATLARI HER YERDE AYNI OLACAK

Sistem kapsamında yüküm­lü kılınan taşıtların yakıt depo gi­rişlerine TTB takılacak. Bu saye­de taşıtın sahiplik ve plaka bilgisi kayıt altına alınacak. TTB’ler tüm araçlarda aynı tip olacak ve tüm istasyonlarda okunabilecek. UT­TS ile birlikte tüm özel TTS’lerde, bu TTB’leri kullanma zorunluluğu başlıyor ve TTS firmaları bu TT­B’leri 6 ay içerisinde değiştirmek zorunda.
Darphanenin web site­sinde yayınlanan fiyatlara göre ta­şıtlara takılacak TTB fiyatı 1.100 TL + KDV fiyatlar yurt çapında sa­bit olacak.

50 MİLYARLIK VERGİ KAYBI ÖNLENECEK!

Her akaryakıt istasyonu en az bir pompasında TTO ve TİM bulundurmak zorunda olacak ve bir akaryakıt istasyonun mecburi olarak 92 bin lira yatırım yapması gerekiyor.

UTTS sayesinde yıllık 40 milyar dolarlık yakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan ve her yıl tahmini 50 milyar TL’yi geçen vergi kaybının önüne geçilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.