enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:50 Gazeteci Özlem BAY’ın Haber Ajandası: Türkiye kuraklık kıskacında!
00:39 Kudüs şairi: Nuri Pakdil
00:36 Kıbrıs’taki bölünmeyi 62 yıl önce Makarios başlattı
00:35 “Ömer Çelik: “Bu husumet kadrosunun Cumhurbaşkanımıza, Cumhur İttifakımıza ve partimize saldırılarını lanetliyoruz.”
00:31 Burhanettin Duran: CHP öfke nöbetini alışkanlık haline getirdi
00:18 Milli mühimmat için tarihi an: KIZILELMA envantere hazırlanıyor
00:16 Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO), Olağanüstü Oturumu Cenevre’de başladı…
00:16 Kahpe ASALA’nın yaptıklarını görmezden gelen Türk kökenli bir Hollanda siyasetçisi Çoşkun Çörüz’e tepki…
00:04 Bakan Yerlikaya: Hiç kimse polisimize ‘düşman’ deme alçaklığına cüret edemez
00:03 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya’dan doğal gaz (LNG) ithalatını 2028 yılı başında tamamen sonlandıracak…
20:02 İzmir Kültürpark Atlas Pavyonu’nda kapılarını açan ”Ve Mavi Gözleri Çakmak Çakmaktı” Mustafa Kemal Atatürk Sergisi…
18:21 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, CHP’li 40’ı tutuklu 200 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.
14:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan Kuveyt, Katar ve Umman’ı ziyaret edecek
14:01 CHP’li marjinal gruplar, CHP Kocaeli İl Kongresi’nde Gazeteci Erdal Sertel’e saldırdı…
12:53 Bursa’nın Su Güvenliği Yağmuru Bekler Duruma Neden Düştü?
08:58 Dış Bakış Dergisinin “KIBRIS” Özel Sayısı Yayında
00:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Doğruyu bildikleri halde ikrar edemeyenlere yapabileceğimiz hiçbir şey yok”
00:06 Körfez’de Taşlar Yerine Oturmaya Başlıyor!
00:56 Ambulansa yol vermeyen sürücülere ağır cezalar geliyor
00:46 Sözde soykırım destekçisini savunmaya çalışan Don Kişot’un hezeyanı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “Koruyucu Sağlık Hizmetlerine Daha Fasla Pay Ayrılmalı! “

Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “Koruyucu Sağlık Hizmetlerine Daha Fasla Pay Ayrılmalı! “
18 Aralık 2023
35
A+
A-

Sağlık Bakanlığının Bütçesi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi adına TBMM Genel Kurulunda konuşan Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, koruyucu Sağlık Hizmetlerine Daha Fazla Pay Ayrılması gerektiğini söyledi. 

 UHA / İnternational News Agency  

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, TBMM'nin, Sağlık, Aile, Çalışma  ve Sosyal İşler Komisyonu'na seçildi - (UHA) Uluslararası Haber Ajansı

[Prof. Dr. Mühip Kanko]

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiSağlık Bakanlığının Bütçesi üzerine partisi adına TBMM Genel Kurulunda söz alan Prof. Dr. Mühip Kanko, doğuştan beklenen yaşam süresinin artması, yaşlanan nüfusun hareketsiz yaşamı, yeni çıkan salgınlar ve hastalıklar dolayısıyla sağlık ve ilaç harcamalarının ciddi şekilde arttığını belirterek, tüm dünyada bu artışın ekonomik büyümeden daha fazla olduğu için ülkelerin sağlığa her geçen yıl daha da artan bir pay ayırmayı gerektirdiğini dikkat çekti.

“Ülkelerin sağlık harcamaları değerlendirilirken harcamanın miktarı, kaynakları ve nereye harcandığı önemlidir” diyen Prof. Dr.  Kanko, şunları söyledi:

“Miktarı değerlendirmek için birinci kriter bütçeden ayrılan pay ikinci kriter ise kişi başına yıllık sağlık harcamasıdır. Bunlar göz önünde bulundurulunca başka bir değerlendirme kriteri de sağlık harcamalarının ne kadarının kamu kaynaklarından ne kadarının özel kaynaklardan geldiğine bakılır.  

* Belki de en önemli kriterlerden birisi de bu harcamaların hangi tür hizmetlere harcandığı ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda koruyucu sağlık en önemli kriterlerden birisidir.  

* Sağlık Bakanlığı bütçesinde toplam sağlığa ayrılan bütçe yüzde 6.6’dır, ayrılan bu bütçenin yüzde 28’si koruyucu sağlık hizmetlerine harcanmaktadır, yaklaşık yüzde 71 i de tedavi edici hizmetlere ayrılmıştır.  

* Koruyucu sağlık hizmetlerinin ön plana çıkarılmamış olması bakanlığın aşılama programına alacağını söylediği rahim ağzı kanseri koruyucu aşısı ve bununla birlikte bu yıl içinde birçok aile sağlığı merkezinin verem kızamık olmak üzere birçok aşının uygulanmasında karşılaşılan sorunlar ortaya çıkmaktadır.  

* Yine 2024 yılı bütçesinde tedaviye ayrılan paranın yüzde 11 inden fazlası şehir hastanelerine kira bedeli olarak ödenecektir, yine şehir hastanelerinin hizmet bedeli eklendiği zaman bu oran aşağı yukarı yüzde 17’lere çıkmaktadır. Yalnızca bir avuç patronun çıkarını düşünen böylesi bir harcama kabul edilemez. 

* Türkiye de 2024 yılı için belirlenen kişi başı sağlık harcama miktarı ise günlük 20 TL ye kadar düşmüştür.  

* Sağlık hizmetlerinin özelliklerinden birisi kamusallık özelliğidir. Koruyucuyu sağlık hizmetleri ise tam kamusal mal olarak değerlendirilir. Diğer sağlık hizmetleri yarı kamusal maldır ve yarı sağlık hizmetleri piyasada alınıp satılabilen türdendir.  İşte Sağlık Bakanlığının Bütçesi tamamen yarı kamusal mal üzerine planlanmış bütçedir”. (TBMM)

Gazeteci* Veysel KAVRAYAN

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.