enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
00:52 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
00:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
00:38 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
00:38 Yıllık izinlerini memleketlerinde geçiren gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönüş yolculuğu başladı
00:26 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi yapılacak…
00:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
00:12 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
10:08 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
10:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
09:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
09:14 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:38 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
00:34 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
00:21 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
TÜMÜNÜ GÖSTER →

FUEN TAG Basın Bildirisi: Avrupa’daki yerli ulusal azınlıklar FUEN 67. Kongresi’nde bir araya geldi

FUEN TAG Basın Bildirisi: Avrupa’daki yerli ulusal azınlıklar FUEN 67. Kongresi’nde bir araya geldi
13 Eylül 2023
17
A+
A-

Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) 67. Kongresi, Macaristan’da gerçekleşti.

UHA / Europe İnternational News Agency

UHA Haber’den Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’n haberine göre, Macaristan’daki Alman azınlığının ev sahipliğinde düzenlenen kongreye, FUEN Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) üyelerinden Batı Trakya Türklerini temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF); Ahıska Türklerini temsilen Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” ve Kırım Tatarlarını temsilen Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) katıldı.

Macaristan’daki Alman azınlığının ev sahipliğinde düzenlenen kongreye Ukrayna’dan Başkırtların kuruluşu olan “Duslyk” da misafir olarak katıldı.

Resim önizlemesi

Kongrede Macaristan’daki ulusal azınlıkların durumu ele alındı, Avrupa’da azınlık hakları ve azınlıkların korunması değerlendirildi.

FUEN Başkanı ve Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Loránt Vincze kongrede yaptığı açış konuşmasında, Macaristan’ın FUEN tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu, zira Demir Perde’nin yıkılmasının ardından ilk kongrenin Budapeşte’de yapıldığını ve FUEN’in bu kongre ile Orta ve Doğu Avrupa’ya açıldığını söyledi.

26 ülkeden yaklaşık 200 kişinin katıldığı kongrede, Avrupa Milletleri Federal Birliği’nin (FUEN) Avrupa’nın en büyük azınlık hakları savunucusu örgütü haline geldiğini belirten Vincze, FUEN’in artık Avrupa ve uluslararası kuruluşlar için lider bir kuruluş olduğunu dile getirdi.

Panel oturumlarında Macar azınlıklıklar yasası ile Macaristan’da yaşayan ulusal ve etnik azınlıkların durumu, Avrupa’da azınlık politikalarındaki güncel gelişmeler geniş bir çerçevede ele alındı.

Avrupa’daki yerli ulusal azınlıklar ve dilsel grupların korunmasına olağanüstü katkılarda bulunan isimlere verilen FUEN ödülü bu yıl da Almanya Schleswig-Holstein Eyaleti Eski Azınlıklar Komiseri Renate Schnack’a takdim edildi.

Resim önizlemesi

Batı Trakya Türkleri, Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri, Ahıska Türkleri ve Kırım Tatarlarının sunduğu karar tasarıları kabul edildi 

FUEN Delegeler Kurulu’nda FUEN TAG Sözcüsü Halit Habip Oğlu ve FUEN Başkan Yardımcısı Nabi İbrahimcik FUEN TAG’ın 2022-2023 faaliyetleri hakkında delegeleri bilgilendirdi.

Ukrayna’daki ulusal azınlıkların korunması ve Avrupa Parlamentosu’nun himayesinde Avrupa’da politika yapıcılar ve ulusal azınlıklar arasında daimi bir danışma organının kurulmasını talep eden FUEN ana karar tasarısı da kabul edildi.

FUEN Delegeler Kurulu’nda Batı Trakya Türk toplumu, Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri, Ahıska Türkleri ve Kırım Tatarlarının sunduğu karar tasarıları delegelerin oylarıyla kabul oldu.

Resim önizlemesi

 FUEN’e altı yeni üye kuruluş üye oldu 

Delegeler Kurulu’nda yapılan oylama neticesinde Fransa’dan Bretonlar, İsviçre’den Almanlar, Macaristan’dan Rusinler, Sırbistan’dan Almanlara ait kuruluşlar FUEN ailesine katıldı. Ayrıca İtalya’nın Friuli-Venezia Giulia bölgesinden Friuli Filoloji Topluluğu da FUEN’e destekçi statüde yeni üye kuruluş olarak iştirak etti. 

Delegeler Kurulu’nda alınan karar ile FUEN 2024 Kongresi, 19-22 Eylül 2024 tarihlerinde Kuzey Frizlerin ev sahipliğinde Almanya’nın Husum/Hüsem şehrinde yapılacak.

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ

***

Yazar hakkında

4.08.1989 yılında Almanya’nın başkenti Berlin kentinde dünyaya geldi. Liseye kadar Almanya’da okudu. 2009-2013 yılları arasında Lisans eğitimini Kocaeli Üniversitesi’nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünde gerçekleştirdi.

2014-2017 yılları arasında Yüksek Lisans eğitimini Almanya’nın Nürnberg kentinde Friedrich-Alexander-Üniversitesi’nin Beşeri/Sosyal Bilimler ve Teoloji Fakültesi’nde uzmanlık alanı olarak Siyaset Bilimini seçtiği Ortadoğu Çalışmaları bölümünde tamamladı.

Çeşitli kuruluşlarda mesleğiyle ilgili staj ve çalışma imkanı buldu. NSU terör örgütüyle ilgili yaptığı, haber ve araştırmaları birçok medyada yer aldı.

Bir dönem T.C Berlin Büyükelçiliği’nde de staj yaptı. Anadil seviyesinde Almanca ve iyi derecede İngilizce biliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.